Met verlichte nieren: nieuwe BMW X6 is officieel

Afgelopen week presenteerde BMW de nieuwe generatie van de X6, die de huidige die uit 2014 stamt moet doen vergeten. Tot zover niets nieuws, maar dat betekent wel dat de huidige generatie een bijzonder kort leven heeft gehad want de Duitsers kiezen er kennelijk voor om een facelift daarvan over te slaan.

Anyway, de nieuwe X6 is natuurlijk gewoon een grote X4 en dat is vooral te zien aan de horizontaal georiënteerde verlichting aan de achterzijde in de vorm van de L-vormige lichtunits. De kentekenplaat verhuist van de achterklep naar de achterbumper en aan de voorkant zien we uiteraard een nieuw stel nieren.

Ook tot zover niets nieuws, maar nieuws is wel dat ze optioneel verlicht kunnen worden. In dat geval licht de grille op bij het vergrendelen en ontgrendelen van de auto. Natuurlijk dacht je toe je dat las meteen kan dat dan ook aan tijdens het rijden? En het zal je niet verbazen dat BMW die vraag al verwachtte. Het antwoord is dus ja.

Aan de buitenkant is de deze derde generatie X6 2,5 centimeter langer dan z’n voorganger en komt daarmee uit op een lengte van 4 meter 94. In de breedte groeit hij met 1,5 centimeter tot 2 meter. Daarbij is de auto met een hoogte van 1,7 meter wél iets lager dan zijn voorganger. De wielbasis neemt met 4,2 centimeter toe tot 2,98 meter, exact dezelfde maat van de X5 natuurlijk.

Aan de binnenkant is het interieur te vinden zoals we dat al kennen van de nieuwe X5. De bagageruimte is met 580 liter precies net zo groot als bij de huidige generatie.

In het vooronder zijn voorlopig twee benzine- en twee dieselmotoren leverbaar. De 340 pk sterke x-Drive40i en de M50i. Laatstgenoemde beschikt over een 4,4-liter 530pk en 750Nm sterke achtcilinder in V-vorm. Daarmee sprint je in 4,3 seconden naar de 100 km/h.

Diesel kan vanaf de 265 pk sterke x-Drive30d, terwijl het gamma naar boven wordt afgerond met de 400pk sterke M50d. Een achttraps automatische Steptronic-versnellingsbak, Dynamic Damper Control, x-Drive vierwielaandrijving en 19”-inch velgen zijn altijd van de partij.

Natuurlijk is de X6 te voorzien van de nodige leuke goodies. We noemen even Laserlight, met adaptieve LED-ondersteuning, een bijbehorende groot licht assistent voor een zicht van 600 meter, thermo-elektrische bekerhouders, ‘CraftedClarity’ kristalelementen voor diverse bedieningselementen, luchtvering, een adaptief M-Sportonderstel en het zogenaamde xOffroad Pack waarmee de X6 in de rijmodi 'sneeuw', 'zand', 'grind' en 'stenen' is in te stellen.

De nieuwe BMW X6 staat vanaf november als x-Line of M-Sport uitvoering in showroom en krijgt dan overigens meteen concurrentie van de nieuwe Mercdes GLE Coupé, maar daarover later meer. Net zoals over de prijzen, die volgen binnenkort.

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: