Mini GLS: nieuwe Mercedes GLB-klasse is mooier dan verwacht

Mercedes presenteert vandaag in de vorm van de GLB-klasse een mini GLS en nummer zes in de lijn van acht beloofde compacte modellen van het merk.

Eén op de drie Mercedes-Benz modellen is inmiddels een SUV en één op de vier een compacte auto. Een compacte SUV zoals de GLB combineert dus alle succesfactoren van die twee segmenten. Logisch dus dat Mercedes veel van de GLB verwacht en eerlijk is eerlijk, kijkend naar het uiterlijk dan zou het zomaar een succes kunnen worden.

Met de komst van de nieuwe GLB bestaat de compacte auto-familie van Mercedes-Benz nu uit acht modellen: de A-Klasse Hatchback, A-Klasse Limousine en verlengde A-Klasse Limousine (niet in Europa), B-Klasse, CLA Coupé, CLA Shooting Brake en GLA.

Laat daarbij meteen duidelijk zijn dat de GLB de GLA niet zal vervangen. Waar de GLB een echte SUV is, blijft de GLA een cross-over. Dat dat zo is, wordt bij de eerste blik wel duidelijk. Met zijn vlakke motorkap, vierkant uiterlijk doet de GLB meteen denken aan de GLK-klasse van een paar jaar geleden.

Met een lengte van 2.829 mm is de wielbasis van de GLB 10 cm langer dan die van bijvoorbeeld de nieuwe B-Klasse. Samen met de op maximale functionaliteit gerichte cockpit zorgt dit voor een riant ruimteaanbod. De hoofdruimte bedraagt op de eerste zitrij 1.035 mm – de hoogste waarde in zijn segment. Met een lengte van 967 mm kan de beschikbare beenruimte achterin de vijfzitter ook bijzonder comfortabel worden genoemd.

Optioneel kunnen de stoelen op de tweede zitrij in lengterichting (14 centimeter) worden verschoven. Standaard kan de rugleuninghoek van de stoelen op de tweede zitrij meertraps versteld worden. Op deze wijze kan de bagageruimte met maximaal 179 liter worden vergroot en variabel worden benut. Die bagageruimte heeft overigens een inhoud van 560 tot 1.755 liter (cijfers voor de vijfzitter), wat vergelijkbaar is met de bagageruimte van een Estate.

De GLB is het eerste compacte model van Mercedes  dat optioneel wordt geleverd met een derde zitrij die bestaat uit twee afzonderlijke stoelen. Op deze stoelen kunnen personen tot 1,68 m comfortabel plaatsnemen.

Tot de omvangrijke veiligheidsuitrusting behoren uitschuifbare hoofdsteunen, veiligheidsgordels met gordelspanners en gordelkrachtbegrenzers, windowbags op de derde zitrij alsmede ISOFIX- en TopTether-bevestigingspunten voor geschikte kinderzitjes. Hiermee kunnen maximaal vier kinderzitjes in het achtercompartiment worden bevestigd.

De comfortdetails op de derde zitrij bestaan uit twee bekerhouders tussen de stoelen en twee opbergvakken met een rubber inzetstuk aan de linker- en rechterzijde van de bagageruimte, beide met usb-aansluiting. De stoelen kunnen in de bagageruimtebodem worden verzonken om de bagageruimte te vergroten.

Laat duidelijk zijn dat de GLB met deze details opeens een uitstekend alternatief is voor auto’s als de Peugeot 5008 en de Volkswagen Tiguan Allspace. Bij de premiummerken is een zevenzitter van dit formaat er alleen in de vorm van de BMW 2-serie Gran Tourer, maar dat is een MPV en geen SUV.

Wat techniek betreft, komt de GLB overeen met de overige op het MFA2-platform gebaseerde modellen waaronder dus de A-klasse, A-klasse Sedan, B-klasse, CLA en CLA Shooting Brake.

De GLB is optioneel leverbaar met de permanente vierwielaandrijving 4-Matic met volledig variabele koppelverdeling. Deze sportieve 4x4-setup stelt de bestuurder in staat om via de DYNAMIC SELECT-schakelaar de afstelling van dat systeem te beïnvloeden. Drie instelbare modi zijn beschikbaar voor de afstelling van de 4x4-koppeling, hoewel het systeem in elke modus flexibel reageert op de rijsituatie.

Onder normale rijomstandigheden zorgt het rijprogramma ‘ECO/Comfort’ voor een 80:20-verdeling (vooras:achteras), in ‘Sport’ voor 70:30. In de offroad-modus doet de 4x4-koppeling dienst als sperdifferentieel tussen de assen met een basisverdeling van 50:50.

Tot de 4-Matic-componenten behoren een wegrijkoppeling aan de achteras, die geïntegreerd is in de automatische transmissie met dubbele koppeling, en het sperdifferentieel aan de achteras met geïntegreerde meerplaten-koppeling. Deze wordt elektromechanisch geregeld.

Via een kroonwiel en een ‘ball ramp’ oefent een elektromotor een axiale kracht uit op de koppeling om de platen te openen of te sluiten. Het sperdifferentieel aan de achteras compenseert de verschillende paden/rotatiesnelheden van de achterwielen. De voordelen van deze regeling: een bediening die niet toerentalafhankelijk is over het gehele inschakelingsbereik, bij stilstand reeds automatische bediening van de koppeling en een betere efficiëntie dankzij het ball ramp-concept.

Daarnaast biedt het offroad-techniekpakket een extra rijmodus. Hierin worden de vermogensafgifte van de motor en de ABS-afstelling aangepast op rijden in licht terrein. De modus kan worden ingeschakeld via de DYNAMIC SELECT-schakelaar.

In combinatie met MULTIBEAM LED-koplampen hebben deze modellen met het offroad-techniekpakket een speciale offroad-lichtfunctie. Deze maakt het eenvoudiger om in het donker obstakels te herkennen in het terrein. Bij het offroad-licht is de afslagverlichting van de MULTIBEAM LED-koplampen permanent ingeschakeld tot een snelheid van 50 km/h. Dit zorgt voor een brede en felle lichtbundel vlak voor de auto.

Via het mediadisplay kan daarnaast een animatie van de rijsituatie worden opgevraagd. De realistische weergave van de hellingshoek, de overhelhoek en de technische instellingen helpt de bestuurder bij het uitvoeren van manoeuvres.

De Downhill Speed Regulation (DSR) past tenslotte ook de snelheid automatisch aan op een voorgeprogrammeerde, langzame snelheid tussen circa 2 en 18 km/h, die kan worden afgelezen op het instrumentendisplay en het optionele head-up display. Met gerichte remingrepen helpt de DSR de auto onder controle te houden bij steile afdalingen.

Dankzij de verbeterde camera- en radarsystemen kan de GLB tot 500 m ‘vooruitkijken’ en in bepaalde situaties gedeeltelijk autonoom rijden, bijvoorbeeld door de snelheid aan te passen voor bochten, kruisingen of rotondes met behulp van de actieve afstandsassistent DISTRONIC. Hiervoor worden kaart- en navigatiegegevens gebruikt.

Een van de nieuwe functies van de actieve stuurassistent is de intuïtief werkende actieve rijbaanwisselassistent. Als de actieve parkeerassistent met PARKTRONIC eveneens aan boord is, beschikt de GLB over de functie uitgebreid automatisch optrekken op snelwegen.

Infotainmentsysteem MBUX (Mercedes-Benz User Experience) is uiteraard van de partij met als high-lights de hoge resolutie van de displays en graphics, de op persoonlijke voorkeuren af te stemmen weergave, het full-colour head-up display, de navigatie met augmented reality, de zelflerende software en de spraakbediening die kan worden geactiveerd met “Hey Mercedes”.

Tot slot beschikt de GLB optioneel over het ENERGIZING-comfortprogramma voor de lange afstanden dat verschillende comfortsystemen bundelt en gebruik maakt van muziek- en lichtsferen plus een aantal massagemodi voor uiteenlopende wellnessprogramma’s.

De ENERGIZING COACH adviseert een programma op basis van de situatie en de persoon. Als er een Mercedes-Benz vivoactive 3 smartwatch of een vergelijkbare Garmin wearable wordt gedragen, wordt er rekening gehouden met zaken als het stressniveau en de slaapkwaliteit om het rust- en reisadvies nog persoonlijker te maken.

Mercedes presenteert de GLB voorlopig met twee benzinemotoren en twee diesels. De GLB 200 en GLB 250 zijn respectievelijk 163 en 224 pk sterk, de GLB 200d en GLB 220d komen tot 150 en 190 pk. Een DCT-automaat wordt vooralsnog voor alle motoren als standaard transmissie genoemd.

Vierwielaandrijving is naar verluidt beschikbaar op de GLB 250 en de beide diesels. Later volgen ongetwijfeld meer versies, waaronder hopelijk een nog iets pittigere GLB 35 AMG. De prijzen zijn nog niet bekend dus die hebben we binnenkort voor je, eind dit jaar staat 'ie bij de dealer.

En dan ben ik nog één ding vergeten, de witte GLB op de foto's zal de Edition1-uitvoering worden, dan weet je dat ook alvast.

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: