Nieuwe Ford Puma is hippe crossover met opslagcapaciteit

Ford laat na bijna twintig jaar de naam Puma reïncarneren. Niet in de vorm van een leuk klein sportief karretje, maar in de vorm van een hippe cross-over die volgens het merk over de grootste bagageruimte in z’n segment beschikt.

De nieuwe Puma staat op een verlengde én verbrede versie van het B-platform waarvan, het zal je niet verbazen, ook de Fiesta gebruik maakt. De cross-over Puma is met 4,19 meter wel bijna 14 centimeter langer dan de Fiesta. De wielbasis is met 2,59 meter zo’n 9 centimeter langer. De spoorbreedte komt met 1,56 meter zelfs overeen met die van grote broer Focus.

Het platform is overigens op diverse punten aangepast en verstevigd om zo veel mogelijk van het Fiesta-DNA in een cross-over te verwerken. Dat klinkt veelbelovend, maar de Puma is natuurlijk gericht op praktisch gebruik.

Dat begint al bij de achterklep, die zich optioneel met een schopbeweging onder de achterbumper laat openen. Dat is in dit segment bijzonder en hetzelfde geldt voor de mogelijkheid om in je kleine cross-over op massagestoelen te zitten. De stoelen zijn zelfs leverbaar met eenvoudig afneembare en dus ook wasbare stoelhoezen.

Met een inhoud van 456 liter is de bagageruimte volgens Ford de grootste in z’n klasse. Om een idee te geven hoe of dat ook zo is, melden we je voor de volledigheid even dat een Skoda Kamiq over 400 liter beschikt en een Renault Captur over 380 liter.

Dat is echter allemaal leuke marketingpraat, want van die 456 liter zit 80 liter verstopt in een bak onder de laadvloer en dan ziet het verhaal er opeens een heel stuk anders uit. Maar goed, die bak is dan wel voorzien van kuntstof en een plug die je er uit kunt trekken om vloeistoffen weg te laten lopen.

Onder de kap is straks een mild-hybride 1,0 -liter EcoBoost-driecilinder te staan die samenwerkt met een starter-generator. Energie die normaal gesproken bij remmen en uitrollen verloren gaat, wordt opgeslagen in lithium-ionaccu. Die energie wordt vervolgens gebruikt tijdens bijvoorbeeld accelereren en dat drukt in theorie weer het verbruik. In de praktijk moeten we nog maar zien of dat ook echt effect heeft bij deze kleine motor.

Die mild hybride komt overigens in een tweetal configuraties, te weten met 125pk of met 155pk. Het verbruik bedraagt volgens Ford zo’n 5,4 liter per 100 kilometer. Het hybridesysteem bepaalt daarbij zelf of het de benzinemotor ontlast door tot 50 Nm koppel ‘te vervangen’ door elektrohulp of dat het tot 20 Nm extra koppel boven op het normale koppel levert.

Verder worden uiteraard ook normale EcoBoost-benzine- en EcoBlue-dieselmotoren leverbaar, waarvan er eentje een 125 pk sterke EcoBoost-driecilinder zonder mild hybrid is, Fords eerste driepitter met cilinderuitschakeling. Op de internationale motorenlijst staan verder ook een 120 pk sterke 1.5-dieselmotor en een 90 pk sterke 1.0-benzinemotor, maar deze komen waarschijnlijk niet naar Nederland.

De nieuwe Ford Puma is aan het einde van dit jaar leverbaar in een aantal configuraties, waaronder een Titanium-versie die de nadruk op luxe legt en een ST-Line voor de sportieve kopers. De prijzen en exacte configuraties volgen binnenkort.

Leave a reply

%d bloggers like this: