Ook Audi, BMW en Opel hebben gesjoemeld volgens de Belgen

Niet alleen dieselauto's van het merk Volkswagen zijn veel vervuilender dan gedacht, ook nieuwe auto's van een aantal andere merken overschrijden de strengste Europese norm voor vervuiling fors. Dat schrijft de Volkskrant vrijdag. Wagens als de BMW X3, Opel Zafira en Audi A8 stoten in het dagelijks gebruik tien tot 21 keer meer kankerverwekkende stikstofoxiden uit dan toegestaan is.

Dat blijkt uit een steekproeftest van het Brusselse onderzoeksinstituut Transport & Environment (T&E). En dat is toch echt iets anders dan wat BMW in deze persverklaring nog beweert.

Maar drie van de 23 geteste diesels bleken aan de normen te voldoen. Sterker nog: de allernieuwste 'schone' diesels die dit jaar gebouwd zijn, presteren slechter dan de oude en meer soepele uitstootnormen die sinds 2000 golden.

Desondanks hebben de vierwielers de verplichte laboratoriumtest - die bepaalt of ze mogen worden toegelaten op de weg - wél doorstaan.Gemiddeld blijken diesels de huidige euro-VI-norm, die sinds een jaar geldt, met een factor vijf te overschrijden. Bij dagelijks gebruik van de auto komt in plaats van 80 milligram per kilometer gemiddeld 400 milligram stikstofoxiden uit de uitlaatpijp.

BMW X3.1

Sjoemelen
Het zijn overigens niet alleen Duitse auto's die veel meer schadelijke stoffen uitstoten dan toegestaan. De dieselversies van de Franse modellen Citroën C4 Picasso en de Peugeot 308 zitten ook vijf maal boven de geldende normen.

Auto's presteren in de praktijk dus veel slechter dan in het lab. Hoe komt dat? Fabrikanten in Europa mogen creatief omgaan met de regels. In de Verenigde Staten zijn tests veel strenger en controleren toezichthouders van de overheid de uitstoot. In Europa mogen autofabrikanten hun eigen instituten uitkiezen. En auto's die zijn goedgekeurd, worden niet onderworpen aan een praktijktest.

Kijk hier even als je wilt weten hoe de autofabrikanten testen en gewoon allemaal de boel bedriegen.

Peugeot 308 1.6 e-HDi anrtaciet zilver brons 2014 03

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: