Onderhoud McLaren F1 vereist twintig jaar oude laptop

Normaalgesproken vind je in onze Technologie-sectie nieuws over de nieuwste snufjes en ontwikkelingen binnen de automobielindustrie, maar soms gaan we even terug in de tijd zoals in dit geval.

Want voor het onderhouden van de McLaren F1-supercar, die in de jaren negentig op de markt verscheen, blijkt een specifieke uitvoering van de Compaq LTE 5280-laptop uit datzelfde tijdperk vereist te zijn meldt Tweakers.NET. Een laptop die dus zo'n twintig jaar oud is. Die MS-DOS-laptop is overigens nodig vanwege de aanwezigheid van een Conditional Access-kaart.

McLaren F1 675 LT Long Tail wit 2016 04

De noodzaak voor de antieke laptop kwam aan het licht toen autowebsite Jalopnik een bezoek bracht aan McLaren Special Operations in Engeland. Dat is de enige locatie ter wereld waar bezitters van de McLaren F1 terechtkunnen voor een volledige servicebeurt.

Het is alleen mogelijk om de elektrische systemen van de auto te benaderen met de CA-kaart in de Compaq-laptop. De CA-module is een voorloper van de huidige smart cards en zorgt voor een beveiligde verbinding tussen de auto en de laptop, waar MS-DOS-software van McLaren op draait.

Een medewerker van MSO vertelt aan Jalopnik dat McLaren duizenden Britse ponden neertelt voor de oude laptops. Vergelijkbare Compaq-modellen zijn op eBay te vinden voor veel minder geld, maar alleen een specifiek exemplaar met CA-kaart is geschikt voor het onderhoud van de McLaren F1.

Intussen werkt McLaren wel aan een nieuwe manier om de auto met een computer te kunnen verbinden, want de oude laptops worden steeds zeldzamer en minder betrouwbaar vanwege hun leeftijd.

Jalopnik Compaq

Foto: Patrick Gosling, Jalopnik.com

Van de McLaren F1 zijn tussen 1992 en 1998 in totaal, inclusief prototypes, 107 exemplaren gemaakt. Ieder exemplaar van de iconische supercar wordt geschat op een waarde van ruim 10 miljoen dollar, omgerekend ongeveer 8,65 miljoen euro. De McLaren F1 was met zijn topsnelheid van 386,5km/u lange tijd de snelste productieauto.

McLaren F1

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: