Nederlandse chauffeur vindt zichzelf snelheidsduivel

Nederlanders zijn snelheidsduivels. Althans, zo omschrijft bijna de helft van onze landgenoten zijn rijstijl. Maar welke rijstijl is dominant als gekeken wordt naar landen waar Nederlanders doorheen rijden tijdens de komende zomervakantie? Italianen blijken zichzelf vooral te beschouwen als voorzichtige chauffeurs, terwijl Duitsers en Belgen zich het vaakst omschrijven als anticiperende rijder.

Dat blijkt uit onderzoek van AutoScout24 onder 30.000 chauffeurs uit Nederland, België, Duitsland en Italië. Een agressieve rijstijl wordt maar door weinig ondervraagden genoemd. In Duitsland ligt dit percentage nog het hoogste met 4%. Nederlanders typeren hun rijgedrag nauwelijks als voorzichtig. Bijna 60% van de Italianen zegt daarentegen juist een voorzichtige rijstijl te hebben.

Schelden uit het raam

Uit het onderzoek blijkt ook dat Nederlanders hun irritaties tijdens het autorijden het beste onder controle kunnen houden: meer dan de helft geeft aan nooit te vloeken tijdens een autorit. Nederlandse vrouwen geven zich hier wel vaker aan over dan mannen. In de overige landen ligt het percentage vloekende chauffeurs hoger dan in Nederland. Vooral Italianen zitten heetgebakerd achter het stuur: 7% van hen rolt zijn raampje wel eens naar beneden om medeweggebruikers de huid vol te schelden.

Mobieltje aan het oor

Nederlanders blijken het meest voorbeeldige gedrag te vertonen als het over bellen achter het stuur gaat. Maar liefst 83% van onze landgenoten zegt nooit met het mobieltje aan het oor auto te rijden. In de andere landen is dit percentage lager, zo geeft 40% van Italianen aan gewoon achter het stuur te bellen.

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: