Mooier dan deze zwaar gemoderniseerde Jaguar XJ6 wordt het vandaag niet

Jaguar Classic presenteert tijdens de Autosalon van Genève een tot in de puntjes gerestaureerde en gemoderniseerde XJ6. Deze auto is speciaal voor Iron Maiden-drummer Nicko McBrain gebouwd en aangepast. Met deze ‘Greatest Hits’-XJ gaan de festiviteiten rond de vijftigjarige Jaguar XJ van start.

Deze op speciale bestelling gebouwde klassieke Jaguar is het resultaat van de samenwerking van Nicko McBrain, de ingenieurs en vakmensen van Jaguar Land Rover Classic Works in Coventry en Jaguars Design studio director, Wayne Burgess.

Het project vergde meer dan 3.500 manuren werk, waarin meer dan vierduizend onderdelen zijn aangepast, vervangen of opnieuw ontworpen.

De carrosserie, het interieur, de aandrijflijn en de wielophanging van de originele Jaguar XJ6 uit 1984 zijn ingrijpend aangepast om McBrains droom-XJ te realiseren.

In het interieur gaat de klassieke Jaguar-stijl samen met modern gebruiksgemak. De stoelen zijn met de hand bekleed met Pimento Red leder en afgewerkt met zwarte biezen en hoofdsteunen met reliëf. De eveneens met de hand gemaakte zwarte vloerbekleding en de alcantara hemelbekleding maken het interieur compleet.

Het dashboard is afgewerkt met donkergrijs gebeitst esdoornhout – de favoriete houtsoort van McBrain voor zijn snare drums. Het is verder voorzien van speciale, zachte en naar beneden gerichte verlichting en een state-of-the-art Alpine touchscreen. Daarmee wordt de geluidsinstallatie van 1100 watt bediend. De speakers zijn van McBrains favoriete installatie, die uit de Jaguar XF van 2012.

Andere verwijzingen naar het beroep van McBrain zijn de aluminium draaiknoppen in het dashboard – geïnspireerd op de knoppen van gitaar-amplifiers en in chroom en zwart afgewerkte pedalen, geïnspireerd op die van een drumstel.

Het speciale driespaaksstuurwiel is voorzien van McBrains mascotte – de ‘Eddie Growler’, die voor het eerst te zien was op de eveneens speciaal voor hem opgebouwde Jaguar XKR-S uit 2013.

De 4,2-liter zescilinder lijnmotor in McBrains XJ6 is grotendeels gerestaureerd en voorzien van drie 2-inch SU-carburateurs van de E-type. Vier aluminium eindpijpen completeren het speciaal voor deze auto ontworpen uitlaatsysteem.

Ook andere originele componenten van McBrains eerste XJ6 – die jarenlang in de tuin van Steve Harris, de gitarist van Iron Maiden, heeft gestaan sinds McBrains verhuizing naar Amerika – zijn hergebruikt in de auto. Onder meer de iconische ‘leaper’, het beeldje van een springende Jaguar op de motorkap, die McBrain tot de auto aantrok, en de originele contactsleutels uit 1984.

Om je een idee te geven welke zaken zo'n beetje allemaal aangepast zijn hebben we alles even netjes voor je op een rijtje gezet:

•           Unieke voor- en achterbumper –naadloos aansluitend op de gemodificeerde spatschermen, die ook zijn voorzien van speciale verchroomde details en verzonken Amerikaanse markeringsverlichting

•           Verbrede en opnieuw vormgegeven wielkasten voor en achter, die ruimte bieden aan speciaal vervaardigde 18-inch spaakwielen met Pirelli P Zero-banden in de maat 235/45 R18

•           Unieke dorpels en aangepast plaatwerk voor de portieren

•           Gemodificeerde wielophanging voor en achter met instelbare achterdempers

•           Unieke lichtpaarse carrosserielak

•           Elegante deurgrepen van de XJ Series 2 en kogelvormige buitenspiegels

•           Led-koplampen met dagrijverlichting in kenmerkende ‘Halo’-vorm

•           Verzonken tankdop in beide achterspatschermen

•           Moderne deurrubbers om windgeruis te onderdrukken en extra geluidsisolatie

•           Geïntegreerde touchscreen voor de bediening van de satellietnavigatie, telefoon, achteruitrijcamera en in-car entertainment

•           Opnieuw bekleed interieur met vernieuwde vulling van de zittingen voor extra comfort

•           Op maat gemaakt audiosysteem met USB-poort en aluminium bedieningsknoppen, geïnspireerd op de knoppen van een gitaar-amplifier

•           Startknop in het dashboard

•           Verbeterde airconditioning

•           Afstandsbediening voor de centrale portiervergrendeling

 

1 comment

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: