Mercedes presenteert meest hardcore model ooit: AMG GT R is officieel

Mercedes heeft gisteren tijdens het Goodwood Festival of Speed in het land van afvalligen van de EU, de meest hardcore versie van de AMG GT gepresenteerd, de AMG GT R.

De AMG GT R is ontwikkeld op basis van de AMG GT3, die tijdens de laatste 24-uurs racen op de Nürburgring drie van de vier eerste plaatsen wist te veroveren. Succes gegarandeerd dus zou je zeggen.

Het groene uiterlijk van deze AMG is dus niet zomaar gekozen. Mercedes noemt deze kleur 'Green Hell Magno'. Als kenner weet je dan genoeg, deze auto is ontwikkeld in de groene hel, oftewel op de Nordschleife van de al eerde genoemde Nürburgring.

Met de AMG GT3 als ervaringsdeskundige werd de spoorbreedte vergroot, de aerodynamica verbeterd (inclusief aktieve aero aan de voorkant) en het gewicht met 90 kilogram verlaagd, waardoor het totale gewicht van deze Hulk uitkomt op 1.554 kilogram.

Der neue Mercedes-AMG GT R: Entwickelt in der „Grünen Hölle“

De AMG GT R heeft de beschikking over een agressievere splitter en een grotere achterspoiler om zoveel mogelijk downforce te creëren en om z’n broederschap met de GT3-versie te onderstrepen. Daarnaast is er meer gebruik gemaakt van carbon onderdelen om de neerwaartse druk te vergroten.

Speciale Michelin Pilot Sport Cup 2 banden (20”-inch achter, 19” voor) gaan tot 50 procent langer mee tijdens circuitgebruik terwijl optionele keramische remmen (-16,7 kg) ervoor moeten zorgen dat er ook weer op tijd gestopt kan worden.

De GT R heeft net als de reguliere AMG GT en GT S de bekende 4,0-liter achtcilinder onder de kap. Uiteraard is dat blok voor de gelegenheid van wat upgrades voorzien, waardoor het vermogen uitkomt op 585pk en 700nm koppel. Daarmee beschikt de GT R over 74pk meer dan de GT S.

Der neue Mercedes-AMG GT R: Entwickelt in der „Grünen Hölle“

Naast deze extra power is ook de versnellingsbaksoftware voorzien van een nieuwe mapping. De eerste versnelling is wat langer geworden en de zevende een stukje korter. Door deze aanpassing sprint de GT R in 3,6 seconden (-0,2) naar de honderd. De topsnelheid komt uit op 318 km/h.

Bij snelheden tot 100 km/h sturen de achterwielen mee voor een nog strakkere wegligging, die overigens dankzij een standaard aanwezig elektronisch slipdifferentieel al niet verkeerd is. De tractiecontrole kent negen verschillende standen.

 

Verder kan Kermit ook weer lekker schreeuwen, want dankzij een nieuw uitlaatsysteem dat 5,9 kilo minder weegt dan dat van de AMG GT S, is een lekkere soundtrack gegarandeerd.

Optioneel is het mogelijk om de gordels in het geel te bestellen en deze kleur is dan ook weer te kiezen als detailkleur op verschillende onderdelen van het instrumentencluster.

Vanaf het voorjaar van 2017 staat de AMG GT R bij de dealers. Bestellen kan vanaf aanstaande november mocht je de nodige cash op de bank hebben staan of in de kast hebben liggen.

Der neue Mercedes-AMG GT R: Entwickelt in der „Grünen Hölle“ Der neue Mercedes-AMG GT R: Entwickelt in der „Grünen Hölle“ Der neue Mercedes-AMG GT R: Entwickelt in der „Grünen Hölle“ Der neue Mercedes-AMG GT R: Entwickelt in der „Grünen Hölle“

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: