Nieuwe Mercedes C-klasse krijgt klimaatcontrole met tunnelherkenning

Volgens Mercedes krijgt de nieuwe C-klasse, die intern als W205 bekend staat, een duidelijk verbeterd klimaatsysteem ten opzichte van de huidige versie.

Zo is bijzonder veel aandacht besteed aan de luchtstromen richting, en aan de luchtkwaliteit in, het interieur. Als eerste model in z’n segment krijgt de nieuwe C-klasse zelfs een klimaatcontrole die aan de hand van satellieten tunnels kan herkennen.

Basis hiervoor zijn de kaarten van het navigatiesysteem gekoppeld aan de positie die via GPS bepaald wordt. Herkent het systeem een tunnel, dan wordt razendsnel de interne luchtcirculatie ingeschakeld waardoor de uitlaatgassen uit de tunnel niet in het interieur terecht komen. Ziet de klimaatcontrole dat de bestuurder de tunnel uit rijdt, wordt uiteraard de interne luchtcirculatie weer uitgeschakeld waardoor er frisse lucht het interieur binnenkomt.

Mercedes-Benz C-Klasse Limousine (W205) 2013

Ook nieuw is het al uit de S-klasse bekende Air Balance, een actief parfumeringsysteem dat dankzij geparfumeerde lucht de geur van het interieur personaliseert. Daarbij is er volgens Mercedes straks keuze uit de volgende geuren: FreeSide Mood, Nightlife Mood, Downtown Mood en Sports Mood. Hopelijk ruikt die laatste niet naar zweet…

Het knappe aan het systeem is overigens dat de geurmoleculen zich niet aan het textiel of leder van het interieur of zelfs aan je kleren hechten. In het geval van Sports Mood dus een welkome uitvinding.

Een ander onderdeel van het Air Balance pakket is de ionisering van de lucht die het interieur binnenstroomt. Voordat lucht van buiten via de openingen het interieur binnenkomt, wordt deze eerst over een ionisator geleidt. Deze zorgt er door middel van hoogspanning voor dat het interieur voorzien wordt van extra zuurstofionen.

De op deze wijze geïoniseerde lucht is daarmee meteen ontdaan van sommige virussen, bacteriën of sporen. De verhoogde concentratie aan negatief geladen zuurstofionen draagt bij aan een zeer “fris” gevoel van de lucht waarmee de bestuurder en passagiers zich uiteraard meer op hun gemak voelen.

Meer informatie over de nieuwe C-klasse vind je hier (uiterlijk), hier (techniek) en hier (interieur).

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: