Mercedes geeft gas: A35 AMG 4-Matic Limousine is officieel

Het wordt een hete zomer voor de Audi S3 sedan want vandaag presenteert Mercedes in de vorm van de A35 AMG 4-Matic als limousine meteen z'n grootste concurrent.

De 2,0-liter viercilinder levert net zoals in de hatchback 306 pk (225 kW) en knalt de auto van nul naar 100 km/h in 4,8 seconden met behulp van een automatische versnellingsbak met dubbele koppeling en zeven versnellingen. De topsnelheid is beperkt tot 250 km/h, het maximale koppel van 400 Newtonmeter is beschikbaar vanaf 3000 toeren per minuut.

Karakteristiek AMG-design, waaronder de buitenspiegels, zijskirts, de nieuwe diffuserinzet, de rand op de achterklep, specifieke 18"-inch velgen (19"-inch optioneel) en de twee ver naar links en rechts geplaatste ronde uitlaatpijpen geeft de A35 als limousine ook aan de buitenkant een sportief uiterlijk.

Aan boord bevinden zich het multimediasysteem MBUX, het instrumentenpaneel met drie displaystijlen en een aangepaste middenconsole met touchpad en extra schakelaars voor de bediening van ESP, handmatige transmissiemodus en adaptieve demping (optioneel).

De standaard Race Start-functie zorgt voor een maximale acceleratie vanuit stilstand. Het spectrum van de 4-Matic vierwielaandrijving varieert van pure voorwielaandrijving tot een verhouding van 50 tot 50 procent op de voor- en achteras.

De nieuwe A35 Limousine beschikt met AMG DYNAMICS over een nieuwe functie in het kader van de rijprogramma's van AMG DYNAMIC SELECT. Deze geïntegreerde rijdynamiekregeling breidt de stabiliserende functies van het ESP-systeem uit met ingrepen voor meer souplesse, afhankelijk van de wensen van de bestuurder.

Bij het dynamisch nemen van bochten zorgt een kortstondige remingreep aan het achterwiel aan de binnenzijde van de bocht voor een gedefinieerd giermoment om de hoogteas. Het effect: de auto stuurt spontaan en zeer precies in.

De verschillende karakteristieken van AMG DYNAMICS worden aangeduid met de begrippen ‘Basic’ en ‘Advanced’. Op het multimediadisplay wordt bij de keuze van de rijprogramma’s het nieuwe AMG DYNAMICS-symbool met de betreffende toevoeging weergegeven. In het rijprogramma ‘Individual’ kan de bestuurder zelf kiezen welke AMG DYNAMICS-trap actief moet zijn.

Een optionele "AMG Track Pace" is ook hier beschikbaar. Deze virtuele race engineer maakt deel uit van het MBUX-systeem en registreert permanent meer dan 80 voertuigspecifieke gegevens (bijv. snelheid, acceleratie) tijdens het rijden op een circuit. Daarnaast worden ronde- en sectortijden en het verschil met de referentietijd weergegeven.

Omdat bepaalde weergave-elementen groen of rood oplichten, kan de bestuurder vanuit zijn ooghoek, zonder cijfers te lezen, zien of hij momenteel sneller of langzamer is dan de beste tijd.

Na de snelle ronden kan de bestuurder de gegevens gebruiken om zijn rijvaardigheid te analyseren en indien nodig te verbeteren. Bovendien kunnen versnellings- en vertragingswaarden (bv. 0-100 km/h, ¼ mijl, 100-0 km/h) worden gemeten en opgeslagen. Dankzij een nieuw ontwikkeld algoritme dat de positie van het voertuig zo nauwkeurig mogelijk bepaalt, herkent het systeem zelfs wanneer de ideale lijn wordt verlaten of wanneer je een een bochtje afsnijdt. Naast de GPS-gegevens worden de in het voertuig beschikbare sensoren (acceleratie, gyroscoop, stuurhoek, wielsnelheden) gebruikt.

Bekende circuits zoals de Nürburgring of Spa-Francorchamps zijn al opgeslagen. Daarnaast is het mogelijk om eigen circuits op te nemen en de Augmented Reality-functie van MBUX te gebruiken om de ideale lijn van een opgeslagen circuit weer te geven op het multimediadisplay of het optionele head-up display.

Gerichte oplossingen voor versteviging in het voorste gedeelte van de carrosserie zorgen voor een nauwkeurig instuurgedrag en een nagenoeg constante wielvlucht en spoorvastheid van de onderstelcomponenten, met name bij zeer sportief rijden, dus zware belasting. Een ‘drukplaat’ ‑ een aluminium plaat die onder de motor is geschroefd, verhoogt de torsiestijheid van de voortrein. Twee extra diagonaal geplaatste balken aan de voorzijde van de bodemplaat dragen eveneens bij aan het beperken van de torsie en het vergroten van de stijfheid.

Het optionele AMG-aerodynamicapakket werd ontwikkeld in de windtunnel en verbetert de kwaliteiten van de auto bij hoge snelheden voor nog meer rijplezier. Een voorskirt met grotere splitter en extra, hoogglanzend zwarte flics en ook de grotere AMG-spoilerrand op de achterklep voor meer neerwaartse druk. De zijdelingse aerospoilers om de optische luchtuitlaten van de achterskirt en het diffusorpaneel zijn eveneens hoogglanzend zwart.

Ook het nightpakket is optioneel leverbaar. Met markante, zwarte designelementen onderstreept dit pakket het expressieve voertuigkarakter. En dan zijn er ook nog de warmtewerende, donkergetinte ruiten vanaf de B-stijl.

De prijs is nog niet bekend, maar de hatchback kost ruim 67.639,- euro. Als je dus rekent op 70 mille zit je goed in de richting.

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: