Nieuwe ADAC EcoTest: Toyota Prius hybride benzine eco-vriendelijker dan Tesla Model S

De ADAC heeft al jaren een zogenaamde EcoTest om het echte verbruik van auto's te testen en met alle elektrische auto's werd het tijd voor een update daarvan. Inmiddels is de Duitse ANWB dus uitgekomen op alweer versie 4.0 van deze test en voor de gelegenheid werden meteen maar weer even wat auto's getest.

Belangrijkste auto bij deze test is waarschijnlijk de Tesla Model S die de strijd aanging met auto's op benzine. En daarbij is er goed nieuws voor de echte benzinejunkie, want van de 45 voertuigen die tot nu toe getest zijn, blijkt de Toyota Prius hybride de meest eco-vriendelijke auto met een verbrandingsmotor met 94 van de maximaal 100 te vergeven punten.

Dit uitstekende resultaat wordt voor de Japanners aangevuld door de Toyota Yaris Hybrid, op de 5e plaats met 88 punten en 4 sterren. De Tesla Model S volgt op de 6e plaats met 87 punten en 4 sterren.

In de strengste ADAC EcoTest tot nu toe, levert de Toyota Prius 1.8 Hybrid Executive op overtuigende wijze een laag benzineverbruik en een lage uitstoot van uitlaatgassen. De brandstofverbruiksmetingen noteren: 1,7 l/100 km in stedelijk verkeer; 3,9 l/100 km op de buitenweg en 5,4 l/100 km op de snelweg. Gemiddelde CO2-uitstoot: 113 g/km.

Tesla Model X Model S P60 P85 P90 P100 supercharger 94

Well-to-Wheel

In de meetmethode wordt ook de CO2-uitstoot in aanmerking genomen, die optreedt tijdens de productie van de brandstof. Daardoor is de totale uitstoot van een conventionele benzine- of dieselmotor beter vergelijkbaar met die van een volledig elektrische auto, de zogenoemde ‘well-to-wheel’-rekenwijze.

RDE-praktijktest

De EcoTest werd aangevuld met testwerk op de openbare weg door middel van mobiele meetapparatuur. Deze RDE-test (Real Driving Emissions) toont aan of een auto onder normale gebruiksomstandigheden de uitstootnormen overschrijdt.

Samenwerking FIA Foundation en ADAC

De EcoTest geeft onder meer punten voor een laag verbruik (of weinig CO2) en minimale emissies (bijvoorbeeld NOx en deeltjes). De EcoTest werd uitgevoerd door Duitse ADAC. FIA Foundation en ADAC ontwikkelden de EcoTest gezamenlijk.

Toyota Yaris facelift hybrid blauw wit 2015 08

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: