Mercedes S-klasse Coupé is mooiste en meest geavanceerde coupé van dit moment

Ik ga maar meteen met de deur in huis vallen, wat mij betreft is de nieuwe Mercedes S-klasse Coupé een schot in de roos en de mooiste coupé van het moment. Maar voordat we je alles vertellen over deze nieuwe variant in het S-klasse gamma volgt eerst een kort geschiedenis lesje.

De geschiedenis van de Mercedes-Benz coupés gaat namelijk terug naar 1952, toen Mercedes-Benz de legendarische 300S Coupé lanceerde. Hij werd in 1956 gevolgd door de 220S Coupé van de W180 modelserie die voor veel opzien baarde. Van 1961 tot 1971 trok de elegante Coupé van de modelserie W111/W112 in totaal 29.918 kopers aan, die de keuze hadden uit de Type 220SEb Coupé zescilinder en de Type 280SE 3.5 Coupé achtcilinder.

Mercedes S-klasse Coupe groen zilver 4-matic S500 AMG pakket 2015 39

De SEC coupés van modelserie C216 waren gebaseerd op de S-Klasse uit 1981 en bleven 10 jaar in het leveringsprogramma. Er werden er uiteindelijk 74.000 van verkocht. In 1992 werd zijn opvolger (modelserie C140) in Genève gepresenteerd, ook voor de eerste keer als een S600 Coupé met een 394Pk sterke twaalfcilinder motor. In dit model debuteerde overigens in 1995 het ESP. Later kreeg dit model de naam ‘CL-Klasse’. Een andere voorganger van de nieuwe S-Klasse Coupé beleefde onder deze naam zijn wereldpremière in maart 1999. Met innovaties als actieve ABC-wielophanging (Active Body Control) en bi-xenon koplampen zette deze tweedeurs auto nieuwe standaards.

Mercedes S-klasse Coupe groen zilver 4-matic S500 AMG pakket 2015 47

De laatste CL-Klasse volgde in 2006. Deze coupé creëerde een nieuwe dimensie op het gebied van voertuigveiligheid met de introductie van de PRE-SAFE rem. Daarnaast vormden Mercedes-innovaties zoals het Intelligent Light System met vijf lichtfuncties en PRE-SAFE preventieve veiligheid voor inzittenden, ook onderdeel van de standaard veiligheidsuitrusting. De nieuwe S-Klasse Coupé zet met zijn innovaties de traditie in het Grand Turismo-segment naadloos voort.

Mercedes S-klasse Coupe groen zilver 4-matic S500 AMG pakket 2015 07

De nieuwe S-Klasse Coupé beleeft zijn wereldpremière tijdens de Autosalon van Genève (6 - 16 Maart 2014), de levering aan de dealers staat gepland voor de tweede helft van 2014. De tweedeurs auto is bij introductie leverbaar met een tweetal motoren. De S500 Coupé 4-MATIC heeft een een 4.663cm3 V8- Bi-Turbomotor met een vermogen van 455Pk en een koppel van 700Nm. De 5,5 liter V8-Bi-Turbomotor van de S63 AMG Coupé 4-MATIC levert een vermogen van 585Pk met een koppel van 900Nm.  De coupé is 5027 mm lang, 1899 mm breed en 1.411 mm hoog, met een wielbasis van 2.945 mm.

Mercedes S-klasse Coupe groen zilver 4-matic S500 AMG pakket 2015 08

Net als de S-Klasse Limousine is de nieuwe Coupé leverbaar met talloze nieuwe assistentiesystemen die het rijden nog comfortabeler en veiliger maken. Tot de ‘Intelligent Drive’ systemen behoren onder andere de PRE-SAFE rem met voetgangerherkenning, DISTRONIC PLUS met stuurassistent en Stop&Go Pilot, remassistent BAS PLUS met kruispuntassistent, actieve spoorassistent, adaptieve grootlichtassistent plus en nachtzichtassistent plus.

COLLISION PREVENTION ASSIST PLUS is een aanvullend assistentiesysteem naast de adaptieve remassistent, die voorziet in botspreventie vanaf een snelheid van 7 km/h. Wanneer de kans op een botsing ontstaat en de reactie van de bestuurder uitblijft, dan kan het systeem autonoom een remactie uitvoeren bij snelheden tot 105 km/h, waarbij de impact van aanrijdingen met langzamere of afremmende voertuigen kan worden verkleind. Het systeem remt ook af in reactie op stilstaande voertuigen tot een snelheid van 50 km/h en is in staat kop-staartbotsingen tot een snelheid van 40 km/h te voorkomen.

Mercedes S-klasse Coupe groen zilver 4-matic S500 AMG pakket 2015 17

Net als bij de S-Klasse Limousine is het PRE-SAFE preventieve beschermingssysteem voor inzittenden uitgebreid met PRE-SAFE PLUS. Dit systeem kan het gevaar van een dreigende kop-staartbotsing herkennen en het achteropkomende verkeer waarschuwen door de waarschuwingslichten achter met een hoge frequentie op te laten lichten. Als het gevaar van een aanrijding aanhoudt activeert PRE-SAFE PLUS de parkeerrem van de stilstaande auto waardoor het risico op een whiplash wordt verminderd. Bovendien kan het blokkeren van de remmen van de auto een vervolgaanrijding voorkomen. De achteruitrijcamera en - indien besteld - de 360° camera zijn op een elegante functionele manier onder het embleem verwerkt.

Mercedes S-klasse Coupe groen zilver 4-matic S500 AMG pakket 2015 22

Het interieur van de S-Klasse Coupé is door middel van talloze optionele uitrustingsvoorzieningen uitzonderlijk luxueus en comfortabel aan te kleden. Bijvoorbeeld met het AIR BALANCE pakket inclusief de geur- en ionisatiefeatures, evenals de verwarmde armsteunen als onderdeel van het warmtecomfortpakket. Wanneer de auto is uitgerust met het optionele zitcomfortpakket, dan zijn de voorstoelen voorzien van de ENERGIZING massagefunctie, gebaseerd op het ‘hot-stone’ principe.

Mercedes S-klasse Coupe groen zilver 4-matic S500 AMG pakket 2015 14

In samenwerking met de high-end audiospecialist Burmester zijn twee speciale, hoogwaardige audiosystemen ontwikkeld: het Burmester surround soundsysteem en het Burmester High-End 3D surround soundsysteem. De S-Klasse Coupé heeft standaard een panoramisch dak met een oppervlakte van zo’n 1.32 m2 dat tweederde van het dak beslaat en anderhalf keer groter is dan bij het voorgaande model. Dankzij MAGIC SKY CONTROL kan met één druk op de knop de transparantheid van het dak veranderd worden van licht naar donker. Bij licht is het dak vrijwel volledig doorzichtig. Bij donker wordt de lichtdoorlating teruggebracht tot minder dan 1%, waardoor de auto in de zon nauwelijks wordt opgewarmd. Daarnaast is het mogelijk om het interieur volledig af te schermen met een rolscherm.

De LED-koplampen met hun "wenkbrauwen" als dagrijverlichting verlenen de auto de bekende nieuwe Mercedes-look, terwijl  in combinatie met het standaard LED Intelligent Light System  unieke koplampen met 47 Swarovski kristallen leverbaar zijn. Zeventien hoekige kristallen vormen daarbij de dagrijverlichting, dertig ronde kristallen de richtingaanwijzers.

Mercedes S-klasse Coupe groen zilver 4-matic S500 AMG pakket 2015 30

Het dashboard van de S-Klasse Coupé valt, net zoals bij de normale S-klasse op door de twee grote, met ambienteverlichting uitgeruste breedbeeld schermen met TFT-display.De armsteunen zijn in leder uitgevoerd. Het nieuwe ‘Super Sport’ stuurwiel heeft fraaie gegalvaniseerde spaken die voor een dieptewerking zorgen.Ventilatie-openingen, knoppen, sluitingen voor de veiligheidsgordels en trimelementen zijn uitgevoerd in gegalvaniseerd ‘Silver Shadow’.

Mercedes S-klasse Coupe groen zilver 4-matic S500 AMG pakket 2015 34

Het optionele head-up display brengt belangrijke informatie haarscherp in een oppervlakte van 21 x 7 centimeter direct onder de aandacht van de bestuurder. De basis is een full-colour displaymodule met een resolutie van 480 x 240 pixels die met high-power LEDs werkt. Een speciale lichtsensor zorgt automatisch voor de juiste helderheid.

MAGIC BODY CONTROL is optioneel beschikbaar voor de achterwielaangedreven versies van de S-Klasse Coupé die in een later stadium op de markt komen. Het systeem beschikt over de active curve tilting function naast Active Body Control (ABC) en ROAD SURFACE SCAN functies. Met Active Body Control beschikken de veerpoten over hydraulische cilinders om de werking van iedere veerpoot afzonderlijk aan te passen. Afhankelijk van de bocht verstelt de curve tilting function het onderste punt van iedere individuele veerpoot, waardoor de hoek tussen de auto en het wegdek kan worden ingesteld. Hierdoor kan de auto in bochten automatisch en continu in een oogwenk tot een hoek van maximaal 2,5 graden aanhouden, afhankelijk van de voertuigsnelheid en de bochtradius. Het innovatieve wielophangingssysteem detecteert bochten met gebruikmaking van zowel een stereocamera achter de voorruit, die het verloop van de bocht tot 15 meter vóór de auto monitort, als een additionele dwarsversnellingssensor. De curve tilting function kan worden geselecteerd als één van de drie rijmodi door gebruik te maken van de ABC schakelaar. Hij is actief van 30 tot 180 km/h.

Mercedes S-klasse Coupe groen zilver 4-matic S500 AMG pakket 2015 49

Het geluid van het uitlaatsysteem draagt in hoge mate bij aan een sportieve rijervaring met een diep, voller en sportief geluid. In de dwarsgepositioneerde achterste demper van het dubbele uitlaatsysteem zitten twee kleppen die afhankelijk van de voertuigsnelheid pneumatisch geopend of gesloten worden.

Uiteraard zijn de prijzen nog niet bekend.

 

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: