Nieuwe benchmark: Mercedes C-klasse is officieel en een mini S-klasse

In het afgelopen decennium was de C-Klasse het meest verkochte model van Mercedes en sinds de introductie van de huidige generatie in 2014 zijn er meer dan 2,5 miljoen verkocht. In 2020 werden de C-Klasse Limousine en Estate zelfs in meer dan 100 landen over de gehele wereld aan klanten geleverd. Twee op de drie in Duitsland verkochte C-Klasse modellen betreft overigens een Estate.

Het succesverhaal van de C-Klasse begon in 1982, toen de Mercedes 190 als middenklasser werd geïntroduceerd. Omdat het op dat moment de kleinste auto in het modellengamma was, kreeg het model al snel de bijnaam ‘Baby Benz’.

Dit model baarde niet alleen opzien met verbrandingsmotoren, zoals de vierklepsmotor in de sportieve 190 E 2.5-16 Evolution, maar ook met alternatieve aandrijflijnen: zo werd de experimentele 190 E Elektro aan de wereld voorgesteld tijdens de innovatiemarkt van de Hannover Messe in 1990 en tijdens de Autosalon Genève in 1991. Twee elektromotoren met permanente magneaten, elk 16 kW (21 pk) sterk en gekoppeld aan natrium/nikkel-chloride accu’s, dreven de achterwielen aan.

Het eerste model dat de aanduiding C-Klasse droeg, werd in mei 1993 geïntroduceerd. In totaal zijn sinds 1982 meer dan 10,5 miljoen C-Klasse modellen afgeleverd. Voor veel klanten is de C-Klasse de instap in het premium autosegment.

De in 1996 geïntroduceerde Estate was de eerste sportieve, middelgrote estate van het merk. Toen Mercedes-Benz in 2000 de volgende generatie C-Klasse introduceerde, kwam daar de Sportcoupé bij, een volledig nieuwe carrosserievariant. Met de introductie van de vierde generatie C-Klasse in 2007 werd ook een nieuw designelement geïntroduceerd.

Voor het eerst varieerde het design van het front van een Mercedes-Benz Limousine afhankelijk van de uitrustingslijn. Terwijl bij de uitrustingslijn Elegance de driepuntige ster traditioneel op de motorkap prijkte, was deze bij de sportievere uitrustingslijn Avantgarde in de grille geïntegreerd.

De nieuwe C-Klasse die Das Haus vandaag presenteert, is de eerste traditionele modelserie waarvan alle varianten een vorm van elektrificatie hebben. Dankzij mild hybrids met 48V-techniek en geïntegreerde startdynamo alsmede plug-in hybrids beschikt deze modelserie over een elektrische actieradius van circa 100 km. Dit was voorheen onbereikbaar in deze klasse.

Het zal je niet verbazen dat er nog veel meer voorheen onbereikbaar was in deze klasse, want de nieuwe C-klasse krijgt de beschikking over flink wat features van de recent geïntroduceerde S-klasse. Daarmee legt Mercedes wat mij betreft de lat voor z’n naaste concurrenten enorm hoog en ik durf nu al te stellen dat het model deze concurrenten achter zich gaat laten in de verschillende testen.

De nieuwe C-Klasse is ietsje vlakker, maar vooral breder en langer dan voorheen en ook de wielbasis is groter geworden. Het onderstel is uitgebalanceerd en sportief en voor het eerst is er achterasbesturing, wat zorgt voor meer rijstabiliteit en een nog kleinere draaicirkel.

De cockpit, die uiteraard is gebaseerd op de S-Klasse, geeft al aan dat de C-Klasse ook beschikt over tal van assistentiesystemen en autonome rijfuncties die verder gaan dan wat in deze klasse gebruikelijk is.


Eén echte upper-class feature behoort echter tot het verleden, de klassieke ster op de motorkap is verdwenen en is alleen nog te bestellen in de lange versie die voor China is gereserveerd.

Hoewel er geen volledig elektrische variant van de C-klasse is, speelt elektrificatie een grote rol. Mercedes-Benz rust namelijk elke aandrijflijn uit met een vorm van elektrokracht.

Er zijn alleen nog viercilinders (jawel helaas ook voor de komende AMG-modellen), zowel benzine- als dieselkrachtbronnen, die óf als mild-hybride elektrische bijval krijgen, óf samenwerken met een elektromotor (plug-in hybride).

In het geval van de mild-hybrides is er een startergenerator aanwezig die werkt op 48V boordspanning, die bijvoorbeeld op de aandrijving inspringt bij 'zeilen', maar ook voor een extra stootje vermogen van 20 pk kan zorgen.

Uiteraard moet dat het verbruik en dus de CO2-uitstoot drukken. Ook is er voortaan enkel nog een automatische transmissie leverbaar, de negentraps 9G-Tronic.

Het benzineaanbod begint bij de C180 en C200, die beiden de 1.5 viercilinder in de neus hebben en respectievelijk 170 pk en 204 pk sterk zijn. Het maximumkoppel ligt respectievelijk op 250 Nm en 300 Nm. De C200 is er ook met 4Matic-vierwielaandrijving.

De C180 sprint in 8,6 seconden naar 100 km/h en houdt het bij 231 km/h voor gezien. De C200 doet de sprint in 7,3 seconden (7,5 bij de Estate) en trekt door tot 246 km/h (240 bij de Estate). Met 4Matic is-ie net wat sneller op de 100 km/h, in 7,1 seconden, maar ligt de topsnelheid iets lager; 240 km/h.

Hoger in het aanbod treffen we de C300, met een 258 pk en 400 Nm sterke 2.0 viercilinder aan boord. Die stuwt de C-klasse in 6 seconden naar 100 km/h en heeft een top van 250 km/h. Met 4Matic-vierwielaandrijving blijven die specificaties gelijk.

Voor de dieselaars begint het voortaan bij de C200d. Die heeft een 2,0-liter viercilinder aan boord die 163 pk en 380 Nm levert. In 7,7 seconden zit de Sedan op 100 km/h, de topsnelheid is 230 km/h.

De C220d staat erboven en heeft 200 pk en 440 Nm tot z'n beschikking. Die sprint in 7,3 seconden naar 100 km/h en gaat door tot 245 km/h. Als 4Matic is hij een tiende trager naar 100 km/h en gaat het versnellen door tot 239 km/h. De topdiesel is de C300d, die 265 pk en 550 Nm uit datzelfde blok trekt. Die heeft slechts 5,7 seconden nodig voor de sprint naar 100 km/h en houdt het bij 250 km/h voor gezien.

Mercedes kondigt één plug-in hybride versie van de C-klasse aan. Dat is de C300e. Die combineert de 2.0 viercilinder met een 129 pk sterke elektromotor en komt daarmee op een systeemvermogen van 313 pk uit, met 550 Nm maximumkoppel.

Mercedes meldt dat je er 100 km volledig elektrisch mee moet kunnen rijden volgens de WLTP-cyclus. De topsnelheid in elektromodus is 140 km/h. Met de standaard 11 kW driefasenlader laadt je het 25,4 kWh thuis bij, maar optioneel kun je voor een 55 kW DC-lader gaan. Daarmee moet je in 30 minuten klaar zijn met laden.

Het bestuurderscompartiment is standaard voorzien van een 12,3”-inch (31,2 cm) lcd-display met hoge resolutie. Het staat vrij en lijkt te zweven voor het vleugelprofiel en het grote sierdeel. Hiermee onderscheidt het bestuurdersdisplay zich van de traditionele cockpit met klassieke ronde instrumenten.

De toenemende mate van digitalisering is ook duidelijk te zien in het centrale display: de voertuigfuncties kunnen worden bediend via het hoogwaardige touchscreen. Het staande formaat biedt aanzienlijke voordelen, vooral voor navigatie.

Het touchscreen lijkt net als het sierdeel boven het dashboard te zweven. Net als het dashboard is het display enigszins op de bestuurder gericht. Het centrale display heeft standaard een diameter van 11,9 inch (30,2 cm).

Net als de nieuwe S-Klasse is de nieuwe C-Klasse uitgerust met de tweede generatie MBUX (Mercedes-Benz User Experience). Het interieur van de auto wordt nog digitaler en intelligenter, want zowel de hardware als de software hebben een grote sprong gemaakt: de scherpe beelden op de lcd-displays maken het eenvoudig om voertuig- en comfortfuncties te bedienen.

Het bestuurdersdisplay en het centrale scherm bieden een holistische, esthetische ervaring. De informatie wordt op een overzichtelijke manier gepresenteerd. Mercedes-Benz heeft voor de S-Klasse een nieuwe display-esthetiek ontwikkeld, die nu systematisch als basis voor andere modellen wordt gebruikt.

Het uiterlijk van de displays kan worden geïndividualiseerd met drie weergavestijlen (subtiel, sportief, klassiek) en drie modi (navigatie, assistentie, service).

De spraakassistent “Hey Mercedes” is beter in staat tot dialoog en leren door online services in de Mercedes me-app te activeren. Bovendien kunnen bepaalde acties ook zonder het activeringswoord “Hey Mercedes” worden uitgevoerd. Daartoe behoort bijvoorbeeld het aannemen van een telefoongesprek. “Hey Mercedes” geeft ook uitleg over voertuigfuncties en kan bijvoorbeeld helpen als wordt gevraagd hoe een smartphone via Bluetooth moet worden aangesloten of waar de EHBO-doos te vinden is. “Hey Mercedes” is ook in staat om de inzittenden aan hun stem te herkennen.

Met de MBUX Smart Home-functie wordt de C-Klasse nu een mobiele bedieningscentrale voor het huis van veel mensen. Smart Home omvat WLAN, sensoren en actuatoren die het huis steeds intelligenter en communicatiever maken: temperatuur en verlichting, rolluiken en elektrische apparaten kunnen op afstand worden bewaakt en aangestuurd. Bewegingsmelders en raamcontacten informeren de gebruiker over gewenst of ongewenst bezoek.

“Hey Mercedes, is er iemand in mijn huis op dit moment?” “Ik heb het gecontroleerd. De laatste gedetecteerde beweging was in de keuken een uur geleden.” Zo zouden toekomstige gesprekken tussen de bestuurder of passagier en het smart home van de gebruiker kunnen verlopen met behulp van de spraakassistent MBUX (Mercedes-Benz User Experience).

Bij de introductie zal de MBUX Smart Home-functie al tal van apparaten ondersteunen die worden aangeboden door belangrijke smart home-aanbieders – overeenkomstige contracten zijn al gesloten met Bosch Smart Home en Samsung SmartThings. Andere aanbieders zullen volgen en in een later stadium worden aangekondigd.

“Hey Mercedes” begrijpt vanaf het begin vragen en commando’s in vier talen (Duits, Chinees, Amerikaans en Brits Engels). De gebruiker kan lampen, stopcontacten, thermostaten, rolluiken en jaloezieën, bewegingsmelders, deur- of raamcontacten en temperatuursensoren met spraakcommando’s bedienen.

Het systeem kan dus ook deze vraag beantwoorden: “Heb ik eraan gedacht de verwarming lager te zetten?” Afhankelijk van het antwoord en de in huis geïnstalleerde thermostaten, is het mogelijk de instelling te wijzigen: “Zet de verwarming in het hele huis op 18°!”

Augmented Video wordt als optie aangeboden. Een camera registreert de omgeving vóór de auto. De bewegende beelden worden op het centrale display getoond. Bovendien worden virtuele objecten, informatie en markeringen weergegeven in het videobeeld. Dit zijn bijvoorbeeld verkeersborden, richtingaanwijzers, aanbevelingen voor rijstrookwissels en huisnummers. Dit kan de navigatie veel gemakkelijker maken, vooral in de stad.

Als optie kan een head-up kleurendisplay worden besteld. De bestuurder ziet een virtueel beeld van 9 x 3 inch (circa 23 x 8 cm) boven de motorkap ‘zweven’ op een afstand van ongeveer 4,5 m.

Een vingerafdrukscanner bevindt zich op een ergonomische plaats onder het centrale display. Hiermee kunnen gebruikers snel, gemakkelijk en veilig inloggen op MBUX. Persoonlijke instellingen en gegevens zoals favorieten, meest recente bestemmingen, op gedrag gebaseerde voorspellingen, zakelijke agenda-items of e-mails zijn namelijk beschermd. Ook betalingsprocessen via Mercedes me zijn voorbehouden aan geauthentiseerde gebruikers.

De nieuwe C-Klasse is bijzonder wendbaar en tegelijkertijd stabiel met de optionele achterasbesturing en de bijbehorende, directere stuuroverbrenging op de vooras. De stuuruitslag op de achteras bedraagt 2,5°. Hierdoor wordt de draaicirkel met 43 cm verkleind tot 10,64 m.

De stuurinrichting vergt ook minder omwentelingen van uiterst links naar uiterst rechts. Bij de achterasbesturing zijn daarvoor onafhankelijk van het aandrijfconcept 2,1 in plaats van 2,35 omwentelingen (achterwielaandrijving met comfortbesturing) of 2,3 omwentelingen (4MATIC-versies met comfortbesturing) nodig.

Bij snelheden onder de 60 km/h sturen de achterwielen in tegengestelde richting van de voorwielen – en tot 2,5° ten opzichte van de hoek van de vooras tijdens het parkeren. Afhankelijk van de situatie wordt de wielbasis hierdoor gevoelsmatig korter, waardoor de auto wendbaarder, soepeler en dynamischer wordt.

Bij snelheden boven de 60 km/h sturen de achterwielen tot een hoek van 2,5° in dezelfde richting als de voorwielen. Deze virtuele verlenging van de wielbasis heeft merkbare voordelen in de vorm van een betere rijstabiliteit en veiligheid bij hoge snelheden, bij snel van rijstrook wisselen of bij plotselinge uitwijkmanoeuvres.

Bovendien is er aanzienlijk minder stuurkracht nodig tijdens dynamische manoeuvres, bijvoorbeeld bij het rijden op bochtige provinciale wegen – ook reageert de auto sportiever op stuurbewegingen. Dit wordt ondersteund door de geïntegreerde rijdynamiekregeling van het ESP.

Ten opzichte van het rijassistentiepakket in de vorige C-Klasse beschikt de nieuwste generatie rijassistentiepakket over extra en doorontwikkelde functies. De actieve afstandsassistent DISTRONIC kan voortaan op alle soorten wegen – snelwegen, provinciale wegen of in de stad –automatisch een vooraf ingestelde afstand tot voorliggers bewaren. Een nieuwe functie is de reactie op stilstaande voertuigen op de weg bij snelheden tot 100 km/h (voorheen: 60 km/h).

De actieve stuurassistent helpt de bestuurder om bij snelheden tot 210 km/h op de rijstrook te blijven. Nieuwe functies zijn onder meer extra rijstrookherkenning met de 360°-camera, het vormen van een noodbaan bij met name lage snelheden, aanzienlijk verbeterde beschikbaarheid en prestaties in bochten op provinciale wegen en verbeterde rijstrookcentrering op snelwegen.

De verkeersbordenassistent herkent nu naast conventioneel geplaatste snelheidsbeperkingen ook borden op portalen en bij wegwerkzaamheden. Zelfs voorwaardelijke instructies (bijvoorbeeld ‘bij regen’) worden herkend door de sensoren aan boord. Nieuw zijn de waarschuwingsfuncties voor stoptekens en rode verkeerslichten (als onderdeel van het rijassistentiepakket).

De nieuwe C-Klasse is standaard uitgerust met high-performance led-koplampen. Als optie is het van de nieuwe S-Klasse bekende DIGITAL LIGHT leverbaar. Deze revolutionaire koplamptechnologie maakt nieuwe functies mogelijk, zoals de projectie van geleidingslijnen of waarschuwingssymbolen op de weg vóór de auto.

De optionele massagefunctie van de voorstoelen is uitgebreid tot het gehele ruggedeelte: acht kamers in de rugleuning zorgen voor een verbeterde dieptewerking. Een vibrerende massage is ook mogelijk aan de bestuurderszijde, met vier motoren die in de zitting zijn geïnstalleerd. Stoelverwarming achter is voor het eerst beschikbaar in de Limousine en Estate.

De bagageruimte van de Estate is 30 liter groter dan voorheen, met een inhoud van 490 tot maximaal 1.510 liter. Andere praktische verbeteringen: de hoogte van de bagageruimte onder de bagageafdekking (rollo) is, evenals de lengte van de bagageruimte, vergroot ten opzichte van het voorgaande model. De laaddrempel is iets lager dan voorheen.

De achterbankleuning van de Estate kan worden neergeklapt in de verhouding 40:20:40. De bediening vindt plaats met twee druktoetsen aan de linker- en rechterkant van de achterbankleuning.

Het optionele bagageruimtecomfortpakket omvat een elektrisch neerklapbare achterbankleuning. Deze wordt bediend met schakelaars in de linker- en rechterzijwand van de bagageruimte.

De Estate is standaard uitgerust met de EASY PACK-achterklep. De achterklep opent en sluit op comfortabele wijze met een druk op de knop: met de knop op de contactsleutel, de schakelaar in het bestuurdersportier of de ontgrendelingshendel op de achterklep.

Nog meer bedieningscomfort: de bagageafdekking (rollo) en het scheidingsnet zijn voor het eerst tweedelig uitgevoerd en elk voorzien van een eigen rolcassette. Het geringere van de afzonderlijke cassettes vergemakkelijkt de bediening.

De Limousines en Estates worden gelijktijdig op de markt gebracht, kunnen vanaf begin april besteld worden en arriveren in de zomer van 2021 in de showrooms van de dealers.

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: