Mercedes GLA35 4-Matic maakt AMG instapgamma compleet

De reeks compacte modellen uit de 35-serie, die op laagdrempelige wijze toegang verschaffen tot de wereld van Mercedes-AMG, is met de komst van de nieuwe GLB-klasse compleet. Voortaan bestaat die reeks naast genoemd model uit de A-klasse hatchback en limousine, de CLA Coupé en Shooting Brake en de zevenzits GLB-klasse.

De technische basis van de GLA35 4-Matic AMG heeft zich dus al ruimschoots bewezen. Het design van de GLA35 is gebaseerd op dat van de AMG Line. Andere kenmerken zijn de sierelementen op de lamellen in de buitenste luchtinlaten en de frontsplitter in zilverchroom of optioneel in hoogglanzend zwart.

Vanaf de zijkant gezien springen de 19”-inch vijf-dubbelspaaks lichtmetalen velgen, tantalgrijs en glansgedraaid (andere velgen optioneel in 19”-, 20”- of zelfs 21”-inch), en de dorpelverbreders met inzetstukken in zilverchroom of hoogglanzend zwart (optioneel) direct in het oog.

Het achteraanzicht wordt gedomineerd door de markante achterskirt met diffusor-inzetstuk, de AMG-spoilerrand op de dakspoiler en de twee ronde uitlaatsierstukken links en rechts.

De tweedelige, smalle achterlichten laten de GLA er breder uitzien. Met designelementen in hoogglanzend zwart, donkergetint glas van de B-stijlen en zwart verchroomde uitlaatsierstukken zorgt het optionele AMG-nightpakket voor een nog individuelere uitstraling.

Gerichte maatregelen voor versteviging in het voorste gedeelte van de carrosserie zorgen voor een nauwkeurig instuurgedrag en een nagenoeg constante wielvlucht en spoorvastheid van de onderstelcomponenten, met name bij zeer sportief rijden.

Een ‘drukplaat’ – een aluminiumplaat die onder de motor is geschroefd, verhoogt de torsiestijfheid van de voortrein. Twee extra, diagonaal geplaatste balken aan de voorzijde van de bodemplaat dragen eveneens bij aan het beperken van de torsie en het vergroten van de stijfheid.

De 306 pk sterke 2,0 liter viercilinder turbomotor levert een maximumkoppel van 400 Nm. Het carter van hoogwaardig en lichtgewicht gegoten aluminium vermindert het voertuiggewicht op plaatsen die relevant zijn voor de rijdynamiek. De twin-scroll turbocompressor combineert een optimale respons bij lage toerentallen met een grote toename van het vermogen bij hogere toerentallen.

De AMG SPEEDSHIFT DCT 8G-transmissie met dubbele koppeling draagt eveneens bij aan dynamische karakter van de nieuwe GLA35. De variabele AMG Performance 4-Matic vierwielaandrijving combineert de best mogelijke tractie met veel rijplezier. De koppelverdeling is traploos instelbaar om optimaal aan te sluiten op de dynamische rijeigenschappen.

Het spectrum reikt van alleen voorwielaandrijving tot een 50/50-verdeling over de voor- en achteras. Een in het achterasdifferentieel geïntegreerde meervoudige lamellenkoppeling wordt elektromechanisch gestuurd en zorgt voor een variabele koppelverdeling tussen de voor- en achteras. Niet alleen de rijsnelheid, de langs- en dwarsacceleratie en de stuurhoek zijn bepalende factoren voor de koppelverdeling, maar ook het verschil in draaisnelheid tussen de afzonderlijke wielen, de versnellingskeuze en de positie van het gaspedaal.

De belangrijkste voordelen van elektromechanische besturing ten opzichte van een elektrohydraulisch systeem hebben betrekking op een meer verfijnde rijdynamiek – vooral door de aanzienlijk snellere respons en de snelheidsonafhankelijke aansturing over het gehele instelbereik.

De vijf AMG DYNAMIC SELECT-rijprogramma’s ‘Slippery’, ‘Comfort’, ‘Sport’, ‘Sport+’ en ‘Individual’ maken een grote spreiding van de voertuigkarakteristiek van comfortabel tot dynamisch mogelijk. Daarbij worden parameters zoals de motorrespons en transmissie veranderd. ·Het nieuwe rijprogramma ‘Slippery’ is optimaal afgestemd op een glad wegdek, met gereduceerd vermogen en een vlakke koppelcurve. Soepele schakelacties en eerder opschakelen ondersteunen het rijgedrag dat is gericht op stabiliteit.

De nieuwe GLA35 beschikt met AMG DYNAMICS over een nieuwe functie in het kader van de AMG DYNAMIC SELECT-rijprogramma’s. Deze geïntegreerde rijdynamiekregeling breidt de stabiliserende functies van het ESP uit met ingrepen voor meer souplesse, afhankelijk van de wensen van de bestuurder. Bij het dynamisch nemen van bochten zorgt een kortstondige remingreep aan het achterwiel aan de binnenzijde van de bocht voor een gedefinieerd giermoment om de hoogteas. Het effect: de GLA35 stuurt spontaan en zeer precies in.

Het AMG-onderstel is afgestemd op hoge bochtsnelheden met een beperkte neiging tot overhellen. Aan de vooras is een constructie met McPherson-veerpoten toegepast. De wielgeleiding verloopt aan beide zijden door middel van een dwarsgeplaatste draagarm onder de wielas, een veerpoot en een spoorstang. De speciale asgeometrie vermindert de invloeden van de aandrijving op de besturing – en zorgt voor veel comfort en een uitstekende wendbaarheid.

De dwarsgeplaatste draagarmen van aluminium verminderen de ongeveerde massa en maken zo een gevoeliger respons van de vering mogelijk. Het AMG-specifieke draaipunt van de vooras is uitgevoerd met een radiaal geschroefd remzadel, een technologie die afkomstig is uit de autosport. De achteras met vier draagarmen is via een draaistel star met de carrosserie verbonden. Per achterwiel zijn drie dwarsdragers en één langsdrager toegepast. Dit garandeert rijstabiliteit en souplesse van het hoogste niveau.

Het optionele AMG RIDE CONTROL-onderstel is uitgerust met adaptief verstelbare demping. De bestuurder heeft hierbij de keuze uit drie afstellingen van het onderstel, van comfortabel tot sportief rijden. Het systeem werkt volledig automatisch en past de dempingskracht op elk wiel aan het wegdek en de rijsituatie aan. Dat gebeurt binnen milliseconden traploos in een breed dempingskenveld.

Het high-performance remsysteem zorgt voor een stabiele vertraging en korte remwegen. Aan de vooras zijn vaste monoblok-remzadels met vier zuigers en 350 mm grote schijven gemonteerd. De achteras is voorzien van vuistzadels met één zuiger en 330 mm grote remschijven. De schijven zijn inwendig geventileerd en geperforeerd om de warmte beter af te voeren en remfading, ook bij extreme belasting, te voorkomen. De zilverkleurige remklauwen zijn voorzien van een zwart opschrift ‘AMG’.

De AMG-uitlaat onderstreept het sportieve en toch praktische karakter van het nieuwe model. Afhankelijk van het gekozen rijprogramma varieert het geluidskarakter van emotioneel (Sport+) tot bescheiden (Slippery, Comfort, Sport). De geluidskarakters worden geregeld door een uitlaatgasklep, afhankelijk van het motortoerental en de belasting.

In het interieur van de auto wordt de sfeer gecompleteerd met volledig digitale displays. Kenmerkend zijn de bekleding in lederlook ARTICO/microvezel DINAMICA zwart met contrastsiernaden en rode veiligheidsgordels. Andere opvallende accenten zijn de sierdelen in carbonlook en de luchtuitstroomopeningen met rode ringen. Als alternatief is standaard ook bekleding in lederlook ARTICO zwart/nevawit leverbaar. Daarnaast zijn optioneel vier lederen bekledingen leverbaar.

De combinatie van een sportief design en verfijnde details komt ook terug in het infotainmentsysteem MBUX. Speciale graphics vormen een aanvulling op de overzichtelijke bedieningsstructuur met 3D-graphics in een maximale resolutie. De twee displays vormen door de gemeenschappelijke glazen afdekking een widescreen cockpit en benadrukken zo, als centraal element, de horizontale oriëntatie van het interieurdesign.

Bij het combi-instrument is er keuze uit drie AMG-weergavestijlen: ‘Classic’, ‘Sport’ en ‘Supersport’. Bijzonder markant is de Supersport-modus met een centrale ronde toerenteller en aanvullende informatie in de vorm van staafdiagrammen links en rechts van de toerenteller.

Via het AMG-menu kan de bestuurder diverse weergaven oproepen, zoals warm-up, set-up, g-force en motorgegevens. Ook het multimediadisplay met touchscreen benadrukt met individuele AMG-weergaven als de visualisering van de rijprogramma’s en telemetriegegevens de dynamische karakteristiek.

De optioneel leverbare, persoonlijke race-engineer AMG TRACK PACE is geïntegreerd in het infotainmentsysteem MBUX en zorgt voor een specifieke analyse en verbetering van de rijkwaliteiten. AMG TRACK PACE wordt ondersteund door het satellietgestuurde GPS-plaatsbepalingssysteem en gegevens zoals dwars- en langsacceleratie, gas- en rempedaalpositie of stuurhoek. Alle waarden worden overzichtelijk weergegeven en kunnen direct in het voertuig worden afgelezen.

De gegevens worden weergegeven op het multimediadisplay, in het combi-instrument en op het optionele head-up display. Bekende circuits, zoals bijvoorbeeld de Nürburgring of het circuit van Spa Francorchamps, zijn al opgeslagen. Bovendien is het ook mogelijk om uw eigen circuits op te slaan. De kaartweergave kan van 2D naar 3D worden omgeschakeld en online worden bijgewerkt.

De Augmented Reality-functie van MBUX maakt het ook mogelijk om de ideale lijn van een opgeslagen racecircuit weer te geven op het multimediadisplay of de optionele head-up display, zodat de bestuurder de rondetijden kan verbeteren met een virtuele instructeur aan boord.

De nieuwe Mercedes GLA35 AMG 4-Matic staat in de loop van het komende jaar bij de dealer.

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: