Minister zegt dat nieuwe mobiele flitsapparatuur zich 'zelden' vergist

Naar aanleiding van de problemen met de mobiele flitsapparatuur van de Politie schreven we hier al dat de mobiele radarcontroles net zo onbetrouwbaar zijn als een politicus.

En daar krijgen we vandaag gelijk in, want minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur zegt vandaag in het AD dat de nieuwe mobiele flitsapparatuur van de politie zich 'zelden' vergist. Hij schrijft dat in een brief, als reactie op Kamervragen van de SP en de Groep-Klein.

Agenten maken zich zorgen over de vele foutmetingen; met name grote voertuigen zoals bussen en vrachtwagens blijken met onwaarschijnlijk hoge snelheden te worden geflitst. Gerrit van de Kamp, voorzitter van de politievakbond ACP, verklaarde vorige maand dat wat hem betreft radarcontroles voorlopig helemaal worden stop gezet.

Het is met de nieuwe apparatuur geen uitzondering dat lijnbussen met 185 kilometer per uur worden geflitst op een tachtigkilometerweg. Of trucks met 240 per uur.

Reflectie

Reflectie van de radarbundel is het euvel, erkent Van der Steur. ,,Wanneer twee grote voertuigen, zoals bussen en vrachtwagens elkaar in tegengestelde richting passeren en zich op hetzelfde moment in de radarbundel bevinden, kan de meting afwijken", schrijft hij in de brief. ,,Er zijn maatregelen getroffen om de foutieve metingen tot een minimum te beperken." Met die maatregelen wordt onder meer een software update bedoeld.

Volgens Van der Steur is ,,niet eenduidig aan te geven" hoe vaak foutmetingen zich voordoen. Om er in de volgende zin wel aan toe voegen dat ze 'zelden' voorkomen. Die uitspraak is volgens zijn woordvoerder gebaseerd ,,op de aanname dat het niet zo vaak voorkomt dat twee grote voertuigen gelijktijdig de politieradar passeren."

Pertinent onjuist

De antwoorden roepen vragen op bij agenten. ,,Het is pertinent onjuist dat reflectie zich alleen voordoet als twee grote voertuigen tegelijkertijd de radar passeren; het gebeurt bijvoorbeeld ook bij een personenauto en een vrachtauto," verklaarde een agent al tegenover de Gelderlander.

Wij zijn benieuwd of dit verhaal nog een vervolg krijgt. Wij steunen de agenten in deze kwestie in ieder geval van harte, want ook wij weten natuurlijk hoe het voelt als je baas niet naar je luistert. Misschien wordt het weer eens tijd voor een protestje, zoals hieronder...

Protest politie auto touran rijdend file

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: