Het wintersportseizoen is in volle gang en de komende weken zullen bijna een half miljoen van jullie binnenkort richting de sneeuw vertrekken. Hoogstwaarschijnlijk rijd je dan via de Duitse of Franse snelwegen, over bergpassen en door haarspeldbochten tot voor de deur van je hotel of chalet.
Om te voorkomen dat je onderweg, in de kou, komt stil te staan is het belangrijk dat je auto vooraf is nagekeken en je de nodige voorbereidingen hebt getroffen voor een zo voorspoedig mogelijk verlopende rit. Eerlijk is eerlijk – niets is zo vervelend als de piste kunnen ‘ruiken’ maar niet kunnen bereiken. Lees daarom hieronder hoe je je het beste voor kunt bereiden.
Rijd met winterbanden
Met ijzige en besneeuwde wegen in het vooruitzicht is het belangrijk dat er winterbanden onder je auto zitten. Naast dat dit veilig is, zijn winterbanden en sneeuwkettingen aan boord verplicht in de meeste wintersportlanden. Ook is het voordelig voor de banden die je de rest van het jaar gebruikt. Het wisselen van je banden zorgt er namelijk voor dat beide sets minder snel slijten.
Wanneer je winterbanden onder je auto laat zetten is het belangrijk dat de profieldiepte minimaal 4 millimeter is, anders gelden de banden juridisch niet meer als winterband. In het buitenland word je er zelfs voor bekeurd. Zijn je voorbanden (bij de voorwielaandrijving) verder afgesleten dan je achterbanden? Dan kun je het jaar erop de banden van voor naar achteren wisselen.
Neem sneeuwkettingen mee
Zoals hierboven genoemd zijn in een groot deel van de wintersportbestemmingen sneeuwkettingen verplicht, wanneer er sneeuw en ijs op de wegen ligt. Leg de kettingen daarom binnen handbereik (boven in je kofferbak!).
Weet je dat je gegarandeerd moeite hebt met het omleggen van de kettingen, oefen dit dan voor vertrek! Ook wanneer je naar een land reist waar sneeuwkettingen niet standaard verplicht zijn is het handig de kettingen mee te nemen. Voor sommige wegen geldt namelijk een tijdelijke plicht, dit wordt aangegeven met een rond blauw bord langs de route.
Waarschijnlijk bekend maar geheel niet onbelangrijk: zorg wanneer je de kettingen omlegt altijd dat de auto veilig geparkeerd staat, controleer of de kettingen goed vastzitten en houd je aan de maximumsnelheid die geldt voor het rijden met je sneeuwkettingen. Zo voorkom je het kwijtraken ervan en het beschadigen van je auto.
Koelvloeistof en ruitenwisservloeistof met antivries
Voor je met je auto richting de sneeuw vertrekt controleer je idealiter je koelvloeistof en ruitenwisservloeistof en zorg je voor een antivries-variant.
- Koelvloeistof met antivries zorgt ervoor dat de motor niet oververhit raakt tijdens het rijden, Om dit goed uit te voeren gelden twee belangrijke voorwaarden: (a) de auto staat zo recht (waterpas) mogelijk en (b) de motor moet koud zijn. Is dit het geval? Dan kun je het peil van het koelvloeistofreservoir controleren aan de hand van de streepjes op het transparante reservoir. Staat het peil onder het minimum? Vul de koelvloeistof via de draaidop op het reservoir bij. Gebruik de voor jouw auto voorgeschreven koelvloeistof.
- Ruitenwisservloeistof met antivries is de blauwe variant. Deze winterversie is bestand tegen lagere temperaturen. Dient de vloeistof te worden aangevuld en zit er nog zomervloeistof in je reservoir? Dan is het verstandig deze te legen (leegspuiten). Wanneer je de zomervariant aanvult met wintervloeistof bestaat namelijk alsnog de kans dat de ruitensproeiervloeistof bevriest.
Zo rijd je in de bergen
Wanneer je met je auto door de bergen rijdt gelden er een aantal handigheden om het jezelf en je auto zo makkelijk mogelijk te maken.
- Zorg wanneer je de berg oprijdt voor het aanhouden van een hoog toerental in een lage versnelling. Doe je dit niet en laat je de auto de berg op klimmen in een hoge versnelling met een laag toerental? Dan zou kunnen dat de motor oververhit raakt en deze dus te zwaar wordt belast.
- Voor het afdalen geldt dat je in dezelfde versnelling daalt als wanneer je naar boven rijdt. Op deze manier remt de auto namelijk op de motor en raken je remmen niet oververhit – wat kan gebeuren als je constant op de rem trapt. Oververhitte, kokende remmen zorgen voor lucht in de leidingen, waardoor de auto niet meer remt. Erg gevaarlijk dus! Nog een laatste belangrijke tip: laat je auto nooit in z’n vrij naar beneden rollen, dit is eveneens ontzettend gevaarlijk.
- Kom je op de route haarspeldbochten tegen? Dan kun je deze het beste nemen in de tweede versnelling. Soms bij hele smalle wegen zelfs in de eerste versnelling. Dit omdat je binnen een aantal meter stil wilt staan vanwege het slipgevaar wat de bergtop met zich meebrengt. Kijk verder voor je een haarspeldbocht instuurt, altijd omhoog naar de weg, of bij het dalen naar de weg onder je om te zien of er tegenliggers aankomen. Onthoud daarbij: in deze bochten heeft stijgend verkeer voorrang op dalers.
Parkeertips voor in de sneeuw
Van het parkeren van je auto tot het insmeren van je portieren, met deze tips verloopt het parkeren van je auto zo goed mogelijk.
- Parkeer op een plek waar je auto zo goed mogelijk beschermd is tegen het winterweer; onder een dak en zo dicht mogelijk tegen een gebouw. De stralingswarmte kan een aanzienlijk verschil maken.
- Heb je een wintersport-bestendige auto? Dan is de kans groot dat je je auto gebruikt tijdens de wintersportvakantie. In dat geval is een ijsdeken of een stuk karton praktischer dan een sneeuwhoes. Denk eraan deze te ‘verankeren’ met je ruitenwissers zodat de bescherming beter blijft liggen en je ruitenwissers niet vastvriezen.
- Smeer de rubbers van je portieren in met vaseline of siliconenspray om het vastvriezen ervan te voorkomen. Tip: spray op een doekje in plaats van op het rubber, zo kun je het gedoseerd en netjes aanbrengen.
- Gebruik geen handrem maar laat je auto in de versnelling staan. De remblokken kunnen anders aan de schijf vastvriezen.
Een laatste tal ‘inpaktips’
Nu alle rij- en autotips zijn besproken is het uiteraard handig een ‘survival kit’ samen te stellen, mocht het onverhoopt toch gebeuren dat je stil komt te staan in de kou. Daarom hierbij een lijst met praktische zaken die je vooral niet moet vergeten:
- Een warm kledingpakket binnen handbereik met daarin thermo-ondergoed, een paar dikke skisokken, binnenhandschoenen en Siberische wanten (deze zijn vaak warmer dan de wanten die gemaakt zijn voor Nederlandse kou). Een muts en een winddicht winterjack mocht je in de kou komen stil te staan.
- Een warme deken of slaapzak, kaarsen of waxinelichtjes en een aansteker of lucifers, een potje vette (watervrije)vaseline om je gezicht en lippen mee in te smeren en optioneel heatpacks voor je handen.
- Het ‘reisklaar’ maken van je telefoon. Hiermee bedoelen we dat je telefoon voor vertrek compleet is opgeladen, je een volle portable oplader mee hebt (mocht je telefoon onderweg leeg raken, dan kun je hem zonder stroom opladen) en je de noodnummers van de landen waar je doorheen rijdt in je contactenlijst zet. Dit laatste in het geval je internet niet meewerkt in de bergen.
- Een ruitenkrabber, ruitontdooier, slotontdooier en vaseline of siliconenspray. Denk ook aan reserve antivries en koelvloeistof, een fluorescerend vestje en een zaklamp plus reservebatterijen.
- Een creditcard of losgeld voor de tolwegen en eventueel een tolvignet mocht je een route over de Oostenrijkse en Zwitserse snelwegen nemen. Op verschillende plekken in Oostenrijk (bijvoorbeeld op de Brenner Autobahn) en Zwitserland (bijvoorbeeld bij de Vereina treintunnel / Lötschbergtreintunnel en de Munt La Schera tunnel) betaal je bovenop het vignet nog (fors) bij. Wees ook daarop voorbereid!