Nieuwe 1,5-liter CDTI diesel debuteert in Opel Grandland X

Om te kunnen voldoen aan de nieuwe Euro6d-temp normen lepelt Opel een gloednieuwe 1,5-liter diesel in het vooronder van de Grandland X.

De Grandland X 1.5 CDTI beschikt over een vermogen van 96 kW / 130 pk en een maximumkoppel van 300 Nm bij 1.750 toeren per minuut. Het gecombineerd verbruik komt volgens Opel uit op 4,1-4,2 l/100 km met een uitstoot van 108-110 gram CO2 per kilometer.

De nieuwe motor is optioneel leverbaar in combinatie met een achttrapsautomaat. Die schakelt nagenoeg schokvrij en draagt bij aan het lage verbruik door geringe wrijving. De nieuwe motor is uiteraard ook voorzien van brandstofbesparende Start/Stop-technologie.

In vergelijking met zijn voorganger, de 88 kW (120 pk) sterke 1,6-liter diesel met zesbak, pakt het brandstofverbruik tot 4 procent lager uit. Dit is bereikt door de kleinere cilinderinhoud, minder inwendige wrijving, een geoptimaliseerd verbrandingssysteem met gepatenteerde zuigergeometrie en vergrote uitlaatgasrecirculatie (dankzij een hoog efficiënte warmtewisselaar).

Moderne technologie zoals volledig geïntegreerde NOx-nabehandeling en selectieve katalytische reductie is natuurlijk van de partij

De cilinderkop met geïntegreerd inlaatspruitstuk en de krukas van de nieuwe 1.5 CDTI zijn gemaakt van lichtgewicht aluminium. De dubbele bovenliggende nokkenas bedient de vier kleppen per cilinder. De common rail-brandstofinjectie opereert met een werkdruk tot wel 2.000 bar en spuit de diesel via injectoren met acht openingen rechtstreeks in de cilinders. Verder heeft de krachtbron een turbolader met elektronisch variabele turbinebladen (VGT).

De nieuwe dieselmotor bijt het spits af met een compact en dicht bij de motor geplaatst emissiereductiesysteem. Dat bestaat uit een passieve oxidatiekatalysator/NOx-reductiesysteem, AdBlue-injector, SCR-katalysator en een roetfilter (DPF). Het NOx-reductiesysteem werkt als een koudestartkatalysator en vermindert de uitstoot van stikstofoxide bij uitlaatgastemperaturen waarbij SCR nog niet actief is.

Met de innovatieve technologie beantwoordt de 1.5 CDTI al aan de strikte Euro 6d-temp norm voor NOx-emissie, die per september 2019 van kracht wordt.

Door zijn compacte afmetingen en lage gewicht is de motor ook geschikt voor montage in diverse modellen en de kleinste motorcompartimenten. Designers krijgen daardoor meer speelruimte voor vormgeving. Reken dus maar dat je deze motor in meer modellen van het merk gaat zien.

De Opel Grandland X met de nieuwe 1.5 CDTi is per direct te bestellen, voor minimaal € 36.249,- en dat is best een pittige prijs.

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: