Met de vernieuwde Jaguar F-Type R op de Furkapas

Dat je met de vernieuwde Jaguar F-Type lekker over de Grimsel- en Furkapas kunt raggen mag gezien de bijgevoegde foto’s wel duidelijk zijn. Toch is er niet alleen maar goed nieuws, want nadat de vernieuwde F-Type volgend jaar in de showroom staat is de zescilinder variant helaas verleden tijd en is er alleen nog keuze uit een vier- of achtcilinder variant.

Aan de buitenkant zien we voortaan Pixel-LED-koplampen met nieuwe lichtsignatuur, dynamische knipperlichten en de nieuwe schelpvormige ‘clamshell’-motorkap die de breedte van de F-Type beter tot z’n recht moet laten komen. De motorkap is daarbij geïnspireerd op die van legendarische Jaguar-modellen als de C- en D-Type.

De breedte wordt extra benadrukt door de nieuw ontworpen voorbumper en de grotere grille. Aan de achterzijde vallen de nieuwe LED-achterlichten op, die geïnspireerd zijn op die van Jaguars sportieve SUV, de I-PACE. De LED-achterlichten onderscheiden zich met een subtiel monogram-patroon en sierlijke lijnen.

Het design van de nieuwe F-Type wordt nog eens versterkt door de zestien carrosseriekleuren van het SVO Premium Palette: Ligurian Black, Ethereal Silver, Ionian Silver, Sunset Gold, Petrolix Blue, Velocity Blue, Tourmaline Brown, Desire, Sanguinello Orange, Atacama Orange, Sorrento Yellow, Constellation, Icy White, Flux Grey, Malachite Green en Amethyst. Elke kleur is verkrijgbaar in een satijnmatte of hoogglanzende afwerking. Met het optionele Black Pack of Black Design Pack is de F-Type nog verder te personaliseren.

Dankzij het nieuwe 12,3”-inch digitale instrumentencluster, het Touch Pro-multimediasysteem met 10,0”-inch beeldscherm dat geschikt is voor Apple CarPlay en Android Auto en waarvan de software-updates ‘over-the-air’ plaatsvinden, is het interieur van deze nieuwe Jag meer dan ooit op de bestuurder gericht.

Elk van de twee leverbare Meridian-audiosystemen vult het interieur met de nodige lekkere klanken hetgeen op eerder genoemde bergpassen uitstekend van pas komt. Let op de subtiele woordspeling in de vorige zin...

Het digitale instrumentencluster biedt de keuze uit diverse displays, waaronder een volledige navigatiekaart. Standaard toont het cluster een grote, centraal geplaatste toerenteller, die samen met de verlichting van de transmissiehendel het sportieve karakter benadrukt.

Het motorengamma bestaat voortaan dus uit vier- en achtcilinder benzinemotoren, die gekoppeld zijn aan een automatische achttraps Quickshift-transmissie. Via de schakelpeddels achter het stuur kan de bestuurder razendsnel het schakelgedrag van de transmissie beïnvloeden.

De nieuwe F-Type is uitgerust met een 221 kW (300 pk) sterke vier-in-lijn benzinemotor of een 5,0-liter supercharged V8 met 331 kW (450 pk) of zelfs 423 kW (575 pk). De nieuwe 331 kW (450 pk) sterke supercharged V8 levert 580 Nm koppel bij vanaf 2,5 duizend toeren per minuut. De nieuwste versie is leverbaar met achterwielaandrijving en vierwielaandrijving. Beide versies accelereren in slechts 4,6 seconden van 0 naar 100 km/h. De topsnelheid bedraagt 285 km/h.

Alle motorvarianten zijn uitgerust met een ‘actief’ uitlaatsysteem, dat met één druk op de knop voor wat extra geroffel zou moeten zorgen. Verder zijn de supercharged V8-motoren voorzien van de nieuwe Quiet Start-functie. De elektronisch geregelde vlinderkleppen in het uitlaatsysteem blijven tijdens het starten van de motor gesloten. Gedurende de acceleratie openen ze automatisch. Met het activeren van het ‘actieve’ uitlaatsysteem en de rijmodus Dynamic Mode blijven de vlinderkleppen tijdens het starten geopend.

Het vermogen van de F-Type R stijgt naar 423 kW (575 pk) en 700 Nm koppel (voorheen 404 kW (550 pk) en 680 Nm), waarbij volgens Jaguar optimale grip en dagelijkse bruikbaarheid gegarandeerd zijn. Dat is mede te danken aan het Intelligent Driveline Dynamics (IDD) systeem. Dat past zich volledig aan de omstandigheden op de weg aan en verdeelt automatisch het vermogen tussen de voor- en achteras. De krachtigste versie accelereert in slechts 3,7 seconden van 0 naar 100 km/h. De topsnelheid is elektronisch begrensd op 300 km/h.

Om het vermogen te beteugelen is de F-Type R uitgerust met een ingrijpend aangepast onderstel, nieuwe en bredere Gloss Black lichtmetalen 20”-inch velgen met gepolijste spaken, nieuwe adaptieve dempers, veren, stabilisatorstangen, fusees en lagers. Dat alles draagt bij aan betere wendbaarheid en alerter rijgedrag. De ervaring die Jaguar opdeed met de gelimiteerde XE SV Project 8 komt ook terug in de verbeterde Quickshift-transmissie van zowel de 331 kW (450 pk) V8-versie als de R.

Behalve de nieuwe V8-versie introduceert Jaguar de gelimiteerde First Edition. Deze uitvoering is slechts één jaar leverbaar en gebaseerd op de R-Dynamic-uitvoeringen. Tot de standaarduitrusting behoren het Exterior Design Pack in de kleur Dorchester Grey en lichtmetalen 20”-inch vijfspaak velgen in de kleur Gloss Technical Grey met contrasterende Diamond-Turned afwerking. De First Edition is uitsluitend verkrijgbaar in de carrosseriekleuren Santorini Black, Eiger Grey of Fuji White.

Het interieur bevat twaalfvoudig elektrisch verstelbare sportstoelen, bekleed met Windsor-leder, naar wens in de kleur Ebony met Light Oyster-stiksels of Mars met Flame Red-stiksels. Het instrumentencluster is met Alcantara met een monogram-reliëf bekleed en zijn er aluminium schakelpeddels achter het stuur. De middenconsole is voorzien van een Engine Spin-motief en is het interieur voorzien van zwarte hemelbekleding.

Nog even voor de duidelijkheid, het modellengamma van de F-Type bestaat voortaan dus uit de volgende versies:

F-TYPE Coupé en Convertible:

  • 221 kW (300 pk) 2.0 viercilinder; Quickshift; RWD
  • 331 kW (450 pk) 5.0 V8; Quickshift; RWD/AWD

F-TYPE R-Dynamic Coupé en Convertible:

  •  221 kW (300 pk) 2.0 viercilinder; Quickshift; RWD
  • 331 kW (450 pk) 5.0 V8; Quickshift; RWD/AWD

F-TYPE First Edition Coupé en Convertible:

  • 221 kW (300 pk) 2.0 viercilinder; Quickshift; RWD
  • 331 kW (450 pk) 5.0 V8; Quickshift; RWD/AWD

F-TYPE R Coupé en Convertible:

  • 423 kW (575 pk) 5.0 V8; Quickshift; AWD

De nieuwe Jaguar F-Type is te bestellen vanaf € 91.300,-. Mijn advies, wacht nog heel even en neem dan een F-Type V6 S AWD van de huidige generatie. Voor weinig, leuker dan de viercilinder en een stuk goedkoper dan de nieuwe achtcilinder die je eigenlijk op de oprit wil hebben staan.

 

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: