Mercedes Generation EQ: elektrische SUV-coupé met real-time kaartenupdates van HERE

Ook Mercedes laat in Parijs een beetje van de toekomst zien door met een studiemodel een vooruitblik op een nieuwe generatie elektrisch aangedreven auto’s te geven.

Onder de naam Generation EQ presenteert het merk in de vorm van een sportieve SUV-coupé een direct mogelijke concurrent voor de Audi Q6 die binnen afzienbare tijd al op de markt komt.

De nieuwe generatie elektrische auto’s van Mercedes zal gebaseerd zijn op een architectuur die speciaal voor elektrisch aangedreven modellen ontwikkeld is, in elk opzicht kan worden aangepast en in meerdere modelseries kan worden toegepast: wielbasis en spoorbreedte, maar ook alle overige systeemcomponenten, in het bijzonder de accu’s, zijn dankzij de modulaire systeembouwdoos variabel.

Generation EQ, Exterieur

De monolithische basisvorm van de Generation EQ verbindt het DNA van SUV’s met het dynamische coupékarakter, terwijl de achterkant doet denken aan een shooting brake. Door het vlakke en langgerekte greenhouse ontstaan krachtig-puristische proporties. De vloeiende overgang van de glanzend zwarte motorkap via de voorruit naar het donkergetinte panoramadak is een voorbeeld van de nieuwe elektro-esthetiek, een spannend contrast met de lak in alubeam zilver.

Nauwelijks nog waarneembare carrosserienaden, verzonken ruitenwissers, camera’s in plaats van buitenspiegels en het ontbreken van de gebruikelijke portiergrepen onderstrepen het langgerekte en dynamische silhouet, waardoor de SUV-crossover als uit één stuk gegoten lijkt. Ook wordt hierdoor de luchtweerstand verminderd. Het bewust gereduceerde zijaanzicht, de brede schouderlijn en 21”-inch lichtmetalen velgen zorgen zelfs bij stilstand voor dynamiek.

Het interieur van de EQ wordt gekenmerkt door moderne luxe, die vooral tot uiting komt in een volledig nieuwe ‘user interface’. Deze verbindt emotie met intelligentie en gebruiksvriendelijkheid en heeft daarbij, afgezien van de voor Mercedes-Benz typische elektrische stoelverstelling, niet langer de klassieke schakelaars en knoppen nodig.

In twee van de drie smalle spaken van het stuurwiel zijn ‘touch controls’ ingebouwd, die in oled-displays zijn geïntegreerd (oled: organic light emitting diode, organische lichtdiode). In de verschillende menu’s geven deze passende icons en symbolen weer. Met behulp van de touchfunctie kan de bestuurder door de verschillende menu’s scrollen en met een klik zijn keuze bevestigen.

Generation EQ, Exterieur, Laden an der Wallbox

Het 24”-inch (53x11 cm) grote, high-definition TFT-widescreen display geeft alle relevante gegevens als snelheid, actieradius, routegegevens en navigatie- en kaartdata weer. De innovatie is zichtbaar in de vorm van een differentiatie tussen een zeer gereduceerde en een complexe weergave inclusief tussenstappen.

De hoeveelheid informatie kan van een digitale weergave stap voor stap verhoogd worden en zich ontwikkelen tot een instrument met één of twee klokken die gedetailleerde informatie en feedback over snelheid en actieradius biedt. Deze modulaire weergave maakt een geïndividualiseerde instelling van de content mogelijk. Voor een attractief user interface design zorgt onder meer de kleuromgeving in electric blue, wit en roségoud. De weergave past zich qua kleur aan de rijsituatie of het laadproces aan en maakt daardoor een snelle en intuïtieve waarneming mogelijk.

Met zijn omlijsting in roségoud lijkt de middenconsole te zweven: er zijn geen mechanische bedieningselementen, maar alleen touchelementen die op aanrakingen reageren. Net zoals bij de touch controls op het stuurwiel kan de bestuurder ook hier met één vinger de klimaatregeling en het infotainmentsysteem bedienen.

Omdat de EQ niet over de gebruikelijke buitenspiegels beschikt, projecteren camera’s het beeld van achteropkomend verkeer op geïntegreerde displays in de portieren. Zowel de portiergrepen als de elektrische ruitbediening worden met behulp van touchelementen bediend.

Generation EQ, Exterieur

Wanneer de bestuurder de auto nadert, activeert deze zich vanzelf en begroet hem met behulp van een specificieke kleurstemming in het interieur. Digitale verlichting in de geperforeerde portierbekleding completeert de welcome-verlichting. Zo gauw de bestuurder plaatsgenomen heeft, wisselt de lichtstemming naar electric blue: de verlichting in de portieren en aan de stoelen wordt langzaam heller.

Successievelijk wordt op het widescreen display ook de weergave van de stand van het energieniveau opgebouwd. Alle bestemmingen die met de actuele stroomvoorraad in de accu bereikt kunnen worden, worden op de navigatiekaart weergegeven.

De adaptieve sfeerverlichting aan boord van de ‘Generation EQ’ zorgt voor een aangename ambiance. Lichtelementen bevinden zich in de lichtstrook onderaan de voorruit, aan de luchtuitstroomopeningen aan de zijkanten en in het midden, de stoelen, de portiergrepen. de portierbekleding, de middenconsole en rondom de Mercedes-Benz ster op het stuurwiel.

De basis voor een hoog niveau van rijdynamiek en veiligheid is de elektrische vierwielaandrijving, waarbij de kracht variabel tussen de assen kan worden verdeeld, en de diep in de bodemplaat tussen de assen geplaatste accu.

Met een maximumtotaalvermogen van 300 kW en een maximumkoppel van 700 Nm accelereert deze concept in minder dan 5 seconden van 0-100 km/h. In combinatie met de intelligente rijstrategie van Mercedes is een actieradius tot 500 km haalbaar.

De auto is zowel geschikt voor thuis opladen via inductie of wallbox als voor snelladen. In de toekomst zou de Mercedes-Benz-energieopslag een ideale symbiose met het kabelloze oplaadsysteem via inductie of wallbox kunnen vormen.

Generation EQ, Interieur, Lenkrad mit in OLED-Displays integrierten Touch Control Buttons

Huishoudens die een eigen zonne-energievoorziening hebben en hun overtollige zonne-energie tijdelijk in een Mercedes-Benz energieopslagunit opslaan, profiteren op deze wijze van een oplaadmogelijkheid met ‘groene stroom’, grotendeels onafhankelijk van de energiemarkt.

De introductie van snelladen via het Combined Charging System (CCS) zorgt voor aanzienlijk kortere oplaadtijden. De Europese oplaadstandaard maakt snel opladen met veel meer vermogen dan nu mogelijk. Momenteel is een oplaadvermogen van 50 kW tot, in sommige gevallen, zelfs 150 kW mogelijk.

Op middellange en lange termijn wordt zelfs gewerkt aan een oplaadvermogen van 300 kW. Binnen 5 minuten zou daarmee stroom voor 100 lokaal emissievrije kilometers kunnen worden bijgeladen.

Uiteraard is de EQ ook voorzien van de nieuwste assistentiesystemen van Mercedes. In combinatie met het uiterst nauwkeurige kaartmateriaal van partner HERE kennen de systemen zo bijvoorbeeld de exacte radius van bochten en de positie en omvang van een rotonde.

Daarmee kan de auto de snelheid en de rijdynamiek automatisch aanpassen, zodat de bestuurder nog meer comfort ervaart en verder wordt ontlast. Daarmee zet de EQ een stap verder op weg naar autonoom rijden, altijd met veiligheid als belangrijkste uitgangspunt en in overeenstemming met de geldende regels.

De engineers gaan echter nog een stap verder. Zo beschikt EQ over Car-to-X-technologie en kan informatie met de infrastructuur en andere voertuigen uitwisselen, een ideale basis voor een reeks van nieuwe assistentiefuncties die bestaande systemen aanvullen en zo een stap verder gaan in de richting van het vermijden van ongevallen.

Generation EQ, Interieur, avantgardistisch und funktional gestalteter Innenraum

Handig voor de bestuurder is ook informatie over oplaadmogelijkheden in de omgeving. Zo gauw de EQ vaststelt dat de bestemming met de beschikbare stroom niet kan worden bereikt, wordt de bestuurder over de beschikbare mogelijkheden op de navigatiekaart geïnformeerd.

De digitale interface kan echter nog veel meer. Zo is ook het uiterst gedetailleerde 3D-stadsbeeld met innovatief design een highlight. Het kaartplatform van HERE biedt hiervoor de technische basis. Ze kunnen bijvoorbeeld bij het zoeken naar restaurants, winkels of bezienswaardigheden extra opvallend worden weergegeven.

Generation EQ, Interieur, Innenraum mit vier Einzelsitzen

Andere gebouwen treden dan elegant naar de achtergrond. Ook lag bij de vormgeving van de nieuwe HERE-kaarten de nadruk op het reduceren van de visuele complexiteit tijdens het rijden: zo ziet de bestuurder alleen de gebouwen en informatie die voor de navigatie relevant zijn.

Hierbij wordt het samenspel van cockpit en kaart op bijzondere wijze zichtbaar, want de gebouwen op de kaart weerspiegelen bijvoorbeeld gedetailleerde reflecties van de instrumentenverlichting.

Tegelijkertijd biedt de kaartweergave ook een vooruitblik op nieuwe functies, speciaal voor elektro-auto’s: de bestuurder krijgt verwijzingen naar oplaadstations en informatie over waar er langs de route met behulp van inductie kan worden opgeladen. Ook informatie over het actuele energieverbruik langs de gereden route is in de uiterst gedetailleerde weergave opgenomen.

Reken er maar op dat we volgend jaar een productversie van een dergelijk model gaan zien, de concurrentie, in de vorm van Audi, is er namelijk ook al druk mee bezig.

Generation EQ, Exterieur, Studio Generation EQ, Exterieur, Studio Generation EQ, Exterieur, Studio, „Black Panel“-Frontgrill Generation EQ, Exterieur, Studio, dunkel getöntes Panoramadach

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: