Oogt bescheiden: dit is de nieuwe Audi A6 Allroad Quattro

Het is alweer twintig jaar geleden dat Audi de allereerste generatie A6 Allroad Quattro presenteerde. Een auto waar veel fans van het merk om moesten lachen, maar inmiddels zijn er al aardig wat merken die een dergelijk model in de portfolio hebben. Denk aan de Volvo V90 Cross Country, de Opel Insignia Country Tourer en de Mercedes E-klasse All-Terrain.

Net als toen is ook de nieuwste generatie een ruime en veelzijdige Avant met extra bodemvrijheid: de Allroad is tot 45 mm hoger dan een reguliere Avant. Mede dankzij de standaard Quattro vierwielaandrijving bedraagt het maximale trekgewicht 2,5 ton. Adaptieve luchtvering is standaard.

De rijhoogte (normaal 139 mm) wordt automatisch aangepast op basis van de rijomstandigheden. Bij snelheden boven 120 km/h zakt het koetswerk bijvoorbeeld 15 mm. De bestuurder kan via Audi drive select ook zelf een keuze maken. Zo wordt de carrosserie in offroad-modus 30 mm hoger gezet (max. snelheid: 80 km/h). Bij een maximale rijhoogte (+45 mm) bedraagt de maximumsnelheid 35 km/h. Andere voorzieningen die bijdragen aan de goede offroadcapaciteiten zijn hill descent control (standaard) en tilt angle assist. Deze hellingshoekassistent waarschuwt de bestuurder voor kantelgevaar. Als dit dreigt te gebeuren, kan de auto uiteindelijk zelfstandig remingrepen uitvoeren.

Het is te prijzen dat Audi de nieuwe A6 Allroad een eigen gezicht heeft gegeven ten opzichte van de reguliere Avant. Naast de extra bodemvrijheid en grote lichtmetalen velgen (18"- tot en met 21"-inch) zijn de contrasterende wielkastafwerkingen (optioneel in carrosseriekleur) en aluminium accenten de blikvangers. Voor het interieur is er keuze uit drie kleuren. De stoelen zijn standaard bekleed met een combinatie van stof en leer. Dankzij diverse optiepakketten en individuele opties kun je helemaal uitleven om deze Allroad naar je eigen smaak samen te stellen.

De A6 Allroad Quattro wordt alleen geleverd met een 3,0-liter V6 TDI en zo hoort 't ook. Er is keuze uit drie vermogensvarianten: 170 kW/231 pk (500 Nm), 210 kW/286 pk (620 Nm) en 257 kW/349 pk (700 Nm). Een achttraps tiptronic automaat is evenals Quattro met wielselectieve aandrijfkrachtverdeling standaard.

Afhankelijk van de gekozen versie accelereert de A6 Allroad Quattro in 6,7, 5,9 of 5,2 seconden naar de 100 km/h. De topsnelheid voor alle versies is afgeregeld op 250 km/h. Het gemiddelde verbruik varieert van 5,8 tot 6,6 liter per 100 kilometer (CO2: 152 –172 g/km).

De 3.0 TDI maakt uiteraard gebruik van mild-hybrid technologie (MHEV) op basis van een 48V elektrisch systeem. Bij het afremmen wordt remenergie omgezet in elektriciteit, die wordt opgeslagen in een 10 Ah lithium-ion accu. Daardoor kan deze Allroad op bepaalde momenten ‘coasten’ met uitgeschakelde motor. De mild-hybrid technologie verlaagt het verbruik met maximaal 0,4 liter per 100 kilometer.

Standaard is de A6 Allroad uitgevoerd met progressive steering. Naarmate de stuurhoek toeneemt, wordt de besturing directer. Dynamische vierwielbesturing is als optie leverbaar. Bij lage snelheden zorgt dit voor een kleinere draaicirkel en bij hoge snelheden voor extra stabiliteit. Met Audi drive select kan de bestuurder kiezen uit de rijprogramma’s dynamic, comfort, efficiency, allroad en lift.

De inhoud van de bagageruimte varieert dankzij de in drie delen neerklapbare achterbank van 565 tot 1.680 liter. De achterklep en de afdekking van de bagageruimte worden elektrisch bediend. Een railsysteem helpt bij het veilig vastzetten van bagage.

Met MMI navigatie plus beschikt de nieuwe generatie A6 allroad Quattro voortaan over een 10,1"-inch display en een LTE-module inclusief wifi-hotspot. Het navigatiesysteem is zelflerend. Het geeft suggesties op basis van eerder gereden routes. De routeberekening vindt dan ook online plaats.

Op een 8,6"-inch display bedient de bestuurder comfortfuncties inclusief de airco. Tekstinput is hier mogelijk, evenals natural voice control. Optioneel zijn de Audi virtual cockpit en een head-up display leverbaar. De Audi connect diensten zijn gebundeld in twee pakketten (navigatie & infotainment en emergency call & service). Ook de assistentiesystemen zijn gebundeld. Er is keuze uit Tour en City. Een Android telefoon kan dankzij NFC (near field communication) zelfs fungeren als sleutel van de auto (openen en sluiten van de portieren en starten motor).

De nieuwe Audi A6 Allroad Quattro wordt deze zomer op de markt verwacht, de prijzen hebben we binnenkort voor je.

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: