Nederland heeft schoonste wagenpark van Europa

Met dank aan de crisis wel te verstaan. Want volgens het Europees Milieuagentschap (EEA) dat per Europees land de gemiddelde CO2-uitstoot van auto's die in 2012 en 2013 op kenteken werden gezet onderzocht, werden er in ons land in 2012 en 2013 door de economische malaise veel meer kleine auto's gekocht. En die stoten natuurlijk een stuk minder CO2 uit.

Volkswagen Jetta Hybrid

Resultaat is dat we, dankzij de crisis dus, in Nederland het schoonste wagenpark van heel Europa hebben met een gemiddelde uitstoot van 109 gram CO2 per kilometer. Dat is ruim 20 gram onder het Europese gemiddelde.

De auto’s werden bij ons zelfs 8% schoner ten opzichte van een jaar eerder. Reken dus maar niet op spoedige aanpassingen in het autobeleid vanuit Den Haag want opnieuw zijn we in Europees verband weer het beste jongetje van de klas en dat is waar Den Haag naar streeft, of niet dan?

We worden overigens gevolgd door de Grieken en Portugezen, die een gemiddelde uitstoot van 112 gram per kilometer laten zien. Want, ook daar is het crisis. Verder zal het je niet verbazen dat met name in Oost-Europa opvallend veel relatief zware en dus vervuilende auto’s rondrijden.

Kortom, in Oost-Europa is het géén crisis en daar kunnen we dus lekker doorknallen in onze 750iL uit 2002, of trek ik nou iets te snel een conclusie uit dit onderzoek?

BMW 750iL V12

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: