Nieuwe Audi A6 is officieel, Avant volgt rond de zomer

Met de nieuwe A6 presenteert Audi de achtste generatie van zijn meest verkochte zakenauto. De Duitsers presenteren daarbij tal van innovaties die binnen dit segment geheel nieuw zijn. Of het nu gaat om digitalisering, comfort of sportiviteit - de nieuwe A6 is meteen de alleskunner in de businessklasse.

Het volledig digitale MMI-aanraakresponssysteem maakt intuïtieve bediening mogelijk. Daarnaast is de nieuwe A6 voorzien van intelligente oplossingen op het gebied van connectiviteit en assistentiesystemen. Alle motoren zijn standaard uitgerust met Mild Hybrid-techniek voor meer comfort en efficiëntie.

Voor maximale veiligheid, comfort en aanpasbaarheid biedt de nieuwe Audi A6 een uitgebreid scala aan connectiviteitsoplossingen met de nieuwe mobiele communicatiestandaard LTE Advanced. De A6 bevat standaard MMI-navigatie, optioneel is MMI navigatie plus leverbaar.

Het MMI touch-response besturingssysteem van de achtste generatie Audi A6 stelt nieuwe normen voor intuïtieve bediening en persoonlijke instellingen. Het systeem is door de bestuurder naar eigen smaak aan te passen. Maximaal zeven rijders kunnen hun favoriete instellingen tot maximaal 400 parameters opslaan in individuele gebruikersprofielen.

Spraakbesturing

Met de nieuwe A6 is een ‘intelligent gesprek’ te voeren. De bestuurder kan een reeks functies in de auto activeren met een nieuwe, natuurlijker manier van spraakbesturing. Informatie over het reisdoel of nieuws is ofwel beschikbaar in de auto of kan - in combinatie met de MMI navigatie plus - met LTE-snelheid uit de cloud worden verkregen.

Op het bovenste display beheert de bestuurder het infotainment, het onderste gedeelte bedient de airconditioning, de comfortfuncties en de tekstinvoer.

Zelflerende functies MMI navigatie plus

De MMI navigatie plus biedt veel nieuwe functies voor het navigatiesysteem. Deze omvatten bijvoorbeeld een zelflerende functie op basis van de afgelegde routes, wat resulteert in intelligente zoeksuggesties. De routebegeleiding vindt online plaats op de servers van de serviceprovider HERE, die de verkeerssituatie in de hele regio mee laten wegen. Met de online services van Audi connect bieden de Car-to-X-services verkeersborden- en gevareninformatie. Ze maken gebruik van gegevens van andere Audi’s en verbinden de nieuwe A6 met zijn omgeving.

Nieuwe benchmark

De nieuwe A6 is volgens Audi meteen de benchmark in de hogere klasse voor wat betreft nieuwe en verfijnde rijhulpsystemen. Deze omvatten op termijn onder meer Parking pilot en de Garage pilot, die de limousine automatisch in en uit een parkeerplaats of garage rijden.

De chauffeur kan hierbij uitstappen en de parkeerfunctie met de myAudi-app op zijn smartphone activeren. De Parkpilot en de Garagepilot behoren tot het Park assist package, een van de drie assistentiepakketten die Audi op de A6 gaat aanbieden.

Audi introduceert op de nieuwe A6 ook het City assist package en het Tour assist package dat een meer economische rijstijl ondersteunt. Die laatste bestel je dus echt alleen als je de kneus van het jaar wilt zijn.

Mild hybrid technologie

Alle motoren in de nieuwe A6 herbergen Audi's nieuwe mild hybrid technologie. Een slimme startgenerator (BAS) werkt daarbij samen met een lithium-ionbatterij. De MHEV-technologie vermindert het brandstofverbruik met maximaal 0,7 liter per 100 kilometer.

Bij zijn introductie lanceert Audi de nieuwe A6 met twee krachtige en stille motoren - een TFSI en een TDI. De 3.0 TFSI V6-turbomotor levert in de sedan 250 kW (340 pk) en 500 Nm koppel, waarmee de A6 in slechts 5,1 seconden van 0 naar 100 km/h accelereert. De topsnelheid is elektronisch begrensd op 250 km/h.

Vergelijkbare prestaties levert de 3.0 TDI met 210 kW (286 pk) en 620 Nm koppel. Het onderstel van de Audi A6 is dankzij een aantal innovatieve oplossingen sportiever ten opzichte van zijn voorganger. De A6 stuurt directer en is aangenaam gedempt. De dynamische vierwielbesturing draagt in belangrijke mate aan wendbaarheid en lichtvoetigheid bij. Het systeem combineert een directe, sportieve stuurrespons met stabiele rijeigenschappen.

Net als de A8 en A7 Sportback-modellen is de nieuwe A6 een ambassadeur van de nieuwe Audi-designtaal. Met scherpe randen en een opvallend lijnenspel brengt Audi een bijzonder sportief gelijnde zakensedan op de markt.

Laten we eens kijken of ze dat met de nieuwe Avant ook gaat lukken. De presentatie daarvan verwachten net na de zomer, tegen die tijd staat de limousine versie al lang en breed in de showroom en kun je die zelfs al rijden.

Ben ik trouwens de enige die een BMW 7-serie in de achterkant van deze Audi ziet?

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: