Nu ook officieel en in detail: Skoda Fabia Combi

Op de komende Autosalon van Parijs beleeft de nieuwe Skoda Fabia Combi zijn werelddebuut. De nieuwkomer staat daar naast de ook al nieuwe Fabia Hatchback.

Het design van de derde generatie Fabia Combi is, net zoals bij de hatcback uiteraard, ontworpen volgens de nieuwe designtaal van het Tsjechische merk.

Met een inhoud van 530 liter (1.395 liter met neergeklapte achterbank) is de bagageruimte van de nieuwe Fabia Combi de grootste in zijn klasse. De standaardinhoud is 25 liter meer dan in de voorganger. Er passen items met een lengte van 1,55 meter in de auto. De achterklep is goed voor een stahoogte van bijna 1,90 meter.

De totale interieurruimte is ten opzichte van de vorige generatie gegroeid. Zo is de breedte binnenin met 21 mm toegenomen. Hoewel de wagenhoogte aan de buitenkant is gereduceerd, genieten de voorinzittenden van meer hoofdruimte dan voorheen.

Skoda Fabia Combi Simply Clever wit 2015 01

De nieuwe Fabia Combi is 10 mm langer, 90 mm breder en 31 mm lager dan zijn voorganger. De voorzijde is identiek aan die van de nieuwe hatchback en de grote achterlichten tonen de voor Skoda kenmerkende C-vorm, in dit geval voorzien van contrasterende donkere randen en details die verwijzen naar de Tsjechische kristalglastraditie.

Onder de motorkap van de nieuwe Fabia Combi verschijnt een volledig nieuwe generatie benzine- en dieselmotoren. Die zijn zuiniger en schoner dan ooit, met een verbruik dat tot 17 procent lager is dan dat van de tweede Fabia-generatie. De zuinigste uitvoering wordt de in de loop van 2015 te introduceren Greenline-versie met een gemiddeld verbruik van slechts 3,1 l/100 km en een gemiddelde CO2-uitstoot van 82 g/km. Daarmee valt deze in 2015 in de 14%-bijtellingscategorie.

De Fabia Combi verlaat de fabriek in 3 benzine- en 3 dieselversies, die alle een start-stopsysteem hebben en remenergie opnieuw gebruiken. Vanzelfsprekend voldoen de motoren aan de Euro 6-emissienorm. De benzinemotoren zijn 75 of 110Pk sterk. De nieuwe 3-cilinder diesels variëren in vermogen van 75 tot 105Pk. Er is keuze uit handgeschakelde versnellingsbakken en DSG-automaten.

Skoda Fabia Combi Simply Clever wit 2015 02

De nieuwe Fabia is gebaseerd op het innovatieve MQB-platform van de Volkswagen Groep. Tot dit modulaire concept behoren de motoren, elektromechanische stuurbekrachtiging en een groot deel van het elektrisch circuit, zoals de ECU’s, het instrumentenpaneel, de infotainmentsystemen en elektronische assistentiesystemen.

Mede dankzij MQB weegt de lichtste versie (de Combi met 3-cilinder 1.0 MPI-motor) slechts 1.004 kg. Afhankelijk van de configuratie is deze derde generatie tot 55 kilogram lichter dan de zijn voorganger.

Tijdens de ontwikkeling van de Fabia is veel aandacht besteed aan een comfortabel onderstel. Door een goede onderlinge afstemming tussen de nieuwe elektromechanische besturing, de nieuwe motoren en de bevestigingspunten van de motoren hebben de ingenieurs voor veel comfort en een verbeterde rijstabiliteit gezorgd. De spoorbreedtes voor en achter zijn met 30 mm gegroeid en de wielbasis is nu 5 mm langer.

De optionele Front Assistant met geïntegreerd City Emergency Braking brengt de auto beneden een bepaalde snelheid indien nodig volledig tot stilstand, wat het risico op kop-staartbotsingen vermindert. Multi-Collision Brake voorkomt doorrollen van de auto na een aanrijding, wat een vervolgongeval moet vermijden.

Skoda Fabia Combi Simply Clever wit 2015 04

De Driver Activity Assistant waarschuwt de bestuurder als deze tekenen van vermoeidheid vertoont, terwijl de snelheidsbegrenzer helpt om een vooraf ingestelde snelheid niet te overschrijden. De Hill-Hold Control assisteert bij het wegrijden vanaf een helling. Ook de standaard elektronische bandenspanningssensor draagt bij aan veilig rijden. De nieuwe Fabia Combi is standaard uitgerust met de XDS+ elektronische sperfunctie, die in bochten helpt de tractie te verbeteren.

De nieuwe Fabia Combi is naar wens met een instelbare dubbele bagagevloer te leveren. Daarmee is de bagageruimte horizontaal in te delen, waardoor spullen op 2 niveaus zijn te vervoeren. De tweede vloer is ook schuin te plaatsen, om in- en uitladen te vergemakkelijken. Als de dubbele vloer niet nodig is, schuift deze eenvoudig over de hoofdvloer en neemt dan vrijwel geen plek in. Dit praktische detail in de bagageruimte is een van de 17 ‘Simply Clever’-oplossingen waarmee de nieuwkomer kan pronken.

The_New_¦KODA_Fabia_Interior

Andere handige kenmerken zijn het uitneembare afdekscherm dat door een lichte aanraking vanzelf oprolt, daarnaast komt een flexibel bagagevak in de prijslijst te staan, bestemd om diverse spullen op hun plek te houden.

Voor het eerst is de Fabia leverbaar met het sleutelloze toegangs- en startsysteem KESSY (Keyless Entry Start and Exit System). Ook parkeersensoren voor en achter vergroten het dagelijks gebruiksgemak. Op de vorige generatie waren namelijk alleen sensoren in de achterbumper mogelijk. Een regen- en lichtsensor is desgewenst ook van de partij. Tot slot is het glazen panoramadak het noemen waard, dat veel extra licht in het interieur toelaat en dat voor het eerst op de Fabia Combi te bestellen is.

Verwacht 'm medio Februari 2015 bij de dealer.

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: