Nieuwe Suzuki Swift is officieel in het land van de rijzende zon

Ietsje kleiner, lichter, ruimer van binnen en een volwassener design. Dat zijn de steekwoorden die wat ondergetekende betreft de nieuwe Suzuki Swift omschrijven.

Na eerder uiteraard alweer gelekt te zijn, presenteert het merk vandaag de Japanse versie van het kleine karretje, maar de Europese variant zal daar naar verwachting niet veel van af wijken. Dat weten we echter pas zeker tijdens de AutoSalon van Genève begin maart, want daar geeft die versie voor het eerste akte de préséance.

De nieuwe Swift is exact één centimeter korter dan z’n voorganger, maar de wielbasis is met zo’n twee centimeter toegenomen ten gunste van meer ruimte voor de inzittenden uiteraard.

Interessant wordt het als we het over het gewicht gaan hebben, want de Swift was al jaren een van de lichtste auto’s in z’n klasse, nu zou je kunnen zeggen dat het model boulimia heeft.

De Japanners hebben het karretje namelijk nog eens 100 tot 120 kilogram lichter weten te maken dankzij het nieuwe Heartect-platform. Daarmee zou het gewicht van sommige Swift-versies wel eens ruimschoots onder de 850 kilogram uit kunnen komen.

In het vooronder zijn een atmosferische 1,2 liter benzinemotor met 90pk en 120Nm koppel en een 1,0 liter driecilinder turbomotor met 112pk en 170Nm trekkracht te vinden die het moeten doen met een (helaas, gemiste kans) handgeschakelde vijfversnellingsbak.

Gelukkig is de 1.0 tegen meerprijs ook met een zestrapsautomaat te krijgen, terwijl voor de 1.2 een CVT-bak beschikbaar is. Nieuw is een hybride-variant waarover nog niet veel bekend is.

Op het gebied van comfort en assistentiesystemen is er genoeg keuze: infotainment met Apple CarPlay en Android Auto, adaptieve cruise control en een achteruitrijcamera zijn desgewenst van de partij.

Nu is het nog wachten op de sportieve versie, die mogelijk over een 1,4-liter turbo van 140pk zal beschikken. Daarover later meer, net zoals over de versie die ergens rond de zomer van 2017 bij de dealer zal staan.

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: