Niemand rijdt straks nog zelf in een Tesla

Tesla voorziet volgens Tweakers.Net vanaf nu alle auto's die het bedrijf produceert van nieuwe hardware, die volledig autonoom rijden mogelijk moet maken. De functie is nog niet actief, maar kan na uitgebreid testen met een update over the air worden geactiveerd.

Zowel de huidige Model S, Model X en de nieuwe Model 3 krijgen de verbeterde hardware. Auto's die op dit moment in productie zijn en nu verkocht worden, zijn al voorzien van de upgrade, die Tesla 'Hardware II' noemt. Hoewel alle auto's de hardware krijgen, moeten klanten er apart voor betalen.

De optie Enhanced Autopilot kost 5.600,- euro en Full Self-Driving Capability kost daar bovenop nog eens 3.400,- euro. Wie de opties niet kiest, kan deze achteraf nog laten activeren, maar dat kost dan respectievelijk 6.800,- en 4.500,- euro.

Tesla Model X Model S P60 P85 P90 P100 supercharger 10

Auto's die af fabriek niet voorzien zijn van deze hardware zijn volgens CEO Elon Musk wel up te graden maar de kosten daarvan zouden dermate hoog zijn dat het volgens hem goedkoper is om maar gewoon een nieuwe Tesla te kopen.

Klanten die een auto met de hierboven genoemde opties kopen, kunnen echter géén gebruik maken van de nieuwe functies. Tesla zegt de geavanceerde autopiloot pas te activeren nadat het systeem verder is gekalibreerd en er miljoenen kilometers mee is gereden. Het systeem kan die kilometers maken door in schaduwmodus te opereren: de hardware is actief, maar grijpt niet in.

Kortom, de klant wordt een tester en moet hier zelf nog voor betalen. Knap verzonnen en wat ondergetekende betreft te belachelijk voor woorden, want het is nog maar de vraag hoe snel de overheden in de diverse (Europese) landen het gebruik van dergelijke systemen in het normale dagelijkse verkeer toe zullen staan.

De software registreert welke actie Autopilot zou ondernemen in bepaalde situaties en met die data wil Tesla bewijzen dat het systeem werkt en veilig is. Hiermee zal het bedrijf regulatoren willen overtuigen om het volledig autonome systeem toe te staan in het verkeer.

In de video hieronder is te zien hoe een Tesla Model X zelf (zonder input van de bestuurder) door de straten naar het hoofdkantoor van Tesla rijdt en dan op zoek gaat naar een parkeerplaats. De auto slaat daarbij de eerste vrije parkeerplaats over aangezien de onboard camera’s detecteren dat het om een invalidenparkeerplaats gaat.

Mocht de eigenaar z’n auto weer nodig hebben dan is het volgens Musk voldoende om de Summon button op de mobiele telefoon (of Apple watch) in te drukken en de auto komt vanzelf voorrijden. Zelfs als je ondertussen al aan de andere kant van het land beland bent aldus de trotse CEO. Daarmee is Knight Rider inmiddels realiteit geworden en dat is wel gewoon stoer natuurlijk.

Tesla meldt dat bij het nieuwe systeem een aantal eigenschappen zullen ontbreken die nu al wel op de modellen met huidige Autopilot aanwezig zijn. Daarbij gaat het ook om eigenschappen die de veiligheid moeten verbeteren, zoals het automatisch remmen in een noodsituatie en het waarschuwen voor botsingen.

Ook zijn lane holding en active cruise control voorlopig uitgeschakeld op de nieuwe modellen. Tesla wil deze functies waarschijnlijk in december inschakelen als onderdeel van het Enhanced Autopilot-pakket, dat op dit moment aangevinkt kan worden als optie bij aanschaf van een Tesla. De nieuwe hardware bestaat uit acht camera's die 360 graden rondom de auto waar kunnen nemen met een bereik van 250 meter.

Twaalf verbeterde ultrasone sensoren worden ingezet om objecten te detecteren en het nieuwe systeem kan dit doen op een verdubbelde afstand ten opzichte van de huidige hardware. Tesla gebruikt radartechniek die in staat moet zijn om door regen, mist, stof en voorliggende auto's heen te kunnen kijken.

tesla-sensor

Tesla-ceo Elon Musk kondigde aan dat de auto's een nieuwe onboard computer bevatten, met veertig keer meer rekenkracht. In een press call vertelde Musk dat Tesla gebruikmaakt van een Nvidia Titan-gpu, schrijft ArsTechnica. De chip zou een rekenkracht van 12tflops hebben, dat is 1tflops meer dan de Titan X-videokaart voor consumenten die Nvidia in augustus op de markt bracht.

Het maken van bovenstaande video zou overigens de reden zijn geweest om het evenement een aantal dagen uit te stellen. Dat duurde wat langer dan verwacht. Aanvankelijk had de aankondiging afgelopen maandag al plaats moeten vinden.

Tesla Model X Model S P60 P85 P90 P100 supercharger 113

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: