Ook General Motors werkt aan autonoom rijden

General Motors (GM) en Opel tonen op het World Congres on Intelligent Transport Systems (ITS) in Detroit nieuwe technieken voor autonoom rijden. Op ITS staat een Opel Insignia met speciale camera- en sensortechnologie waarmee de auto geheel zelfstandig en veilig kan rijden.

“GM brengt over circa twee jaar zijn eerste auto met V2V-connectiviteit op de markt. Ook kan ik al melden dat wij dan ook een baanbrekende, autonoom rijdende auto introduceren”, zegt General Motors CEO Mary Barra.

“Bij GM hebben we de passie, de financiële mogelijkheden, de technologie en het talent om groot te denken. Wij zullen onze investeringen uitbreiden om bepaalde risico’s te nemen. Ik luister naar onze klanten. Zij willen onbelemmerde, persoonlijke mobiliteit. Klanten verwachten van ons dat wij helpen om files op te lossen, luchtvervuiling tegen te gaan en het aantal verkeersongevallen tot nul te reduceren. Voor mij is dat geen doel, maar een plicht.”

Autonoom rijden GPS General Motors GM Opel Insignia 01

De Opel Insignia die als demonstratievoertuig op het ITS schittert, is uitgerust met camera’s, speciale sensoren en V2V- en V2I-communicatietechnologieën (vehicle-to-vehicle en vehicle-to-infrastructure). Met deze toekomstige technologie kan de auto zowel in stadsverkeer (stop & go) als bij lage en hoge snelheden autonoom rijden.

De zes sensoren in de bumpers van de Insignia maken gebruik van lichtbundels en scannen continu de omgeving om obstakels rond de auto te signaleren. De voorwaarts gerichte camera boven op de auto leest wegmarkeringen en detecteert objecten. De V2V- en V2I-technieken in de antenne op het dak communiceren met naderende objecten. Via GPS is de auto continu ‘op de hoogte’ van zijn locatie.

Alle informatie wordt verwerkt door een geavanceerde computer, zodat een virtueel 360-gradenbeeld van de auto en zijn directe omgeving ontstaat en alle naderende objecten en eventuele gevaren worden gedetecteerd.

Autonoom rijden GPS General Motors GM Opel Insignia 02

GM demonstreert dat de communicatietechnologie ook voor andere doeleinden kan worden gebruikt, waaronder V2P (vehicle-to-pedestrian). Op het buitenterrein van het ITS is een bouwplaats met talloze voetgangers nagebootst.

De voetgangers zijn echter niet zichtbaar voor de bestuurder en de passagiers, maar communiceren via armbanden met de naderende auto. De bestuurder is dus extra alert op voetgangers, ondanks dat ze voor hem niet zichtbaar zijn. GM werkt verder ook nog aan andere vormen van communicatie tussen voetganger en voertuig, wat bijdraagt aan de alertheid van de bestuurder.

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: