Na Volkswagen is nu Audi aan de beurt in dieselgate

Het onderzoek naar sjoemelsoftware bij het Volkswagenconcern breidt zich volgens de Telegraaf uit naar Audi's luxe en sportauto's. Duitse en Amerikaanse toezichthouders kijken opnieuw naar een mogelijke vorm van fraude met software om uitstoot van gassen kleinere te laten lijken dan ze daadwerkelijk zijn.

Volkswagen moet al elf miljoen dieselauto's terughalen om de software die de uitstoot kunstmatig laag hield bij metingen te vervangen. Het bedrijf heeft al $16,5 miljard apart gezet voor rechtszaken en schikkingen in juridische procedures vanwege de sjoemelsoftware. Nu is Audi dus aan de beurt.

Het concern heeft zaterdag namelijk gereageerd op een bericht van de Süddeutsche Zeitung dat sommige modellen van Audi anders reageren in een testsituatie dan op de weg. Er gaan al langere tijd geruchten dat niet alleen de motormanagementsoftware, maar ook de software van de versnellingsbakken in staat is om te sjoemelen om zo voor een verschil in uitstoot te zorgen.

Andere berichten spreken weer van software die in staat zou zijn om te herkennen of de auto aan het sturen is of niet. Het programma zou zichzelf uitschakelen wanneer er meer dan 15 graden wordt gestuurd.

Volkswagen dieselgate Passat Variant

Dat verschil voedt de gedachte dat er gerommeld is met de software, zoals dat bij VW-diesels eerder gebeurde, hoewel VW dat lang ontkende. In de testsituatie kan het tot ,,incorrect readings and results" leiden, aldus de verklaring.

De verklaring komt een week nadat de voorzitter van de raad van commissarissen van Volkswagen Group, Hans Dieter Pötsch, erkende onderwerp te zijn van justitieel onderzoek. Hij was jarenlang als cfo verantwoordelijk voor de toetsing van nieuwe softwareprogramma's bij Volkswagen.

In de VS wordt onderzoek gedaan naar niet alleen het manipuleren van de uitstoot, maar ook naar het mogelijk toedekken van de affaire. Het concern wacht daar zowel boetes van landelijke overheden en staten als die aanklacht bewezen wordt.

ABT Audi SQ5 TDI Diesel zwart 2013 08

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: