Nieuwe Volkswagen Golf R: krachtigste Golf ooit

Volkswagen presenteert de nieuwe Golf R, de krachtigste in serie geproduceerde Golf ooit. Ten opzichte van de vorige generatie wordt een nieuw sportonderstel en variabele besturing toegevoegd.

De topper binnen het Golf-gamma beschikt onder de kap over een nieuw ontwikkelde, viercilinder 2,0-liter TSI-benzinemotor met 300Pk en 380Nm koppel. Waar hebben we dat meer gezien?

Met de (standaard) handgeschakelde zesbak sprint de vierde generatie Golf R van 0-100 km/h in 5,3 seconden. Met de optionele DSG-automaat gaat dit zelfs in 4,9 seconden. De topsnelheid is in beide gevallen begrensd op 250 km/h.

Volkswagen Golf R R-GmbH blauw 2014 01

De nieuwe Golf R is daarbij tot 18% zuiniger dan zijn voorganger. Met de handgeschakelde versnellingsbak is het gemiddeld verbruik teruggebracht van 8,5 l/100 km naar 7,1 l/100 km. Ook de CO2-uitstoot ligt aanzienlijk lager: van 199 g/km (handgeschakeld) naar 165 g/km. Het verbruik met DSG komt uit op 6,9 l/100 km bij een CO2-uitstoot van 159 gram per kilometer. Dankzij deze Co2-verlagingen zouden de prijzen wel eens lager dan die van z'n voorganger kunnen uitvallen.

Om al dat vermogen goed op het asfalt over de brengen beschikt de 'R' standaard over permanente vierwielaandrijving waarbij het 4-Motion systeem nu voorzien is van een Haldex-koppeling van de vijfde generatie.

Een met 20 mm verlaagd sportonderstel, het elektronische sperdifferentieel XDS en besturing met variabele overbrenging moeten zorgen voor een extra sportief rijgedrag. Het ESP beschikt over een nieuwe Sport-modus. Daarmee is het mogelijk om dat systeem zelfs compleet uit te schakelen.

Optioneel is de doorontwikkelde adaptieve demping met keuze uit een Sport-, Normal-, Comfort- en Race-afstelling leverbaar.

Volkswagen Golf R R-GmbH blauw 2014 03

Standaard zijn zaken als nieuw ontworpen bumpers, deurlijsten en 18"-inch lichtmetalen velgen. Onderscheidend zijn ook de bi-xenon koplampen met nieuw ontworpen LED-dagrijverlichting (in dual-U design), donkerrode LED-achterlichten en de dubbele uitlaat met vier chromen uitlaatsierstuken. In het interieur komt het sportieve karakter van de Golf R onder meer terug in een met leder bekleed driespaaks sportstuur en met alcantara beklede sportstoelen.

De Golf R komt nog dit jaar naar Nederland, eind September worden de prijzen bekend en is hij bestelbaar.

Volkswagen Golf R R-GmbH blauw 2014 04

Respect Copyright!
%d bloggers like this: