Opel heeft een update gegeven van zijn DRIVE!2022-strategie. Het bedrijf heeft zichzelf vijf strategische doelstellingen opgelegd. Tegen 2022 streven Opel en Vauxhall naar een marktaandeel van 8 procent in Europa, met de focus op winstgevende groei. Wat de winstmarge (winst vóór rente en belastingen – EBIT) betreft, wordt op 5 procent gemikt. Tegelijk plant de Duitse fabrikant de kwaliteit van zijn producten en de tevredenheid van zijn klanten en personeel verder te verbeteren.
Dr. Karl-Thomas Neumann, CEO van Opel: "De laatste maanden heeft het managementteam van Opel hard gewerkt aan de vooruitgang van het DRIVE!2022-initiatief. Het overzicht met strategische doelen, zoals vandaag is gepresenteerd, is het resultaat van onze inspanningen. We hebben de voorbereidingen voor de stapsgewijze implementering van het plan alvast getroffen. We kunnen daarbij rekenen op de volle steun van ons moederbedrijf General Motors."
Opel richt zich op drie strategische prioriteiten: modellen, merk en een verbeterde marktpenetratie. Het model- en motoroffensief ontwikkelt voortvarend. In totaal zijn 27 nieuwe modellen en 17 motoren gepland voor de jaren 2014 tot 2018.
De tweede strategische prioriteit is de versterking van Opels imago, als een emotioneel, toegankelijk en Duits merk. Deze waarden worden overgebracht door factoren als technische innovatie, Duitse engineering en een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding. Technische innovaties worden bijvoorbeeld geïllustreerd door OnStar, de volgende stap in voertuigconnectiviteit die de auto vanaf 2015 zal omtoveren in een Wi-Fi hotspot.
Het marktaandeel en de groeidoelstellingen vormen de derde prioriteit. Opel verwacht dat tegen 2022 zijn marktaandeel in Duitsland gestegen zal zijn van 7,2 tot 10 procent. In Europa (met inbegrip van Rusland en Turkije) streeft het bedrijf een stijging van het marktaandeel van de huidige 5,8 tot 8 procent na. Tegen 2022 voorziet Opel - samen met zijn Britse zustermerk Vauxhall - de nummer twee te worden op de Europese markt van personenauto’s.
In de zomer van 2012 kondigde Opel het tienjarige DRIVE!2022-plan voor het eerst aan. In 2013 boekte het bedrijf al heel wat operationele vooruitgang, door zijn verliezen in Europa met meer dan de helft terug te schroeven. Opel verwacht dat 2014 een jaar vol uitdagingen wordt. Enerzijds blijft het bedrijf zijn operationele zaken verder verbeteren.
Anderzijds zullen eenmalige kosten, zoals de sluiting van de fabriek in Bochum en schommelende wisselkoersen, de resultaten onder druk zetten. Opel verwacht halverwege dit decennium weer winstgevend te zijn, dankzij een aantal maatregelen, waaronder lagere productie- en structurele kosten, een verbeterde bezettingsgraad van fabrieken, hogere verkoopinkomsten en het verbeterde merkprofiel.