Motorsport voor de openbare weg: Mercedes AMG GT Black Series

Elk van de vijf modellen in de Mercedes-AMG Black Series was al een rolmodel wanneer het gaat om extreme prestaties, voortreffelijke technologie en een extravagante stijl. Maar de nieuwe AMG GT Black-serie overtreft ze allemaal: rechtstreeks geïnspireerd door de AMG GT3-raceauto's, is ‘ie uitgerust met een motor van 730pk en heeft een groot aantal veranderingen die hem duidelijk onderscheiden van alle andere AMG GT's, waaronder van de wilde GT R.

Op het eerste gezicht behoort de AMG GT Black Series tot een geheel andere categorie. Zo is de "Panamericana"-geïnspireerde grille veel groter, breder en gemener dan de meer alledaagse GT-modellen en wordt koolstofvezel uiteraard maximaal gebruikt. Onder meer de motorkap, het dak, de achterklep en zo’n beetje al het spoilerwerk is van het goedje gemaakt. Over de motorkap gesproken, die is geperforeerd met grote luchtuitlaten.

Het uitgebreide aeropakket van de AMG GT Black Series bevat een verstelbare frontsplitter en een verstelbare achtervleugel. De agressief getekende carrosserie wordt geaccentueerd door een ultrabrede sporing en de zwarte lichtmetalen velgen die zijn gemonteerd op Michelin Pilot Cup 2 R MO-voorbanden in de maat 285/35 ZR19 en achterbanden in maatje 335/30 ZR20. Het opvallende uiterlijk wordt afgerond dankzij de kleur "AMG Magma Beam".

De uiterlijke show zet zich natuurlijk ook voort aan de binnenkant met extreme sportstoelen en flink wat microfiber. Onder andere het stuur, de deuren en diverse panelen zijn in microfiber uitgevoerd. Daarmee wil AMG het racekarakter van deze Black Series extra benadrukken.

Het chassis is aan de voor- en achterkant versterkt met koolstofvezelelementen om de handling verder te verbeteren. De camber en stabilisatoren kunnen handmatig worden aangepast op zowel de voor- als achteras - een typisch Black Series-element. Keramische remmen inclusief remblokken en remschijven uit die rechtstreeks van de motorsport afdeling van Mercedes geïmporteerd zijn maken het geheel compleet.

En dat is nodig ook om de ongelooflijke prestaties van de AMG GT Black Series op de weg te brengen. De M178-motor, een 4,0-liter V-8 met twee turboladers, is namelijk zo ingrijpend gewijzigd dat hij zijn eigen identificatie heeft (M178 LS2).

Een lichtere, "platte" krukas zorgt voor een nog agressievere gasrespons en het zal interessant zijn om het geluid van deze motor te vergelijken met zwakkere versies van de M178; de ontstekingsvolgorde is namelijk voor deze LS2-motor gewijzigd.

Het maximale vermogen komt uit op 730pk, dat beschikbaar is van 6.700 tot 6.900 omwentelingen per minuut (rpm). Het maximale koppel is 800Nm en is bruikbaar tussen de 2.000 en 6.000 toeren. Een en ander wordt via een automatische zeventraps dubbele koppeling op de achterwielen overgebracht.

Het resultaat van dit alles is een kanon dat in 3,2 seconden naar de 100 km/h sprint en een topsnelheid van 325 km/h haalt. Die volgens AMG overigens "alleen op gesloten racebanen kan worden behaald". Waarvan akte.

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: