Nissan ontwikkelt eerste, hoogst efficiënte SOFC-brandstofcel

Nissan werkt aan de ontwikkeling van een zogenoemde solid oxide-brandstofcel (SOFC). Het is de eerste keer dat een dergelijk systeem in auto’s wordt toegepast. De brandstofcel produceert op zeer efficiënte wijze elektriciteit door waterstof uit onder meer bio-ethanol en aardgas te laten reageren met zuurstof uit de buitenlucht – met een vast oxide (keramiek) als elektrolyt. 

CO2-neutrale stroomopwekking

Met de SOFC als energiebron haalt een elektrisch aangedreven auto een actieradius die vergelijkbaar is met die van auto’s met een verbrandingsmotor – zo’n zeshonderd kilometer. Bovendien kunnen de inzittenden genieten van de voordelen van puur elektrisch aangedreven auto’s, zoals de stille aandrijflijn, de lineaire vermogensafgifte en het acceleratievermogen.

Brandstoffen op basis van bio-ethanol, vooral uit suikerriet en maïs, zijn overal verkrijgbaar in Noord- en Zuid-Amerika en in Azië. Nissans nieuwe brandstofcel biedt met toepassing van bio-ethanol milieuvriendelijke, duurzame mobiliteit, mogelijkheden voor lokale opwekking van elektriciteit en ondersteunt de lokale infrastructuur.

De opwekking van elektriciteit in een SOFC veroorzaakt CO2-emissie. Maar die wordt geneutraliseerd door het groeiproces van suikerriet waarvan bio-ethanol wordt gemaakt. Daardoor is er dus een CO2-neutrale cyclus, waarin bijna evenveel CO2 wordt opgenomen als uitgestoten.

De toekomst van brandstofcel voor bio-ethanol

De zogenoemde e-Bio-brandstofcel wordt steeds gebruiksvriendelijker. De mix van ethanol en water is eenvoudiger en veiliger te gebruiken dan andere brandstoffen. Daarmee vervallen de beperkingen aan de ontwikkeling van een nieuwe infrastructuur, zodat er mogelijkheden ontstaan voor groei.

De gebruikskosten zijn verbazend laag – vergelijkbaar met die van elektrische auto’s van nu. Daarbij heeft zowel de consument als het bedrijfsleven baat bij deze ontwikkeling, omdat de SOFC-brandstofcel veel beter voldoet aan de behoeften van de consument. Tanken is eenvoudig en er is genoeg vermogen beschikbaar voor allerlei bijkomende functies, zoals gekoeld transport.

Nissan SOFC brandstofcel 1

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: