Nissan Deltawing keert terug als ZEOD RC voor Le Mans 2014

Eerder dit jaar bracht Nissan naar buiten dat het de ontwikkeling van de inmiddels beroemde Deltawing (hier kun je de techniek daarvan zien) niet meer zou ondersteunen.

Nissan Deltawing ZEOD RC Le Mans 24h 2014 010

De recent verreden 24-uur van Le Mans ging dit jaar dan ook van start zonder de populairste auto uit 2012. In 2014 gaan de zaken echter weer veranderen. Dan wordt de Deltawing voorzien van een dak, hybride-aandrijving en een wit kleurtje en zal volgens CEO Carlos Ghosn op termijn een serieuze concurrent moeten gaan vormen voor de Audi’s en Toyota’s in de LMP1-klasse.

Uiteraard zal ook Porsche daar toe behoren want ook die gaan in 2014 weer meedoen aan de beroemdste 24-uurs race ter wereld.

Nissan Deltawing ZEOD RC Le Mans 24h 2014 011

De hybride-aandrijving, die schuil gaat onder de naam ZEOD (Zero Emissions On Demand), moet overigens het geheime wapen van de Deltawing worden.

Waar  de Audi R18 e-Tron Quattro en de Toyota TS 030 Hybrid hun elektrische energie slechts enkele seconden kunnen benutten, is het de bedoeling dat de Deltawing ZEOD dat een volledige ronde van 13,6 kilometer zou moeten kunnen.

De bestuurder kan met een druk op de knop schakelen tussen de verbrandingsmotor en de elektrische aandrijving. Zijn de accu’s leeg, dan springt de verbrandingsmotor weer aan en begint het herladen opnieuw.

Tijdens de 2014 race wil Nissan ervaring opdoen met dit systeem wat trouwens nu al in de Nissan Leaf gebruikt wordt. Pas daarna wil Nissan een gooi naar de eindoverwinning doen.

Respect Copyright!
%d bloggers like this: