Mercedes GLA-klasse is dankzij update weer helemaal bij de tijd

Met zeven modelseries beschikt Mercedes van alle Europese premiummerken over het meest uitgebreide SUV-aanbod en het zal je niet verbazen dat in Detroit één van deze modellen staat die voorzien is van een update.

Het betreft in dit geval de GLA-klasse die alweer in 2013 op de markt kwam en een direct een succes in zijn segment werd. De GLA is het succesvolst in China, de Verenigde Staten, Duitsland en Groot-Brittannië, maar na deze facelift staat niets in de weg om ook in de Benelux succesvol te zijn.

De vernieuwde GLA is op het eerste gezicht te herkennen aan de gewijzigde bumpers en de nieuwe aantrekkelijke kleur ‘canyonbeige’. Daarmee onderstreept de GLA nog meer dan voorheen zijn SUV-karakter.

De tot dusver als optie leverbare bi-xenon-koplampen zijn uiteraard vervangen door LED-koplampen, waarvan de kleurtemperatuur die van daglicht benadert.

Er kan worden gekozen uit drie onderstelvarianten. Het comfortonderstel is standaard, als optie zijn een verlaagd onderstel (in combinatie met AMG Line of Dynamic Handling Package) en een offroad-comfortonderstel leverbaar.

Bij de laatstgenoemde variant is de carrosserie 30 mm hoger geplaatst, wat zorgt voor meer bodemvrijheid, een hogere zitpositie en een markantere offroad-look.

Nieuwe elementen in het interieur

Als enige in zijn segment wordt de GLA aangeboden met een 360°-camera (leverbaar vanaf zomer 2017), die de directe omgeving rondom de auto opneemt en weergeeft, naar keuze in de vorm van een volledig beeld of als zeven verschillende splitscreen-weergaven op het mediadisplay. Daartoe behoort ook een virtuele blik bovenop de auto, gevormd uit de gegevens van de vier camera’s aan de voor- en achterkant en in de buitenspiegels.

In het interieur, met hoogwaardige materialen en dito afwerking, zijn er nieuwe bekledingen en sierdelen alsmede verchroomde bedieningselementen toegepast. Het vrijstaande 20,3 cm (8"-inch) mediadisplay is net als de nieuwe wijzerplaten met rode wijzers uitstekend afleesbaar. Voor de uitrustingslijnen  Style en Urban zijn er nieuwe bekledingskleuren beschikbaar.

Nieuwe structuur door gevarieerder aanbod

Het comfortexclusiefpakket breidt het huidige exclusiefpakket uit met comfortstoelen in SUV-specifiek buffellederlook zwart. Als sierdelen kan hier worden gekozen voor aluminium trapeziumgeslepen, populierenhout lichtbruin zijdemat of wortelnotenhout bruin glanzend. Bijzonder exclusief zijn sierdelen in essenhout matzwart of AMG-carbon.

Het tot dusver geleverde exclusiefpakket met standaard sportstoelen blijft voor sportief georiënteerde klanten als optie leverbaar. Voortaan kan ook het nightpakket met de uitrustingslijn Style worden gecombineerd.

De belangrijkste elementen zijn hier 18"-inch lichtmetalen velgen in bicolor, grille met lamellen in hoogglanzend zwart, dakreling in zwart, sierlijst bovenkant portieren in zwart, alsmede voor- en achterbumper en buitenspiegels in hoogglanzend zwart.

Spot on: LED-verlichting zorgt voor daglicht in het donker

De als optie leverbare high-performance LED-koplampen zorgen met een kleurtemperatuur die vergelijkbaar is met daglicht niet alleen voor uitstekende verlichting, maar maken het rijden in het donker ook minder vermoeiend voor de ogen. Ook het energieverbruik ligt lager: zo’n 60 procent minder dan xenon en rond de 70 procent minder dan halogeen.

Het dimlicht van 34 watt werkt via LED-projectietechniek, het grootlicht maakt gebruik van reflectietechniek. Richtingaanwijzers, dagrijverlichting en positieverlichting zijn als multifunctionele lichtstroken uitgevoerd. Gedurende de volledige levensduur van de auto hoeven verlichtingselementen niet meer te worden vervangen.

De achterlichten zijn als volledige LED-verlichting met multilevel-functie uitgevoerd, remlichten en richtingaanwijzers kennen drie standen: volledig helder bij daglicht, een middenstand in het donker en een gedimde stand om achteropkomend verkeer niet te verblinden.

 Cw-waarde gereduceerd door vele verbeteringen

Ook op het gebied van aerodynamica overtuigt de GLA. De gunstige luchtweerstand, het belangrijkste kenmerk voor een gering brandstofverbruik en een laag geluidsniveau, zelfs bij hogere snelheden, is het resultaat van vele aanpassingen op detailniveau, onder meer aan de A-stijlen, de buitenspiegels en de afdekking van de bodemplaat.

Ook aan de daklijn, de achterlichten en de zijdelingse achterspoilers werden aanpassingen doorgevoerd. Dit leidde tot een betere cw-waarde van 0,28 tegenover 0,29 voor het voorgaande model.

Safety first: autonoom remmen en waarschuwing bij vermoeidheid

De GLA is standaard voorzien van de ‘actieve rem-assistent’: deze waarschuwt de bestuurder bij te geringe afstand ten opzichte van de voorligger en levert indien nodig een rembekrachtiging die is aangepast aan de situatie. Wanneer het systeem herkent, dat de bestuurder te laat reageert, wordt er autonoom geremd om een botsing te voorkomen of de gevolgen te beperken.

De GLA beschikt ook standaard over ‘ATTENTION ASSIST’, die verschijnselen van vermoeidheid via het stuurgedrag herkent en de bestuurder waarschuwt wanneer deze in slaap dreigt te vallen.

Ook achterin meer comfort

Ook in het achtercompartiment beschikt de GLA over nieuwe kenmerken. Exclusief voor dit segment is HANDS-FREE ACCESS leverbaar als optie. Hiermee kan de achterklep door middel van een beweging met de voet worden geopend of gesloten, zonder dat hier een aanraking voor nodig is.

Bij het openen of sluiten klinkt een waarschuwingssignaal, terwijl het proces te allen tijde kan worden gestopt. Ook wanneer er een mogelijke belemmering wordt herkend, stopt het openen of sluiten direct. In combinatie met het opbergpakket is de bagageruimtebodem afsluitbaar. De sluiting is opgenomen in de handgreep en kan met behulp van een sleutel worden ver- en ontgrendeld.

De nieuwe Mercedes GLA-klasse kan per direct worden besteld en is standaard rijker uitgerust dan z'n voorganger met onder andere 17"-inch multispaaks lichtmetalen velgen en DYNAMIC SELECT.

De consumentenadviesprijzen beginnen bij € 38.800,- inclusief afleverkosten voor de GLA 180, de rest zie je hieronder:

Benzinemodellen:

  • GLA 180 € 38.800,-
  • GLA 200 € 41.365,-
  • GLA 250 € 46.205,-
  • GLA 250 4-Matic € 51.421,-

Dieselmodellen:

  • GLA 180 d € 40.627,-
  • GLA 200 d € 44.206,-
  • GLA 220 d € 50.256,-
  • GLA 220 d 4-Matic € 55.404,-

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: