Nieuwe bijtelling kost leaserijder gemiddeld 167,- euro per maand

In de afgelopen week verschenen nota draait Staatssecretaris Wiebes de lage bijtellingscategorieën volledig de nek om. Op een aantal niet-zakelijke kleine auto's na, vallen dan alle leaseauto's vanaf 2016 weer in het tarief van 25% bijtelling.

Dit kost berijders van een auto van de zaak gemiddeld 167,- netto per maand. Dat is ruim 2 mille per jaar en over de looptijd van een leasecontract dat tegenwoordig meestal 4 of 5 jaar bedraagt loopt dat bedrag dus op naar ergens tussen de 8 en tienduizend euro.

De Vereniging Auto Van De Zaak had vorige week nog goede hoop dat er met het uitstellen van Autobrief 2 een structurele strategische oplossing zou komen voor de bijtelling. In de tussentijd zouden de populaire lage bijtellingscategorieën een jaar langer blijven bestaan (tot en met 2016). So far so good.

Nu Staatssecretaris Wiebes zijn Nota van Wijziging voor 2016 naar de kamer heeft gestuurd, blijft daar weinig van over.

Lagere bijtelling is er alleen nog voor de elektrische en semi-elektrische voertuigen, die gaan van 4 en 7% naar 7 en 14%. Alleen auto's met een CO2-uitstoot van 79 gram of minder krijgen 20% bijtelling. Dit betreft echter in totaal slechts 7 modellen zoals de Toyota Yaris en de Volkswagen UP. Deze modellen zijn niet geschikt voor veelvuldig zakelijk gebruik.

Toyota Yaris facelift hybrid blauw wit 2015 07
Feitelijk worden daar tussen neus en lippen door, 1 miljoen consumenten, die de auto zakelijk rijden mee benadeeld. Zij gaan vanaf 2016 gemiddeld dus 167,- euro netto per maand meer betalen. VAVDZ vindt het ongehoord dat dit even in een nota van wijziging besloten lijkt te gaan worden en roept daarom berijders op om protest aan te tekenen en is gestart met de petitie www.wiebesnee.nl.

VAVDZ begrijpt niet dat Wiebes voor 2016 verwijst naar stabiliteit van belastinginkomsten. Deze aanpassing betreft een enorme lastenverzwaring voor de werkende burger.

Het voorstel van de Vereniging in deze blijft een gestaffelde bijtelling: berijders vragen om te betalen per gereden privékilometer. Er is geen enkele indicatie dat er gewerkt wordt aan een structurele oplossing voor de bijtelling.

File verkeer stau informatie autobahn snelweg

De berijder in Nederland betaalt de hoogste bijtelling vergeleken met alle andere landen in Europa. Het 25%-tarief is buiten proportie. Berekeningen wijzen uit dat 15% vergelijkbaar is met de waarde van het daadwerkelijk privégenot van de zakelijke auto. VAVDZ voorziet een grote toename van berijders die de auto buiten de bijtelling gaan houden middels de 500 kilometer verklaring.

VAVDZ roept de politieke partijen op om deze wijziging niet te accepteren. Daarnaast roept VAVDZ de Staatssecretaris op om in Autobrief 2 te komen met duurzaam en integraal beleid waarin ad hoc besluiten zoals in de nota voor 2016 niet voorkomen.

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: