Nederlandse automobilist vaak slecht voorbereid op vakantie

Uit onderzoek van Het Testpanel onder 971 personen, in opdracht van BOVAG, blijkt dat veel Nederlanders zich slecht voorbereiden op een autoreis naar de vakantiebestemming. Slechts een kwart plant voor vertrek steevast een onderhoudsbeurt voor de auto (28%) en de caravan (23%) of vouwwagen (27%), terwijl een derde (32%) aangeeft wel eens pech te hebben meegemaakt op vakantie.

Maar liefst 45% zegt dat één persoon alle kilometers naar de bestemming achter het stuur zit, waarbij net zoveel respondenten aangeven alleen noodzakelijke stops te maken, bijvoorbeeld om te tanken, voor toiletbezoek of om te eten. Het algemene advies luidt elke twee uur een kwartier rust te nemen, maar dat doet dus slechts 55% van de vakantiegangers.

In de gevallen dat één persoon alle kilometers rijdt, neemt maar 15% elke twee à drie uur rust. Een op de vijf autovakanties is in eigen land, terwijl een kwart naar Frankrijk rijdt, gevolgd door Italië en Duitsland met 12 en 13%. Indien de caravan meegaat, is Spanje met 16% een stuk populairder dan zonder caravan achter de auto (6%).

De gemiddelde enkele reisafstand naar een buitenlandse vakantiebestemming is overigens 1.156 kilometer.

Volkswagen Sharan MPV vakantie gezin auto 2013 2014 02

Vakantiecheck wordt vaak genegeerd
Tijdens de hittegolf van afgelopen week werd er bovengemiddeld een beroep gedaan op automonteurs, vooral vanwege problemen met accu’s en airco’s. Opmerkelijk in het onderzoek van BOVAG is dan ook dat 96% vertrouwt op de staat van zijn of haar auto, maar tegelijkertijd 32% bang is voor pech onderweg.

Vrijwel alle autobedrijven in Nederland bieden preventieve vakantiechecks, waarbij de auto op vitale punten onder de loep wordt genomen. Maar ondanks de angst voor en eerdere ervaringen met pech tijdens de vakantie, maakt slechts 28% van de vakantiegangers steevast een afspraak voor vertrek. Datzelfde geldt voor een controle van de caravan of vouwwagen.

Geen overbodige luxe
BOVAG benadrukt dat een goede voorbereiding het halve werk is, vooral als men met de caravan richting verre oorden in Italië, Zuid-Frankrijk of Spanje trekt. Dat is andere koek dan elke dag naar kantoor en de supermarkt of in het weekend naar oma; de hoge temperaturen in eigen land en de gevolgen voor de techniek waren daar onlangs al een subtiel voorproefje van.

Een deskundige technische controle van het voertuig voor vertrek naar een ver, bergachtig en warm oord is dus zeker geen overbodige luxe. Voor caravans en vouwwagens geldt bovendien: stilstand is achteruitgang. Wanneer het rijdende vakantiehuisje na een lange periode weer uit de stalling wordt gehaald, kan er veel onzichtbare slijtage zijn opgetreden.

MINI Cooper Countryman Clubman Holiday Vakantie Caravan Concept 04

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: