Nieuwe dikke benzine en multimedia in de Opel Insignia Grand Sport

Aangezien Opel als één van de weinige merken het gamma keurig op tijd klaar had voor de omstelling naar de WLTP-ellende, is er tijd voor andere zaken die dringend nodig zijn, zoals nieuwe motoren en verbeterde infotainmentsystemen. Zoals voor de Insignia bijvoorbeeld.

Nu de 260 pk 2,0-liter motor voor dat model het slachtoffer van de emissie-eisen is geworden, gaat de top bij de benzinemotoren naar, let op, een 1,6-liter. Deze viercilinder turbo levert een mooie 200 pk (147 kW) en kennen we al uit de Astra.

Ondanks het feit dat het maximale vermogen al bij 5.500 toeren per minuut vrijkomt, heeft de Insignia allesbehalve hoge toerentallen nodig. Al vanaf 1.650 omwentelingen per minuut heeft de Opel 280 Newtonmeter koppel tot z’n beschikking, met overboost zelfs rond de 300 Nm. Een waarde die tot 4.500 toeren beschikbaar is.

Als gevolg daarvan is er absoluut geen enkel teken van het vermeende gebrek aan verplaatsing tijdens het rijden. Integendeel, de Insignia 1.6 DIT (Directe Injectie Turbo) gaat vol vertrouwen en lineair vooruit. Zelfs boven de 180 km/h vertoont de motor geen tekenen van vermoeidheid, iets wat voor een autobahn-cruiser in de klasse van de Insignia toch wel van cruciaal belang is. Deze zaken zijn echter pas één kant van het verhaal.

De nieuwe benzinetoppper overtuigt ook door zijn uitzonderlijk rustige loop en uitstekende isolatie. Noch akoestisch, noch haptisch krijgt de bestuurder veel van de aandrijving mee. Pas vanaf ongeveer 2.800 omwentelingen wordt de motor hoorbaarder, om daarna de wind bij de A-pijler even later weer naar de voorgrond te laten komen.

De Insignia 1.6 DIT is een uiterst comfortabele reismobiel die objectief gezien sneller kan worden bestuurd dan hij subjectief aanvoelt, vooral bij hogere snelheden op de snelweg.

Daarnaast is er een zeer zachte en zeer nauwkeurige versnelling en een besturing die direct vanuit de middenpositie reageert. Wat wil je nog meer zou ondergetekende zeggen.

Opel biedt de nieuwe 1,6-liter turbo voor alle drie de versies van de Insignia (Grand Sport, Sports Tourer en Contry Tourer) aan. De limousine heeft een topsnelheid van 235 km/h, een acceleratiewaarde van 7,7 seconden voor de standaardsprint en een verbruik van 6,8 tot 7,0 liter per 100 kilometer volgens de nieuwe WLTP-testprocedure.

Voor de twee stationwagons staan de sterren net iets minder gunstig maar ook die komen over de 230 km/h en zitten in minder dan acht tellen op de 100 bij een verbruik van rond de 8,0 liter. Als alternatief voor de handgeschakelde versnellingsbak is er een automatische zesversnellingsbak beschikbaar, die ook automatisch is uitgerust met het adaptieve Flexride dempersysteem.

Met de nieuwe topklasse benzinemotor introduceert Opel ook het verbeterde infotainmentsysteem "Multimedia" in de Insignia. De bediening is eenvoudiger geworden omdat de menunavigatie overzichtelijker is gestructureerd en er voortaan aparte extra knoppen beschikbaar zijn voor snelle toegang. Ook wordt afscheid genomen van het oude systeem wat nog over technologie van General Motors beschikt.

Het nieuw ontworpen startscherm (8,0”-inch) maakt niet alleen wissen en zoomen mogelijk, maar ook roterende bewegingen. Het "Multimedia Navi Pro"-topapparaat met optionele head-up display biedt niet alleen real-time verkeersinformatie in een netwerk met een smartphone of een mobiele USB-hotspot, maar ook bijvoorbeeld actuele brandstofprijzen bij tankstations in de buurt of informatie over parkeergarages, inclusief de verschuldigde parkeerkosten.

Het zelflerende systeem houdt verder ook rekening met het gebruikelijke verkeersvolume op het moment van de dag (zoals de spitsuren in de stad) bij het berekenen van de route. Het kaartmateriaal wordt vier keer per jaar ververst.

De Navi Pro maakt het tenslotte mogelijk om maximaal vijf bestuurdersprofielen aan te maken en hun individuele voorkeuren op te slaan. Zo kun je vanuit je persoonlijke profiel je favoriete instellingen voor de airconditioning of het audio-volume oproepen, evenals je favoriete zenders en gebruikelijke routes.

De 200 pk sterke Insignia is als goed uitgeruste Business Executive uitvoering leverbaar vanaf iets meer dan 37 mille. Een automaat is dan meteen van de partij, net zoals het nieuwe Multimedia Navi Pro systeem met 8,0”-inch touchscreen én Apple Carplay ondersteuning, AGR-Gecertificeerde Comfortstoel aan de bestuurderszijde en park pilot vóór en achter.

Mocht je in de markt zijn voor een nieuwe lease-auto, dan moet deze zeker op je lijstje staan.

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: