Nieuwe dieselmotor voor Opel

Opel blijft zijn motoraanbod grondig vernieuwen, nu met een gloednieuwe viercilinder turbo-dieselmotor. De autofabrikant stelt hiermee een tweede generatie van compacte motoren voor, na de 1,6-liter benzinemotor: de 1,6-liter CDTI ecoFLEX diesels zullen de bestaande 1,7-liter motoren vervangen, evenals bepaalde minder krachtige versies uit het 2,0-liter dieselaanbod.

Met zijn gesloten verbrandingscontrole en aluminium blok voldoet de nieuwe 1,6-liter CDTI ecoFLEX als eerste diesel van Opel aan de toekomstige emissienorm Euro 6. De motor zal uiteindelijk verkrijgbaar zijn in diverse vermogens, in verschillende modellen.

Bij de ontwikkeling waren de voornaamste doelstellingen een ongeëvenaarde geluid- en trillingdemping, een maximaal vermogen/koppeldichtheid en een minimaal brandstofverbruik. In vergelijking met de 1,7-liter motor werden het maximumvermogen en -koppel opgetrokken tot respectievelijk 136Pk en 320Nm, terwijl het brandstofverbruik tot tien procent minder bedraagt dan in even krachtige 2,0-liter dieselmotoren.

"De grondige vernieuwing van ons motoraanbod gaat plankgas vooruit," zegt dr. Thomas Sedran, plaatsvervangend voorzitter van de Raad van Bestuur van Opel. "Onze nieuwe 1,6-liter diesel zal een nieuwe maatstaf zijn voor verfijning, prestatie en milieubewustzijn. Tegen het einde van dit jaar zullen we drie splinternieuwe generaties benzine- en dieselmotoren lanceren in het kader van ons vernieuwingsprogramma dat tot 2016 maar liefst 23 nieuwe modellen en 13 nieuwe motoren op de markt zal brengen."

De nieuwe 1,6-liter diesel en zijn innovatief motormanagementsysteem werden volledig intern ontwikkeld door een internationaal team van ingenieurs in Turijn, Rüsselsheim en de VS. Dankzij deze aanpak kon het systeem vanaf de start van het ontwerpproces grondig geoptimaliseerd worden. Vanaf het voorjaar van 2013 zal de 1.6 CDTI ecoFLEX geproduceerd worden in dezelfde fabriek als de nieuwe 1,6-liter Turbo benzinemotor, in het Hongaarse Szentgotthard.

De Zafira Tourer is het eerste model in Nederland dat met deze nieuwe en efficiënte dieselmotor zal worden aangeboden. Dit levert deze versie een bijtelling van 20% op. Bestellen kan nu al, levering zal starten in het voorjaar.

Respect Copyright!
%d bloggers like this: