Nieuwe Porsche Macan toch niet alleen elektrisch

Vorig jaar schokte Porsche de autowereld met een verrassende uitspraak: de volgende generatie van de Macan, verwacht voor 2022 of 2023, zou puur een elektrisch aangedreven auto worden. Een nogal gedurfde aankondiging en iedereen die gelooft dat overschakelen naar een puur elektrische Macan een risicovolle onderneming zou zijn, is niet meer de enige.

Porsche lijkt dat nu opeens ook zo te zien en daarom lekte najaar al het idee dat een nieuwe elektrische Macan gewoon naast een conventioneel aangedreven model in de showroom komt te staan.

Nu zijn er meer details en is er zelfs geen sprake meer van een kort overlapperiode. Het benzinemodel, in feite de huidige modelgeneratie, heeft een facelift gekregen die qua stijl lijkt op het toekomstige elektrische zustermodel.

Volgens een topmanager van het merk loopt een en ander dan drie jaar parallel aan het nieuwe model. Een andere insider wil zich echter niet eens meer binden aan deze einddatum: "Zo'n belangrijk model zou de verbrandingsmotor nog langer kunnen behouden."

De tweeledige strategie was voor iedereen al logisch omdat de Macan een belangrijke ruggengraat van het merk is geworden. In feite is het instapmodel met vier cilinders de best verkochte Porsche, niet in de laatste plaats vanwege het succes in China.

Hoewel Porsche dus laat doorschemeren dat een nieuwe benzine- en elektrisch aangedreven Macan inmiddels zeker zijn, kan dat niet gezegd worden voor andere vormen van aandrijving. Zo is het uitermate onwaarschijnlijk dat diesel Macan terugkomt: in 2018 kondigde Porsche namelijk met veel gedoe aan dat het zou stoppen met de verkoop van dieselmotoren als gevolg van het (technisch overwonnen) dieselschandaal.

Ook een Macan als plug-in hybride is niet waarschijnlijk. De batterijen, zo hoor je, zouden de kofferbak veel te veel beperken. Over een jaar of twee weten we meer…

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: