Nog even geduld: Skoda legt laatste hand aan Kodiaq SUV

Met de Kodiaq staat Skoda aan het begin van een grootschalig SUV-offensief. De 4,70 meter lange SUV is een echte allrounder met de grootste bagageruimte in zijn klasse.

Daarnaast verenigt de Skoda Kodiaq alle sterke punten van het merk: een expressief design, een hoge mate aan functionaliteit en tal van ‘Simply Clever’ features. Bovendien legt Skoda bij de Kodiaq - die begin 2017 leverbaar wordt - veel nadruk op infotainment, connectiviteit en assistentiesystemen.

Al bij de eerste oogopslag ontpopt de Kodiaq zich als een echte Skoda, dankzij de nieuwe designtaal die Skoda nu introduceert in het SUV-segment. Bij dagelijks gebruik onderstreept het model zijn kwaliteiten als gezins-, vrijetijds- en zakenauto.

Met plek voor maximaal 7 personen en een bagageruimte tot liefst 2.065 liter – de grootste in deze klasse – is de Kodiaq van alle markten thuis. De in lengterichting verstelbare achterstoelen zijn standaard, waarbij de rugleuning naar wens ingesteld kan worden.

Tot de vele ‘Simply Clever’ features behoren onder andere kunststof portierrandbescherming die automatisch wordt geactiveerd om schade aan de auto in parkeergarages of op parkeerterreinen te voorkomen. Voor de jongste passagiers is er een elektrisch kinderslot en een slaapcomfortpakket met speciale hoofdsteunen voor lange reizen.

Skoda Kodiaq SUV TSI TDI Camouflage 04

Aan de top: connectiviteit

Met zijn innovatieve connectiviteitsopties staat de Skoda Kodiaq aan de top in zijn segment. De infotainmentelementen zijn gebaseerd op de tweede-generatie van de Modulaire Infotainment Matrix van de Volkswagen Group en bieden tal van functies en interfaces, en vertrouwen op capacitieve touchscreens.

De high-end Columbus- en Amundsen-systemen voorzien ook in een Wifi hotspot. Optioneel is er een LTE-module voor het Columbus-systeem, voor een snelle internetverbinding voor mobiele apparaten.

De nieuwe mobiele online diensten van Skoda zijn verdeeld in twee categorieën: de Infotainment Online diensten bieden informatie en navigatie, de Care Connect diensten zijn bedoeld voor pech onderweg en noodhulp.

De eCall noodhulpknop, die vanaf 2018 voor alle nieuwe auto’s in Europa verplicht is, maakt nu al deel uit van de Care Connect service. Andere online diensten werken via de Skoda Connect app op de smartphone.

Ook in het koppelen van de auto met de smartphone zet de Skoda Kodiaq een belangrijke stap voorwaarts. SmartLink, met Apple CarPlay, Android Auto, MirrorLinkTM en SmartGate, is optioneel beschikbaar voor het basis infotainmentsysteem Swing. SmartLink is standaard voor de meer geavanceerde systemen. De Phonebox met inductief opladen koppelt de smartphone aan de dakantenne en laadt het toestel slim op.

Betrouwbare hulp: rijassistentiesystemen

Voor de Skoda Kodiaq wordt een breed aanbod aan rijassistentiesystemen leverbaar. De Area View camera’s – een noviteit voor Skoda – brengen de directe omgeving rondom de auto op een monitor in beeld. Tow Assist maakt langzaam manoeuvreren met een aanhanger eenvoudig.

De nieuwe Predictive Pedestrian Protection functie is een aanvulling op Front Assist. Parking Distance Control met remfunctie – eveneens nieuw – biedt uitkomst bij parkeermanoeuvres, waarbij de Kodiaq automatisch remt wanneer hij een obstakel ‘ziet’.

Skoda Kodiaq SUV TSI TDI Camouflage 01

Motoren

Bij de introductie van de Skoda Kodiaq – begin 2017 – biedt de SUV keuze uit vijf motoren: twee TDI diesels en drie TSI benzinemotoren. De meest krachtige benzineversie, de 2.0-liter TSI, heeft een vermogen van 132 kW/180 pk.

Daarbij gaat hij dankzij een nieuw ontwikkeld verbrandingsproces echter net zo zuinig te werk als een kleinere motor. Het veelvuldig gebruik van extra sterke staalsoorten in de carrosserie maakt de Kodiaq ongewoon licht, wat eveneens een belangrijke reden is voor zijn lage verbruikswaarden.

Qua transmissie en overbrenging lopen de mogelijkheden uiteen van een handgeschakelde zesversnellingsbak of een DSG-automaat met dubbele koppeling en naar wens voor- of vierwielaandrijving.

De rijprestaties worden nog verder versterkt met Driving Mode Select en het nieuwe Dynamic Chassis Control (DCC). Met behulp van die systemen zijn de besturing, de gasrespons, de DSG-transmissie en het onderstel via diverse rijstanden op basis van persoonlijke voorkeur in te stellen.

Ook op de ongebaande paden voelt de Skoda Kodiaq zich uitstekend thuis. Vierwielaangedreven uitvoeringen beschikken over een speciale offroadstand. Waarbij door een druk op de knop alle relevante systemen – motormanagement, assistentiesystemen, elektronische chassissystemen als ABS en ESC, en het onderstel in combinatie met het optionele DCC, automatisch overschakelen naar offroadcondities.

Skoda Vision S Concept SUV groen 2016 05

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: