Misschien rijd je in de nabije toekomst wel in een auto van Apple of Google

De discussies en geruchten dat zowel Apple of Google wel of  niet aan een auto werken laten we even in het midden, maar hoe dan ook zullen de gevestigde merken op hun tellen moeten passen voor deze twee giganten.

Autobouwers zullen namelijk moeten fuseren als ze straks willen concurreren met techgiganten als Google en Apple. Die werken (volgens de geruchten dan) allang aan zelfrijdende auto's en hebben daar veel meer geld voor in kas. Daardoor is een nieuwe fusiegolf in de autobranche op komst, voorspelt accountants- en adviesfirma KPMG.

Het bureau heeft daarvoor gesproken met ongeveer negenhonderd topmensen uit de auto- en technologiebranche. Je zou dus mogen veronderstellen dat er een kern van waarheid in dit verhaal zit. Op het gebied van software timmeren beide giganten al aan de weg, want steeds meer auto's zijn voortaan uitgerust met Carplay of Android auto.

Uit het onderzoek blijkt dat de vijftig grootste autobouwers samen een waarde hebben van 20 procent van de totale waarde van de vijftien grootste techbedrijven. In 2010 was dat nog 40 procent.

Autobouwers hebben de afgelopen jaren al enkele grote fusies meegemaakt. Zo gingen Daimler-Benz en Chrysler in 1998 samen. Ze vormden DaimlerChrysler, maar het huwelijk hield slechts een paar jaar stand. Chrysler ging failliet en werd opgeslokt door Fiat. Peugeot, Citroën en Opel vallen ook onder één moederbedrijf. Renault, Nissan en Mitsubishi werken nauw samen.

KPMG voorspelt ook dat het aantal autodealers de komende jaren flink zal dalen, door de opkomst van deelauto's. De grote trend van de afgelopen jaren was elektrisch rijden, in de komende jaren zullen brandstofcellen opkomen, met auto's die bijvoorbeeld rijden op waterstof.

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: