Nieuwe Audi SQ5 is sportieve topmodel in Q5-gamma

Je kent inmiddels het verhaal, de NAIAS in Detroit begint dezer dagen en dus heeft Audi ook wat nieuws.

In de vorm van de SQ5 TFSI presenteert het merk met de vier ringen het sportiefste model binnen het gamma van de nieuwe Q5.

Kenners hebben dan al genoeg gezien, want de TDI-dieselmotor die in de vorige generatie nog dienstdeed, is vervangen voor een 3,0-liter V6 turbo TFSI benzinemotor. Dat blok ontwikkelt een vermogen van 354 pk en een koppel van 500 Nm. Laatstgenoemde is al vanaf 1.370 toeren per minuut voor het volle pond voorhanden.

Eén en ander is mogelijk gemaakt door wat voodoo met de compressie. De compressieslag wordt namelijk in deze SQ5 verkort en de arbeidsslag verlengd, hetgeen dan weer een hogere compressie tot gevolg heeft.

De mechanische compressor heeft plaatsgemaakt voor een twin-scroll turbo die bovendien tussen de cilinderbanken in ligt, net zoals dat bij een Hot-V motor overigens het geval is.

Dat dit alles voor de nodige prestaties zorgt mag duidelijk zijn. De sprint naar de 100 km/h wordt in slechts 5,4 seconden afgelegd en de tussensprints moeten zelfs nog spectaculairder zijn, maar daarover later meer.

Audi geeft aan dat de topsnelheid uiteraard begrensd is op 250 km/h en dat het verbruik uitkomt op 8,3 liter per 100 kilometer bij een CO2 uitstoot van 189 gram per kilometer.

Quattro vierwielaandrijving en een achttraps triptronic-automaat zijn standaard van de partij. Audi claimt dat door een sportdifferentieel en dynamic steering de rijeigenschappen uitermate sportief zijn.

Zaken als Adaptieve Continuous Damping Control-dempers, Full LED-koplampen, sportstoelen, een combinatie van Alcantara en lederen-bekleding en 20”-inch velgen zijn uiteraard ook af fabriek al op de SQ5 terug te vinden.

Binnenkort hebben we ook de prijzen voor je.

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: