Ode aan de Ferrari 512 TR uit 1992

Voor lezers die boven de dertig zijn is de Ferrari 512 TestaRossa natuurlijk een begrip. Zijn bekendheid bij het grote publiek dankt deze auto aan een populaire politieserie uit de jaren 80, met als titel 'Miami Vice' waarin een wit model een prominente (hoofd)rol speelde.

De Ferrari TestaRossa zag echter al in 1984 het levenslicht. In totaal zijn er 7.177 exemplaren van het model geproduceerd; Pininfarina voegde daar nog vijf TR roadsters aan toe.

Onder de kap is een 4,9-liter boxer twaalfcilinder te vinden die over 390Pk en 500Nm koppel beschikt. Dankzij de toen moderne handgeschakelde vijf-versnellingsbak is een sprint van 0-100 km/h in 5,3 seconden mogelijk. De topsnelheid bedraagt 290 km/h.

Opvallend is de inhoud van de benzinetank, die is met 115 liter inhoud ruim bemeten om de twaalfcilinder van de, ongetwijfeld hard nodige, brandstof te voorzien.

De exemplaren uit 1984 en 1985 zijn trouwens te herkennen aan de buitenspiegel die alleen links en halverwege de A-stijl gemonteerd is. In 1986 besloot Ferrari, na verscheidene klachten van TestaRossabezitters, de spiegel op de gebruikelijke plek onderaan de A-stijl te monteren en ook aan de rechterkant een spiegel te plaatsen.

De Testarossa was de laatste 180°V 12-cilinder (plat liggend) die Ferrari in de jaren 80 tot op de dag van vandaag bouwde. Chris Harris brengt nu een ode aan misschien wel de meest beroemde Ferrari ooit en dat wilden we je niet onthouden.

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: