Nieuwe Opel Insignia GSi debuteert met cilinderuitschakeling

Eén van de meest onderschatte auto’s is de Opel Insignia GSi. Je ziet ‘m in ons land helaas te weinig rijden en dat heeft simpelweg te maken met het feit dat ‘ie vanwege z’n CO2-uitstoot (en dus BPM) veel te duur is.

Daar zou verandering in moeten komen, want de nieuwe Opel Insignia GSi beleeft vandaag zijn wereldpremière op het Autosalon van Brussel en er is onder de kap flink gesleuteld. Met een gloednieuwe 2,0-liter turbobenzinemotor met 169 kW (230 pk) is de vernieuwde Insignia GSi de eerste Opel die voorzien is van cilinderuitschakeling, waarbij bij lage belasting twee cilinders worden gedeactiveerd dankzij de variabele nokkenas.

De nieuwe GSi valt op met zijn scherpere lijnen en krachtigere front met verticale luchtopeningen. Volgens Opel is de auto specifiek bedoeld voor liefhebbers. Het sportieve onderstel met vierwielaandrijving inclusief torque vectoring is namelijk uniek in z’n segment. In de AWD-modus vervangen twee koppelingen een conventioneel achterdifferentieel en leveren de perfecte krachtoverbrenging per wiel in elke rijsituatie.

Met deze technologie is de nieuwe Insignia GSi nog wendbaarder in bochten en biedt hij een indrukwekkende tractie. Voor een nog actievere rijervaring kan de nieuwe 9-traps automaat handmatig worden bediend met peddels aan het stuurwiel.

De nieuwe Insignia GSi is uiteraard, zoals bij iedere sportieve Opel het geval is, geperfectioneerd op de Nürburgring-Nordschleife. Het dynamisch afgestelde chassis biedt uitzonderlijk veel grip. Ook de Brembo-remmen met vier zuigers per remklauw en de directe besturing zijn verder verbeterd.

Een andere innovatie is de elektro-hydraulische rembekrachtiger waarmee de Insignia een voorschot neemt op de toekomst van autonoom rijden. De geïntegreerde ‘eBoost’ is een onderdeel van het elektronisch aangestuurde ‘brake by wire’ remsysteem en maakt een afzonderlijk ABS-/ESP-systeem, vacuümleidingen en vacuümpompen overbodig, wat resulteert in een lager brandstofverbruik. Bovendien staat dit systeem garant voor een snellere drukopbouw, een beter remgevoel en een stillere werking van het ABS.

De Insignia GSi is standaard uitgerust met het FlexRide-onderstel waarmee de instellingen van schokdempers en besturing in een fractie van een seconde worden aangepast aan de omstandigheden. De besturingsunit regelt ook de instellingen van het gaspedaal en het schakelmoment van de automatische transmissie. De bestuurder heeft de keuze uit drie programma’s: Standard, Tour en Sport. Specifiek voor de GSi is de Competitive-modus, die te activeren is met de ESP-knop.

Uiteraard zijn ook alle snufjes van de overige Insignia-modellen zoals de toonaangevende, adaptieve IntelliLux LED Pixel Light verlichting met 168 individuele LED-elementen, de fantastische AGR-stoelen (verwarmd en geventileerd) en ondersteuning voor Apple CarPlay en Android Auto.

Rest alleen nog de prijs maar daarover binnenkort meer.

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: