Nu officieel: de eerste RS in de Audi Q-serie, de RS Q3

Audi presenteert op de autotentoonstelling van Genève het eerste RS-model binnen de Q-reeks.

De RS Q3 is het achtste lid van de zich steeds verder uitbreidende RS-familie van Audi. Hij beschikt over de 2,5-liter vijfcilinder TFSI-motor die al drie jaar achtereen is uitgeroepen tot ‘Engine of the Year’. De direct ingespoten turbomotor levert een vermogen van 310PK en een maximaal koppel van 420Nm.

Bij de ‘0-100’ sprint profiteert de 1.730 kg wegende Audi RS Q3 van standaard launch control; deze duurt slechts vijf en een halve tel. De topsnelheid is begrensd op 250 km/h.

Audi RS Q3

De sound van de vijfcilinder is uiteraard krachtig en sportief. Mede dankzij het standaard Start-Stop-systeem (een primeur voor de vijfcilinder motor) en de efficiënte zeventraps S tronic-transmissie met ‘lange’ zevende versnelling bedraagt het gemiddelde verbruik slechts 8,8 l/100 km (CO2: 206 g/km).

Zoals elk RS-model van Audi beschikt ook de RS Q3 over quattro permanente vierwielaandrijving met variabele verdeling van de aandrijfkracht. Ook het verlaagde (-2,5 cm) sportonderstel en de multilink achterwielophanging dragen bij aan maximale rijdynamiek.

Om de gewichtsverdeling verder te optimaliseren bevindt de accu zich in de bagageruimte. De sportiviteit van de Audi RS Q3 komt ook tot uiting door de elektromechanische stuurinrichting en het remsysteem met inwendig geventileerde 365-mm schijven in ‘wave-design’. Het stabiliteitsysteem ESC heeft een sportmodus en is indien gewenst zelfs volledig uit te schakelen.

Audi RS Q3

Blikvangers zijn de 19”-inch lichtmetalen wielen (20”-inch is optioneel leverbaar), carrosserie-elementen in mat-aluminium, een honingraatgrille in hoogglans zwart, specifieke bumpers (achter met diffuser) en de grote ovale uitlaatpijp. Als optie zijn speciale styling-pakketten leverbaar (in mat-aluminium of zwart).

Ook het interieur is uitgesproken sportief met onder meer sportstoelen (bekleed met een combinatie van leder en alcantara), pedalen in aluminium-look, het afgevlakte driespaaks sportstuur en het speciale RS-menu in het bestuurdersinformatiesysteem.

Audi RS Q3

Standaard zijn verder Xenon plus-verlichting, park assist plus en het Audi sound system met 10 luidsprekers. Er is uiteraard een breed infotainmentprogramma beschikbaar. Zo is MMI Navigatie plus te koppelen aan een Bose sound system met 14 luidsprekers. Met de Bluetooth autotelefoon online komen online-functies onder handbereik en kan de RS Q3 functioneren als mobiele WLAN-hotspot. Ook Audi’s geavanceerde assistentiesystemen zijn beschikbaar voor de RS Q3.

Audi RS Q3

De Audi RS Q3 wordt deze herfst op de Nederlandse markt verwacht. Prijzen en exacte specificaties zijn nog niet bekend.

Respect Copyright!
%d bloggers like this: