Omvangrijke update voor de Mercedes GLC inclusief MBUX

Mercedes laat in Zwitserland de vernieuwde GLC zien die voorzien is van een uitgebreide update. Naast optische zaken, die bedoeld zijn om het sportieve karakter van de SUV sterker te benadrukken, ligt de focus vooral op nieuwe technologieën.

De standaard high-performance LED-koplampen zijn smaller en voorzien van een meer oplopende vorm en een gewijzigde binnenstructuur: de fakkelvormige dagrijverlichting versterkt het design en garandeert een betere herkenbaarheid van de Mercedes-Benz lichtsignatuur. Als optie zijn volledige LED-koplampen met MULTIBEAM-technologie verkrijgbaar.

In het interieur is onder andere het stuurwiel opnieuw ontworpen. De informatie die de bestuurder nodig heeft, wordt op twee schermen met een hoge resolutie weergegeven. Het instrumentenpaneel heeft een optionele grootte van 12,3”-inch, terwijl het vrijstaande multimediascherm in het midden verkrijgbaar is in twee maten (7 en 10,25”-inch).

Nieuwe functies zijn onder andere de aanraakfunctie op het multimediadisplay en de aanraakbedieningsknoppen op het multifunctionele stuurwiel voor de bediening van het instrumentenpaneel en het multimediasysteem.

De vernieuwde GLC-klasse is in tegenstelling tot de vernieuwde C-klasse wel uitgerust met de nieuwste generatie van het MBUX-multimediasysteem met gebarenbesturing en een geoptimaliseerde spraakbesturing.

Een andere nieuwe highlight in combinatie met MBUX is de optie augmented video, die een handige aanvulling vormt op het navigatiesysteem. Een camera voor de achteruitkijkspiegel filmt de omgeving en toont automatisch op het multimediadisplay aanvullende informatie bij het videobeeld. Hiertoe behoren verkeersborden, informatie over de plekken waar je kunt keren, huisnummers en namen. Dit maakt de oriëntatie, met name bij het zoeken naar een bepaald adres, aanzienlijk eenvoudiger.

Wanneer de actieve afstandsassistent DISTRONIC met routegebaseerde snelheidsaanpassing geactiveerd is, kan de nieuwe GLC files of langzaam rijdend verkeer herkennen en reageren op basis van de informatie van LiveTraffic Information, nog voordat de bestuurder deze verkeersopstoppping zelf opmerkt.

Wanneer een file wordt gedetecteerd (en de bestuurder niet op adequate wijze reageert), verlaagt DISTRONIC uit voorzorg de snelheid naar ongeveer 100 km/h. Daar komen een verbeterde actieve spoorassistent en extra functies van de actieve noodstopassistent bij.

De actieve remassistent met file-noodstop-, afslag- en kruisingsfunctie vermindert het risico op een mogelijk ongeval bij onder andere het afslaan, wanneer de bestuurder tegemoetkomend verkeer niet zou zien.

Bestaat het gevaar van een botsing met tegemoetkomend verkeer in een bocht, dan kan de GLC worden afgeremd naar een passende snelheid. Een remingreep vindt plaats als de bestuurder de intentie aangeeft om af te slaan en de auto kan tot stilstand worden afgeremd voordat de rijstrookmarkeringen worden overschreden. Tegenliggers worden gedetecteerd met behulp van langeafstandsradarsensoren aan de voorzijde en multifunctionele stereocamera's.

De actieve stuurassistent helpt de bestuurder op wegen met meerdere rijbanen zelfs bij het vormen van een noodrijbaan. Op basis van de wettelijke voorschriften gebruikt de auto voor oriëntatie de rand van de rijstrook, afhankelijk van de rijstrook, en op snelwegen onder 60 km/h de omgeving alsmede gedetecteerde rijstrookmarkeringen.

Ook wordt het inhalen vergemakkelijkt bij ingeschakelde actieve afstandsassistent DISTRONIC: wanneer de bestuurder de richtingaanwijzer bij snelheden tussen 80 en 180 km/h op meerbaanswegen activeert, kan de actieve rijstrookwisselassistent helpen bij het wisselen van rijstrook.

De uitstapwaarschuwingsfunctie vermindert het risico dat een ​​naderend voertuig of fietser over het hoofd wordt gezien bij het openen van het portier. De uitstapwaarschuwingsfunctie is alleen actief als de auto is gestopt.

Wanneer een bestuurder of passagier het portier opent en als er een voertuig nadert, geeft het systeem een ​​zicht- en hoorbare waarschuwing. De functie blijft tot maximaal 3 minuten na het uitschakelen van de motor geactiveerd. In combinatie met de sfeerverlichting knipperen de lichten in de portiergreepuitsparing alsmede in het portiervak en het portierpaneel rood.

Optioneel is de actieve parkeerassistent leverbaar. Na het indrukken van de knop voor de actieve parkeerassistent toont het systeem alle geïdentificeerde parkeerplaatsen in de directe omgeving op het multimediascherm bij snelheden lager dan 35 km/h.

De bestuurder selecteert de gewenste parkeermanoeuvre met het touchpad, het touchscreen van het multimediasysteem of het rechter bedieningspaneel van het multifunctionele stuurwiel. Het systeem ondersteunt bij het voor- en achterwaarts in- en uitparkeren in parallelle parkeerplaatsen en parkeerplaatsen die haaks op de rijbaan staan.

In combinatie met de dodehoekassistent kan de parkeerassistent PARKTRONIC de bestuurder waarschuwen voor kruisend verkeer bij het achteruitrijden uit parkeerplaatsen en indien nodig ook automatisch remmen.

De parkeerassistent PARKTRONIC geeft een zicht- en hoorbare waarschuwing voor obstakels die worden gedetecteerd door middel van zes ultrasoonsensoren in elke bumper. Deze obstakels kunnen zich voor, opzij of achter de auto bevinden en worden gedetecteerd bij snelheden tot ongeveer 10 km/h.

Een andere highlight is de optionele aanhangwagenassistent, die de bestuurder ondersteunt bij het achterwaars manoeuvreren. Het systeem maakt gebruik van sensoren in de kogelkop en een magneetring om de hoek tussen de auto en de aanhangwagen te meten. De 360°-camera biedt een beter zicht rondom bij het parkeren en manoeuvreren, evenals een virtuele blik vanuit vogelvluchtperspectief. Een extra zoommodus vergemakkelijkt het naderen en aankoppelen van de aanhangwagen, het beeld op het multimediadisplay heeft een nieuwe animatie en de beeldkwaliteit is aanzienlijk verbeterd.

Nieuw op de GLC is ook de mogelijkheid om de bestuurdersassistentiesystemen via het multimediadisplay te activeren. De optionele "energiegevende" comfortregeling zorgt er op zijn beurt voor dat de verschillende systemen in het voertuig met elkaar verbonden zijn en een bepaalde sfeer creëren. Licht- en muziekstemming, airconditioning, passende muziek, massagefunctie, verwarming en ventilatie van de stoelen zijn allemaal geïntegreerd.

De GLC is in het vooronder voorzien van de volgende generatie viercilindermotoren, waarvan sommige met een 48-volt systeem. De benzine- en dieselmotoren leveren tussen de 163pk (120kW) en 258pk (190kW) met een standaard verbruik van 5,2 tot 7,4 liter per 100 kilometer.

Voor het eerst is de GLC tenslotte ook te voorzien van het Dynamic Body Control chassis met traploos instelbare demping voor de voor- en achteras. Afhankelijk van de rijsituatie, de snelheid en de toestand van de weg, wordt de demping voor elk wiel afzonderlijk geregeld in combinatie met de motor, de transmissie en de stuurkarakteristieken. Daarnaast is het chassis gecombineerd met een directe sportstuurinrichting.

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: