Nieuwe Alpine A110S maakt hebberig

Door velen is de nieuwe Alpina A110 inmiddels gebombardeerd tot leukste nog enigszins betaalbare reisauto van het moment en daar kan ik me alleen maar bij aansluiten.

Totdat Alpine gisteren de A110S heeft aangekondigd, want met 40pk extra is dat gewoon de versie die je moet hebben. Vergeet dus de A110 Pure en A110 Légende maar want de S is met dat extra vermogen net even een tikkie lekker en vooral sneller.

Het vermogen in de S bedraagt dus 292pk en dat wordt geleverd door hetzelfde 1,8-liter viercilinder blok als in de overige twee versies, maar dan met 0,4 bar extra turbodruk. Daarbij ligt de piek bij 6.400 toeren per minuut ook 400 toeren hoger en dat is bij het maximum koppel van 320Nm zelfs 1.400 toeren meer dan bij de standaard uitvoeringen. Daarmee nodigt de S natuurlijk uit tot hoogtoeriger rijden en wordt alles net even een tikkie spectaculairder.

Waar de A110 in normale trim 4,3 kg per pk op de schaal brengt, hoeft elke pk in de A110S maar 3,8 kg mee te zeulen waarmee de sprint naar de 100 km/h in 4,4 seconden is afgerond. De topsnelheid is 260 km/h.

Uiteraard blijft het niet alleen bij motorische aanpassingen. Zo beschikt de A110S standaard over een elektronisch sperdifferentieel en is het onderstel met 4mm verlaagd. De veren zijn 50 procent stijver en ook de dempers en aanslagrubbers zijn aangepast. De stabilisatorstangen zijn zelfs twee keer zo stijf als bij de andere versies.

Daarnaast is de elektronische stabiliteitscontrole aangepast, met name in de Track-modus, en is desgewenst volledig uit te schakelen. Verder zijn de 320mm remschijven inclusief Brembo-klauwen die op beide normale versies als optie leverbaar zijn standaard van de partij.

De A110S is aan de buitenkant te herkennen aan de speciale (GT Race genaamde) wielen, oranje remklauwen, zwarte Alpine-belettering en - tegen meerprijs – de op de foto’s afgebeelde matgrijze kleur.

Aan de binnenkant zijn Sabelt sportstoelen met oranje stiksels te vinden die per stuk slechts net iets meer dan 13 kilogram wegen. Standaard zijn zaken als een Focal-audiosysteem en parkeersensoren voor en achter aanwezig. Optioneel zijn nog speciale gesmede lichtmetalen velgen van Fuchs en een dak van koolstofvezel dat het gewicht met nog eens 1,9 kilogram verlaagd leverbaar.

Kortom, de Alpina A110S maakt hebberig. Maar dan wel in een wat opvallender kleurtje want sodeju wat een saaie kleuren zijn er op de bijgevoegde platen te zien. De Alpine A110S wordt nog voor het einde van dit jaar leverbaar en de prijs hebben we binnenkort voor je.

Leave a reply

%d bloggers like this: