Nieuwe belastingregels trekken stekker uit plug-in hybride

Dit jaar geldt als een ‘overgangsjaar’ in de autobelastingen. Dat heeft een groot effect op de keuzes van de leaserijder, zo blijkt uit de cijfers van marktleider LeasePlan Nederland.

Zo is het aantal bestellingen van plug-in hybrides in het eerste halfjaar van 2016 fors gedaald. Was vorig jaar nog 12% van alle nieuw bestelde leaseauto’s een plug-in hybride, dit jaar is dat nog maar 4%. Daarentegen maakt de benzineauto een duidelijke comeback op de leasemarkt.

Nu de bijtelling voor de meeste nieuwe plug-in hybrides is gestegen van 7% naar 15%, laten leaserijders de stekkerauto links liggen. Ook diesel is minder in trek, nu er geen zuinige diesels tegen een laag bijtellingstarief te krijgen zijn. Dit komt ten gunste van benzineauto’s: het aandeel bestellingen steeg van 37% naar maar liefst 58%. Het aandeel elektrisch groeide wél licht, van 1% naar 2%.

Maar liefst 94% van de leaserijders bestelde in de eerste helft van dit jaar een auto uit één van de twee hoogste bijtellingscategorieën (20-25%), tegenover 66% vorig jaar. Duidelijk is dat als de financiële prikkels wegvallen, de leaserijder weer voor de bekende klassiekers kiest.

De Volkswagen Passat, de Golf en de Opel Astra zijn de meest bestelde modellen van 2016 onder zakelijke rijders. Daarnaast verlengen veel leaserijders hun bestaande contract, om langer van de oude bijtellingstarieven te kunnen profiteren.

Opel Astra 1.6 BiTurbo CDTI EcoFlex grijs zilver diesel 2017 07

Private leasemarkt verdubbeld

Het aandeel private leaseauto’s bij LeasePlan neemt toe. Twee van de drie meest bestelde auto’s in het eerste halfjaar waren dan ook private leasemodellen: de Hyundai i10 en de Fiat 500. Private leaserijders kiezen daarbij vaak voor een lang contract van gemiddeld vijf jaar. Volgens de leasemaatschappij is de markt in het afgelopen jaar verdubbeld.

Kansen voor regionale partners

De leasemaatschappij ziet verder een groeiend aantal leasecontracten dat via lokale dealers wordt afgesloten. Het gaat daarbij vooral om bestellingen vanuit het midden- en kleinbedrijf.

Outlook tweede helft 2016

LeasePlan verwacht dat de recent door de Eerste Kamer goedgekeurde Autobrief 2 zijn schaduw zal werpen op de tweede helft van 2016. Vanaf 2017 geldt voor alle nieuwe leaseauto’s een bijtelling van 22%. Alleen voor elektrische auto’s geldt een bijtelling van 4%.

Deze maatregel zal het volledig elektrisch rijden wel bevorderen volgens de leasemaatschappij. "Maar we verwachten dat ook occasionlease aan populariteit zal winnen. Occasions zijn sowieso goedkoper in de lease. Je kunt met een occasion leaseauto nog profiteren van de oude bijtellingsregels tot een maximale looptijd van 60 maanden na de eerste tenaamstelling", aldus het bericht.

LeasePlan verwacht eind 2016 dan ook nog een run op semi-elektrische leaseauto’s in verband met lage bijtelling. De leasemaatschappij voorspelt daarnaast dat de nieuwe Renault Mégane station, de elektrische Hyundai Ioniq, en de nieuwe Tesla Model 3 in de smaak zullen vallen bij leaserijders.

Dat is natuurlijk niet moeilijk te voorstellen, want dat is ook onze mening. Voor laatstgenoemde twee zouden wel eens hoge ogen kunnen gaan gooien en de komende jaren.

Hyundai Ioniq wit plug-in hybride electric 2017 14

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: