Mercedes geeft de C-klasse een flinke update, helaas zonder MBUX

De C-Klasse, de meest succesvolle modelserie van Mercedes-Benz, begint zijn vijfde productiejaar met een keur aan vernieuwingen. Het exterieur- en interieurdesign heeft een kleine make-over ondergaan. De elektronische architectuur is compleet nieuw.

Als optie zijn een volledig digitaal combi-instrument en multimediasystemen met een gepersonaliseerd informatie- en muziekaanbod leverbaar, helaas alleen nog niet op basis van het nieuwe MBUX-systeem zoals dat in de nieuwe A-klasse z'n debuut beleeft. Dat is dus meteen een kleine domper op de feestvreugde...

De Duitsers haasten zich daarom te zeggen dat de assistentiesystemen in de vernieuwde C-klasse profiteren eveneens van de nieuwe e-architectuur en daarmee nu op hetzelfde niveau als de S-Klasse liggen.

De huidige generatie C-Klasse was Mercedes-Benz’ bestverkochte modelserie in het vierde jaar van productie. Er werden in 2017 wereldwijd in totaal meer dan 415.000 Limousines en Estates verkocht.

Het exterieur wordt met name gekenmerkt door het gerestylede front en het nieuwe design van de koplampen en achterlichten. Ditmaal krijgt de AMG-Line standaard een diamond grille. De voorbumper is voor alle uitrustingslijnen nieuw ontworpen.

Deze is ofwel voorzien van een zilverkleurige sierlijst (standaarduitvoering) of van een verchroomde sierlijst (in combinatie met AVANTGARDE exterieur) of van een driedelige chromen sierlijst (EXCLUSIVE exterieur).

Het sportieve interieur verleent de C-Klasse een kwaliteitsuitstraling met de middenconsole als herkenbaar voorbeeld. Deze is leverbaar in openporig bruin walnoothout of openporig antraciet eikenhout. Het 3D-houtfineer in de middenconsole combineert vakmanschap met modern design. Tot de nieuwe interieurkleuren behoren magmagrijs/zwart en zadelbruin voor het AMG-Line interieur.

De C-Klasse krijgt het bedienings- en aanduidingsconcept uit de huidige S-Klasse mee. Hij wordt als optie leverbaar met het volledig digitale combi-instrument met drie individueel instelbare weergavestijlen. De C-Klasse beschikt over aanraakgevoelige touch control-buttons op het stuurwiel.

De bediening van DISTRONIC en cruisecontrol via buttons direct vanaf het stuurwiel is ook nieuw. Het infotainmentsysteem kan aanvullend worden bediend via het touchpad met controller (nieuw: haptische feedback) op de middenconsole of via het spraakbedieningssysteem LINGUATRONIC.

Mercedes-Benz C-Klasse T-Modell Exclusive, Exterieur: mojavesilber, Interieur: Leder magma/espresso
Mercedes-Benz C-Class Estate Exclusive, exterior: mojave silver, interior: leather magma/espresso

De C-Klasse beschikt over de allernieuwste rijassistentiesystemen die de bestuurder ondersteunen en een hoger niveau van actieve veiligheid bieden dan zijn voorganger. Onder bepaalde omstandigheden is de C-Klasse in staat om semi-autonoom te rijden. Het model maakt bovendien gebruik van kaart- en navigatiegegevens voor assistentiefuncties.

Zo kan de actieve afstandsassistent DISTRONIC, die deel uitmaakt van het rijassistentiepakket, de bestuurder in tal van situaties routegebaseerd ondersteunen en de snelheid anticiperend aanpassen, bijvoorbeeld bij het naderen van bochten, kruispunten of rotondes. Andere nieuwe features zijn de intuïtief te begrijpen actieve rijbaanwisselassistent en actieve noodstopassistent als nieuwe functies van actieve stuurassistent.

De als optie leverbare MULTIBEAM LED-koplampen met ULTRA RANGE-grootlicht zijn nieuw voor de C-Klasse. Elke koplamp herbergt 84 individueel geregelde leds. Ze maken een extreem snelle en nauwkeurige, elektronisch geregelde aanpassing van de koplampen aan de verkeerssituatie mogelijk.

Het ENERGIZING-comfortprogramma (optie) koppelt diverse comfortsystemen in de auto aan elkaar. Het maakt gebruik van de functies van de automatische airconditioning (inclusief parfumering) en de stoelen (verwarming, ventilatie, massagefunctie) alsmede de verlichtings- en muzieksfeer.

Het stelt Mercedes-Benz rijders in staat om een specifieke wellness set-up te kiezen die aansluit bij hun stemming en wensen. Dit verhoogt het welbehagen en de fitheid aanzienlijk. Over wat er tenslotte allemaal nog onder de kap gebeurt hult het merk zich in stilzwijgen, daar komen we dus binnenkort uitgebreid op terug.

Leave a reply