Officieel | E63 AMG met 4-Matic en S-model als toetje met 585Pk

Het grote nieuws bij de vernieuwde E63 AMG is dat deze voortaan met 4-Matic vierwielaandrijving te leveren is. Hoewel, nieuws, eigenlijk wist iedereen dit natuurlijk allang.

Onder normale omstandigheden wordt de aandrijfkracht bij dit systeem in een verhouding van 33% / 67% naar de voor- en achteras gestuurd. Dankzij een meervoudige plaatkoppeling met lock-functie, die werkt vanaf 50Nm koppel, kan de aandrijfkracht variabel worden verdeeld. Met behulp van een speciale Sport-en Handling-setting wordt Torque Vectoring Brake gebruikt om met gerichte remingrepen op individuele wielen eventuele neigingen tot onderstuur bruut de kop in te drukken.

Wat niemand echter verwacht had is dat er een S-versie met wat meer Pk’s leverbaar wordt. Hiermee zou AMG wel eens een nieuwe PK-wedloop kunnen starten. Het gamma van de E63 ziet er vanaf nu als volgt uit:

  • E63 AMG Sedan RWD
  • E63 AMG Sedan 4-Matic
  • E63 AMG Estate, 4-Matic
  • E63 AMG S Sedan 4-Matic
  • E63 AMG S Estate 4-Matic

De nieuwe E 63 AMG heeft het bekende 5,5-liter AMG V8 bi-turboblok gekregen. Door een verhoogde inspuit- en turbodruk levert deze krachtcentrale nu een vermogen van 557Pk bij 720Nm koppel. Dit koppel is overigens al vanaf 1.750 toeren per minuut beschikbaar. Echt leuk wordt het met de S-uitvoering die over 585Pk en zelfs 800Nm koppel beschikt.

Het zal niemand verbazen dat de prestaties dankzij dit blok fenomenaal zijn. De E63 Sedan met achterwielaandrijving sprint in 4,2 seconden naar de 100. Met 4-Matic gaat het een tandje sneller namelijk in 3,7 seconden. Neem je de S-versie, dan gaat de sprint in slechts 3,6 seconden. De Estate, die alleen met 4-Matic leverbaar is, is slechts een tiende langzamer. Zoals we inmiddels gewend zijn, is de topsnelheid elektronisch begrensd op 250 km/h. Na achterlaten van het nodige kleingeld is hier ongetwijfeld wat aan te doen.

De achterwielaangedreven E 63 AMG Sedan verbruikt 9,8 liter per 100 km (CO2: 230 g/km). Met een fluwelen voet op het gaspedaal wel te verstaan. Mocht je een keer echt gaan hoeken gaat dat eerder richting de 20-23 liter. Het verbruik voor de gewone en S versie met 4-Matic is gelijk. De Sedan verbruikt met vierwielaandrijving 10,3 l/100 km (CO2: 242 g/km). De Estate-modellen met 4MATIC doen daar 0,2-liter bovenop bij een CO2 uitstoot van 246 gram per kilometer.

Qua uiterlijk kun je de AMG herkennen aan z’n ‘twin-blade’grille en de A-wing (voorspoiler), splitter, zijdelingse luchtopeningen en een zwarte diffuser met vier uitlaatpijpen. Verder zijn 18”-inch velgen standaard. In het interieur zijn er contrasterend stiksels en uiteraard een AMG sportstuur en speciale AMG sportstoelen aanwezig. Bij de S-modellen is de A-wing uitgevoerd in hoogglans zwart en de splitter in chroom en zijn 19”-inch 10-spaaks matgeverfde velgen standaard, net zoals een sperdifferentieel op de achteras.

AMG’s high performance-remsysteem met geperforeerde en inwendig geventileerde schijven met een doorsnede van 360 millimeter is standaard. Bij de S-versies zijn een sportonderstel met elektronisch aangestuurde demping (AMG RIDE CONTROL) en rode remklauwen standaard. Een remsysteem met carbon-keramische remschijven die groter zijn dan een gemiddelde pizza (402 mm) is optioneel op de S-modellen leverbaar.

Standaard beschikken alle E63 AMG-versies over een Full-LED verlichting en AMG SPEEDSHIFT MCT 7-traps sporttransmissie met vier standen: Controlled Efficiency, Sport, Sport Plus en last but not least uiteraard Manueel. Een RACE START-functie is daarbij inbegrepen.

Als optie voor alle uitvoeringen zijn diverse carbon- en andere stylingpackages leverbaar, waaronder een Night pakket en sierlijsten in carbon- of pianolak. Een bijzondere highlight is het Bang & Olufsen BeoSound AMG High-End 5.1 Surround-Soundsysteem met DSP, 1.200 Watt vermogen en 14 luidsprekers. Optische slagroom op het toetje is hierbij de verlichte 50 Watt hoge tonen luidspreker met Acoustic Lens Technology in de buitenspiegeldriehoek.

De achterwielaangedreven E 63 AMG Limousine verschijnt in Mei op de markt. De 4MATIC versies komen waarschijnlijk in Juni, misschien nog iets later.

Respect Copyright!
%d bloggers like this: