Ook de Cupra Ateca is weer helemaal bij de tijd

Toen Seat recent de vernieuwde Ateca aankondigde wist je dat diezelfde behandeling natuurlijk ook aan de Cupra ten deel zou vallen. Exact dat is nu gebeurd, hieronder hebben we alle details van deze SUV waarvan er inmiddels al ruim 10.000 verkocht zijn.

De Cupra Ateca heeft voortaan een krachtiger voorkomen, de sportieve standaarduitrusting is verder uitgebreid en verder zijn uiteraard de nieuwste connectiviteits- en assistentiesystemen aan boord. Samen met zijn 221 kW/300 pk sterke TSI-krachtbron, standaard vierwielaandrijving en adaptieve onderstelregeling (Dynamic Chassis Control) is dit misschien wel één van de leukste vakantieauto’s zowel voor de zomer als in de winter.

Voor de aandrijving van de vernieuwde Cupra Ateca zorgt natuurlijk nog steeds de 2,0-liter TSI die opnieuw goed is voor 221kW/300pk en een maximaal koppel van 400Nm. De standaard zeventraps DSG-automaat geeft de aandrijfkracht door aan de vier aangedreven wielen. De acceleratie van 0-100 km/u vergt slechts 4,9 seconden, de topsnelheid bedraagt 247 km/h.

Het rijplezier vindt zijn basis in de grip en de stabiliteit van de 4Drive vierwielaandrijving en wordt versterkt door de precieze reacties en duidelijke feedback van de progressieve besturing. Daarbij biedt de adaptieve onderstelregeling (Dynamic Chassis Control) een keuze uit zes verschillende setups. Het spectrum varieert van Normaal, via Sport, Cupra en Individual tot Snow en offroad. Een extra krachtig Brembo-remsysteem met 370 mm remschijven en koperkleurige remklauwen is optioneel, net zoals een Akrapovič sportuitlaatsysteem.

Door een nieuw bumperdesign is de vernieuwde Cupra Ateca 1 cm langer dan zijn voorganger (nu 4,39 meter). Hij is 1,60 meter hoog en 1,84 meter breed. De wielbasis bedraagt 2,63 meter. Opvallende kenmerken zijn de nieuwe full LED-koplampen, de nieuwe grille met honingraatdesign en afwerkingsaccenten in (donker) aluminium. 19”-inch lichtmetalen velgen zijn standaard. Naast de standaard velgen is er keuze uit zes alternatieven (tevens 19”-inch). Vier echte uitlaatpijpen en LED-achterlichten met dynamische richtingaanwijzers maken het geheel compleet.

Al bij het openen van het portier projecteert de Cupra welkomstverlichting op de grond in de vorm van het Cupra-logo. Verlichte dorpels met Cupra-signatuur moet de eigenaar daarbij een gevoel van exclusiviteit geven.

Kuipstoelen met Dinamica-bekleding zijn voortaan standaard. De focus op sportiviteit komt tevens tot uiting op het vernieuwde stuur, de aluminium pedalen, grotere schakelpaddels en de Virtual Cockpit. Ook is er een nieuw supersport stuurwiel met geïntegreerde Start- en Cupra-mode knoppen verkrijgbaar.

De afwerking is stijlvol met onder meer designelementen in koper en donker aluminium. Optioneel zijn elektrisch bediende en met blauw leder beklede sportstoelen leverbaar (inclusief geheugenfunctie voor de bestuurdersstoel).

De Cupra Ateca heeft standaard een Virtual Cockpit met een 10,25”-inch hoog-resolutiescherm. De weergave ervan is naar wens in te stellen. Bij het nieuwe infotainmentsysteem met 9,2”-inch display is navigatie inbegrepen. De bediening is eenvoudig dankzij natuurlijke stembediening. Verlichte Type C USB-poorten maken het aansluiten van externe apparaten mogelijk. Ook het Full Link-systeem is standaard. Hiermee zijn mobiele apparaten draadloos te verbinden en wordt het gebruik van Apple CarPlay mogelijk.

Door simpelweg ‘Hola Hola’ te roepen, wordt de stembediening van alle infotainmentfuncties geactiveerd. Net alsof je op een echt paard zit zullen we maar zeggen…

Dankzij de geïntegreerde SIM-kaart is deze Cupra altijd online. Daardoor is hij klaar voor nieuwe diensten van een groeiend digitaal ecosysteem. Ook speelt de eSIM een cruciale rol bij eCall, de dienst die automatisch een noodoproep verzorgt op momenten dat het erom spant. eCall stuurt dan tevens relevante voertuiginformatie naar de hulpdiensten.

Deze SIM-kaart maakt ook de nodige real-time online diensten beschikbaar. Denk daarbij aan navigeren op basis van real-time verkeersinformatie en het vinden van een parkeerplaats of tankstation in de buurt. In het laatste geval worden zelfs de brandstofprijzen weergegeven.

Met de Connect App kunnen rijders van een Cupra Ateca de status van de auto op elk gewenst moment raadplegen. Zo weten ze altijd precies waar de auto staat en kunnen ze een waarschuwing krijgen bij een poging tot diefstal of als een andere rijder een bepaalde ingestelde snelheid overschrijdt. Om de auto snel terug te vinden, zijn de richtingaanwijzers en claxon met de app te bedienen. Ook de portieren zijn op afstand te openen en vergrendelen.

Verder is Pre-Crash assist leverbaar. Bij een dreigend ongeval spant dit systeem de gordels aan, sluit het ramen en het panoramadak en activeert het systeem de alarmlichten. Het ACC (predictive adaptive cruise control) maakt gebruik van GPS-data en verkeerstekenherkenning om de snelheid bij bijvoorbeeld bochten, rotondes en wegwerkzaamheden automatisch aan te passen.

Travel Assist gebruikt informatie van ACC en rijstrookbehoudassistent (Lane Assist) om de auto tussen de wegmarkeringen te houden en de snelheid aan te passen aan de omstandigheden. Deze actieve assistent is beschikbaar bij snelheden tot 210 km/h. Als de Ateca merkt dat de bestuurder langer dan 15 seconden het stuur niet vast heeft, waarschuwt hij met geluids- en visuele signalen. Als hier geen reactie op volgt, brengt Emergency Assist de auto automatisch tot stilstand.

De Cupra Ateca is ook leverbaar met een uitparkeerassistent. Bij het verlaten van een parkeerplaats waarschuwt de auto met akoestische en visuele signalen voor naderende voertuigen, voetgangers en fietsers. Indien nodig volgt een automatische remactie. De dodehoeksensor, die waarschuwt voor voertuigen in de dode hoek, ‘ziet’ van achteren naderende voertuigen nu al op een afstand van 70 meter.

De vernieuwde Cupra Ateca wordt komende september op de Nederlandse markt verwacht. Prijzen en specificaties worden in aanloop naar de marktintroductie bekendgemaakt.

Een bezoek aan de dealer later dit jaar is aan te raden, want naast de Ateca staan dan ook de Cupra Leon, Leon Sportstourer en Formentor te pronken. Allemaal geweldig spul voor de echte petrolhead en familievaders.

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: